«Πέταξαν» τα κέρδη της Olympic Catering

«Πέταξαν» τα κέρδη της Olympic Catering
Το κτήριο της Olympic Catering στην περιοχή του εμπορευματικού σταθμού στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού , Τρίτη 31 Μαρτίου 2020. Την άμεση κατεδάφιση 450 κτηρίων, τα οποία δεν έχουν κριθεί διατηρητέα ή διατηρούμενα στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενέκρινε στη συνεδρίασή του το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για την Olympic Catering, το εθνικό μας αεροπορικό Catering για δεκαετίες, και θυγατρική της GOODY’S το 2022 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά με σημαντικές αντιθέσεις.

Με τον συνολικό αριθμό των διεθνών αεροπορικών αφίξεων να έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος της πανδημία και να φθάνει πέρυσι τα 23,7 εκατ. επιβάτες –μόλις 1,2% πιο χαμηλά από τα υψηλά του 2019– η ανοδική πορεία της Olympic Catering ήταν προδιαγεγραμμένη. Κάτι που επιβεβαιώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της για τη χρήση του 2022.

Ο κύκλος εργασιών της «πέταξε» στα 44,912 εκατ. ευρώ, δηλαδή 90,5% υψηλότερος από το 2021, τα μικτά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 99,6% στα 16,733 εκατ. ευρώ και το μικτό περιθώριο κέρδους ενισχύθηκε στο 37,3% έναντι 35,6% το 2021. Την ίδια περίοδο τα ΕBITDA από υπερδιπλασιάστηκαν στα 6 εκατ. ευρώ (2021: € 2.722 χιλ.), τα κέρδη προ φόρων εκτοξεύθηκαν στα 2,979 εκατ. ευρώ έναντι 149 χιλ. ευρώ τη χρήση του 2021, και τα καθαρά κέρδη στα 2,733 εκατ. ευρώ από 149 χιλ. ευρώ το 2021. Το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού της διαμορφώθηκεκ στα 12,713 εκατ. ευρώ (2021: 14,700 εκατ. ευρώ) και τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπέρασαν τα 2,322 εκατ. ευρώ από 1,902 εκατ. ευρώ.

Για την Olympic Catering, το εθνικό μας αεροπορικό Catering για δεκαετίες, και θυγατρική της GOODY’S το 2022 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά με σημαντικές αντιθέσεις. Μετά από μία περίοδο δύο ετών συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης που επηρέασε την κοινωνία και έπληξε τον κλάδο της εστίασης, η διαφαινόμενη ανάκαμψη από την οριοθέτηση της πανδημίας, επιβραδύνθηκε στο ξεκίνημα της χρονιάς από την αρνητική επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία. Ο αντίκτυπος ήταν άμεσος, με σημαντικές ανατιμήσεις σε α ́ ύλες και ενέργεια και αρκετά προβλήματα σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, η επιτυχής ανάκαμψη του τουρισμού συνετέλεσε ώστε τα αποτελέσματα της εταιρείας να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2021, καταγράφοντας αύξηση τόσο στις πωλήσεις όσο και στην κερδοφορία.

Τάση που εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί και τη φετινή χρονιά με αύξηση των πωλήσεων και της λειτουργικής κερδοφορίας. Εντούτοις, η διοίκηση της εταιρείας αναγνωρίζει ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και σημαντικές, καθώς η εταιρεία λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον.

Πάντως τα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού που αποτελεί εμμέσως εκ των βασικών πελατών της Olympic Catering είναι ιδιαίτερα θετικά.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία μισθώνει χώρους εντός αεροδρομίων της ελληνικής επικράτειας με σκοπό τη λειτουργία καταστημάτων εστίασης. Η παρουσία το 2022 ήταν στα εξής αεροδρόμια:

  • Αερολιμένας Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης»
  • Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
  • Αερολιμένας Κέρκυρας «Ι. Καποδίστριας»
  • Αερολιμένας Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης»
  • Αερολιμένας Ρόδου «Διαγόρας»
  • Αερολιμένας Μυκόνου
  • Αερολιμένας Σαντορίνης
  • Αερολιμένας Πάρου

Οι εν λόγω συμβάσεις προβλέπουν μεταβλητούς όρους καταβολών μισθωμάτων, οι οποίοι συνδέονται με την αξία των πωλήσεων που πραγματοποιούνται από τα μισθωμένα καταστήματα. Οι μεταβλητοί όροι χρησιμοποιούνται, όταν είναι εφικτό, προκειμένου να συνδεθεί το μίσθωμα με τις ταμειακές εισροές του καταστήματος και να ελαχιστοποιούνται τα σταθερά κόστη. Επίσης, οι εν λόγω συμβάσεις προβλέπουν ελάχιστο εγγυημένο καταβαλλόμενο μίσθωμα σε ετήσια βάση.

Βασική πρόβλεψη στις συμβάσεις παραχώρησης χώρων εντός αεροδρομίων είναι ότι ο παραχωρησιούχος διατηρεί το δικαίωμα μετέγκαταστασης των καταστημάτων σε ανάλογους χώρους εντός του αεροδρομίου χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: