Γιατί πάνω από τις μισές εταιρείες του Fortune 500 αναφέρουν τώρα την τεχνητή νοημοσύνη ως επιχειρηματικό κίνδυνο

Γιατί πάνω από τις μισές εταιρείες του Fortune 500 αναφέρουν τώρα την τεχνητή νοημοσύνη ως επιχειρηματικό κίνδυνο
Photo: pixabay.com
Ο αριθμός των εταιρειών που αναφέρουν το AI ως επιχειρηματικό κίνδυνο αυξήθηκε κατά 473,5% από το 2022.

Από τους Diane Brady και Joey Abrams

Ο κίνδυνος είναι ένας σχετικός όρος. Ο κίνδυνος σωματικής βλάβης κατεβαίνοντας τις σκάλες είναι σαφώς υψηλότερος για έναν ηλικιωμένο σε σχέση με έναν έφηβο. Και ο κίνδυνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ασαφής όταν αφορά γνωστοποιήσεις επιχειρήσεων. Πόσες διαφημίσεις φαρμακευτικών εταιρειών για φαινομενικά ακίνδυνα φάρμακα προειδοποιούν για πιθανές παρενέργειες που κυμαίνονται από ήπια ζάλη έως θάνατο;

Η είδηση είναι ότι ο αριθμός των εταιρειών του Fortune 500 που αναφέρουν την τεχνητή νοημοσύνη ως επιχειρηματικό κίνδυνο αυξήθηκε κατά 473,5% από το 2022. Η μελέτη προέρχεται από την Arize AI, η οποία βοηθά τις εταιρείες να αναπτύξουν καλύτερα την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά σημειώνει με ακρίβεια ότι 281 εταιρείες ανέφεραν την τεχνητή νοημοσύνη ως παράγοντα κινδύνου στις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις τους, από 49 έναν χρόνο νωρίτερα.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες της C-Suite είναι περισσότερο φοβισμένοι παρά ενθουσιασμένοι από την τεχνητή νοημοσύνη; Όχι απαραίτητα. Το ChatGPT είναι λιγότερο από δύο ετών, καθιστώντας δύσκολο να προβλεφθεί ο πλήρης αντίκτυπος της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Είναι ένας κίνδυνος, αλλά είναι αναμφισβήτητα λιγότερο σαφής από, ας πούμε, τον κλιματικό ή τον γεωπολιτικό κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το 2005, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ζήτησε από τις εισηγμένες εταιρείες να αποκαλύπτουν παράγοντες κινδύνου στους μετόχους. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολουθούν να αναφέρουν μια μακρά λίστα με πιθανούς κινδύνους που μπορεί να μην πραγματοποιηθούν ποτέ. Γιατί λοιπόν να γίνεται αυτό; Θα μπορούσε ίσως να αποτρέψει τις αγωγές των μετόχων – αν και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει μια αγωγή κατά του Facebook που κατηγορεί την εταιρεία ότι χαρακτήρισε ορισμένους κινδύνους ως «υποθετικούς» ενώ γνώριζε ότι ήταν πραγματικοί.

Αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη, πολλά πράγματα είναι άγνωστα και επομένως επικίνδυνα. Αλλά υπάρχει ένα κρυφό ρεύμα αισιοδοξίας μεταξύ των ηγετών. Ο Jason Girzadas, διευθύνων σύμβουλος της Deloitte US, μιλάει με πολλούς ηγέτες για την τεχνητή νοημοσύνη. Αν και «υπάρχει μεγάλη ελπίδα ότι δημιουργεί επιχειρηματική αξία», λέει, υπάρχουν προκλήσεις.

Το στοιχείο που μειώνει αυτούς τους κινδύνους είναι «η ισχυρή εκτελεστική ηγεσία», τονίζει, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που συνδυάζει «βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες για βελτιώσεις αυτοματισμού γύρω από την παραγωγικότητα και το κόστος, και στη συνέχεια μεσο-μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για καινοτομίες επιχειρηματικού μοντέλου που είναι πραγματικά μετασχηματιστικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com