Περισσότεροι CEOs απολαμβάνουν τη ζωή της εξ αποστάσεως εργασίας, αλλά οι εργαζόμενοι το… απεχθάνονται

Περισσότεροι CEOs απολαμβάνουν τη ζωή της εξ αποστάσεως εργασίας, αλλά οι εργαζόμενοι το… απεχθάνονται
Photo: pixabay.com
Οι υπάλληλοί μπορεί να αγανακτήσουν με την απουσία του αφεντικού τους από το γραφείο και όλο αυτό θα μπορούσε να βλάψει την ίδια την εταιρεία.

Από την Sasha Rogelberg

Οι εταιρείες προσπαθούν να γίνουν ελκυστικότερες για τα νέα στελέχη: Καμία μετακόμιση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας; Κανένα πρόβλημα.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος των Starbucks, Brian Niccol, ο οποίος ζει στην Καλιφόρνια, δεν θα χρειαστεί να μετεγκατασταθεί στα κεντρικά γραφεία της αλυσίδας καφέ στο Σηάτλ. Η Hillary Super, η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Victoria Secret, θα έχει επίσης τη δυνατότητα να εργάζεται εξ αποστάσεως, πρωτοστατώντας σε μια προφανή τάση των κορυφαίων στελεχών μιας εταιρείας να εργάζονται από μακριά.

Είναι μια ευχάριστη προοπτική για στελέχη που θέλουν να διατηρήσουν κάποια καθημερινή ευελιξία και να περάσουν λίγο επιπλέον χρόνο στο σπίτι με την οικογένεια. Αλλά ορισμένοι απομακρυσμένοι CEO θα μπορούσαν να βρεθούν προ εκπλήξεως στο μέλλον, λένε κάποιοι ειδικοί: Οι υπάλληλοί τους μπορεί να αγανακτήσουν με την απουσία του αφεντικού τους από το γραφείο και όλο αυτό θα μπορούσε να βλάψει την ίδια την εταιρεία.

Αν και η συζήτηση για την εξ αποστάσεως εργασία έχει πάρει μια νέα ώθηση μετά την πανδημία, υπάρχει μια μακρά ιστορία απόντων CEO που αποδοκιμάζονται για αυτό που γίνεται αντιληπτό ως κακοδιαχείριση εκ μέρους τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sears, Eddie Lampert, επικρίθηκε από άλλα πρώην στελέχη επειδή επέλεξε να ζει στη Φλόριντα και σπάνια επισκεπτόταν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Ιλινόι. Τα πρώην στελέχη της JC Penney είχαν μια παρόμοια αντίδραση ενάντια στον εκδιωχθέντα πλέον CEO, Ron Johnson, ο οποίος αρνήθηκε να μετακομίσει στην έδρα της εταιρείας λιανικής στο Τέξας το 2013, παρά τα βαθιά προβλήματα στις πωλήσεις της εκείνη την εποχή.

Αυτές οι κριτικές έχουν τις ρίζες τους σε στοιχεία. Σε μια μελέτη του 2021, οι καθηγητές οικονομικών Ran Duchin και Denis Sosyura (του Boston College και του Arizona State University, αντίστοιχα) μέτρησαν τη σχέση μεταξύ των CEO που εργάζονταν εξ αποστάσεως και της υγείας των εταιρειών τους. Εξετάζοντας τις υποβολές εγγράφων, εντόπισαν περισσότερες από 900 εισηγμένες εταιρείες με CEO που εργάζονταν από απόσταση. Μεταξύ ενός δείγματος περισσότερων από 6.600 CEOs σε περισσότερες από 3.000 εταιρείες, οι εταιρείες με απομακρυσμένους CEO είχαν χαμηλότερη απόδοση περιουσιακών στοιχείων απ’ ό,τι οι εταιρείες με CEO με επιτόπια παρουσία. Αυτό υποδηλώνει ότι οι εταιρείες με CEO εξ αποστάσεως υπέφεραν σε σύγκριση με εκείνες με ηγέτες που εμφανίζονταν συχνά στο γραφείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Duchin και Sosyura ανέλυσαν επίσης σχόλια εργαζομένων σχετικά με απομακρυσμένους διευθύνοντες συμβούλους στο Glassdoor και διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι θεωρούσαν τους CEO που εργάζονταν από απόσταση ως αποσπασμένους από τους υπαλλήλους και τις λειτουργίες της εταιρείας.

«Αντιλαμβάνονται τον διευθύνοντα σύμβουλο σαν κάποιον που απολαμβάνει πραγματικά τη ζωή του… πιθανώς εις βάρος των εργαζομένων και των μετόχων», είπε ο Duchin στο Fortune. «Και είναι απογοητευτικό να βλέπεις τον διευθύνοντα σύμβουλο να χρησιμοποιεί το τζετ της εταιρείας για να πηγαινοέρχεται ανάμεσα στο παραθαλάσσιο σπίτι του στη Φλόριντα και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας».

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: Για εταιρείες διεσπαρμένες παγκοσμίως με τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, δεν είναι πρακτικό για έναν διευθύνοντα σύμβουλο να εμφανίζεται στα κεντρικά γραφεία κάθε μέρα – κι αν δεν το κάνει, αυτό δεν επηρεάζει την απόδοση.

Ο Duchin διαπίστωσε στη μελέτη του 2021 ότι για εταιρείες με μεγάλη παγκόσμια παρουσία, το αν ένας CEO εργαζόταν εξ αποστάσεως δεν επηρέαζε τα αποτελέσματα της απόδοσης μιας εταιρείας. Η ίδια έλλειψη επίδρασης διαπιστώθηκε για τους CEO που εργάζονταν σε ένα γραφείο της εταιρείας που δεν ήταν η κύρια έδρα της.

Κάποιος όπως ο Niccol, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία περίπου 400.000 υπαλλήλων σε 87 χώρες, θα αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο του σε συναντήσεις με επενδυτές και επισκέψεις σε καταστήματα, και όχι στα κεντρικά γραφεία των Starbucks στο Σηάτλ, σύμφωνα με τον Nick Bloom, καθηγητή οικονομικών και βιομηχανικής οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Είναι γεγονός ότι έχει πρόσβαση σε ένα ιδιωτικό τζετ που ο τυπικός υπάλληλος δεν έχει», είπε ο Bloom στο Fortune. «Αλλά έχει επίσης και έναν πολύ πιο παγκόσμιο χώρο εργασίας σε σχέση με έναν τυπικό μέσο υπάλληλο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com