Περισσότεροι οικονομικοί διευθυντές στις ΗΠΑ συνταξιοδοτούνται ή αλλάζουν δουλειά

Περισσότεροι οικονομικοί διευθυντές στις ΗΠΑ συνταξιοδοτούνται ή αλλάζουν δουλειά
Photo: pixabay.com
Οι λόγοι για τους οποίους δεν αναζητούν έναν άλλο ρόλο οικονομικού διευθυντή ποικίλλουν, από την εξάντληση και την οικονομική ασφάλεια έως απλώς την αίσθηση ότι η συνταξιοδότηση είναι η καλύτερη επιλογή.

Της Sheryl Estrada

Καθώς η οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζεται, ο ρυθμός αντικατάστασης των οικονομικών διευθυντών αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με έρευνα. Ορισμένοι CFO θέλουν να συνταξιοδοτηθούν και άλλοι προχωρούν σε νέες θέσεις.

Ρίχνοντας μια ματιά στο πρώτο εξάμηνο, από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Ιουνίου, ο ρυθμός αντικατάστασης των οικονομικών διευθυντών έφτασε το 8,9% παγκοσμίως, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2022 και του 2023, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ηγεσίας Russell Reynolds Associates (RRA). Το πρώτο εξάμηνο του 2023 το ποσοστό έφτασε το 8,3%, ενώ το αντίστοιχο για την ίδια περίοδο του 2022 ήταν 8,5%.

Ο παγκόσμιος δείκτης αντικατάστασης οικονομικών διευθυντών της RRA είναι ένας συνδυασμός πολλών δεικτών όπως ο S&P 500, ο FTSE 100 και ο ASX 200 που ενημερώνεται κάθε τρίμηνο. Τα στοιχεία διαπιστώνουν ότι, παγκοσμίως, διορίστηκαν 163 νέοι οικονομικοί διευθυντές το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ένα άλλο εύρημα είναι ότι οι οικονομικοί διευθυντές επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν, με το 54% των απερχόμενων CFO να συνταξιοδοτούνται ή να μετακινούνται αποκλειστικά σε ρόλους διοικητικών συμβουλίων – ποσοστό αυξημένο κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες από έτος σε έτος.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν αναζητούν έναν άλλο ρόλο οικονομικού διευθυντή ποικίλλουν, από την εξάντληση και την οικονομική ασφάλεια έως απλώς την αίσθηση ότι η συνταξιοδότηση είναι η καλύτερη επιλογή.

Μετά από μερικά χρόνια ταραχώδους οικονομικού περιβάλλοντος, ορισμένοι οικονομικοί διευθυντές που ήταν στην εταιρεία τους για αρκετό καιρό ώστε να κατοχυρωθεί το μετοχικό τους κεφάλαιο είναι «απλώς έτοιμοι να ‘το κλείσουν’», λέει στο Fortune η Jenna Fisher, γενική διευθύντρια και επικεφαλής του γραφείου CFO στην RRA. Θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα πέρα από κάποια θέση στην ομάδα C-suite, όπως π.χ. operating partner ή angel investor ή μέλος διοικητικού συμβουλίου πλήρους απασχόλησης.

Εξετάζοντας ιδιαίτερα τον δείκτη S&P 500, περισσότεροι από τους μισούς (54%) απερχόμενους οικονομικούς διευθυντές μεταφέρθηκαν σε νέους ρόλους, σύμφωνα με την RRA. Οι CFO προάγονται επίσης όταν μετακινούνται σε ρόλους επικεφαλής λειτουργιών ή προέδρου, ή ακόμη και σε ρόλους CEO σε ορισμένες περιπτώσεις, και αυτό δημιουργεί έναν περιορισμό στην πλευρά της προσφοράς των οικονομικών διευθυντών, παρατηρεί η Fisher.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι η Raymond James Financial προωθεί τον CFO της, Paul Shoukry, στη θέση του προέδρου και αναμένεται ότι θα γίνει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2025.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η τάση θα συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Πηγή: fortune.com