Φετουλάχ Γκιουλέν: Ποιος ήταν ο αμφιλεγόμενος θρησκευτικός ηγέτης και άσπονδος εχθρός του Ερντογάν

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ποιος ήταν ο αμφιλεγόμενος θρησκευτικός ηγέτης και άσπονδος εχθρός του Ερντογάν
epa05427730 (FILE) A handout file picture made available on 27 December 2013 by fgulen.com shows Fethullah Gulen, an Islamic opinion leader and founder of the Gulen movement. Turkey's President Recep Tayyip Erdogan allegedly accused Gulen to be behind the attempted coup while making an address to his supporters upon his arrival at Istanbul Ataturk airport in the early hours of 16 July 2016. According to news reports Erdogan denounced the thwarted coup as an 'act of treason' and affirmed his government remains in charge. EPA/FGULEN.COM / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γκιουλέν κατηγορήθηκε για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, αμφιλεγόμενος Τούρκος θρησκευτικός ηγέτης και ιδρυτής του κινήματος Χιζμέτ, απεβίωσε στις 20 Οκτωβρίου 2024 στις ΗΠΑ, όπου ζούσε αυτοεξόριστος τα τελευταία χρόνια. Η είδηση ανακοινώθηκε από τον λογαριασμό Herkul Nağme, με αναφορές ότι είχε προβλήματα υγείας και πέθανε σε νοσοκομείο της Πενσιλβάνια.

Γεννημένος το 1941 στην Τουρκία, ο Γκιουλέν ίδρυσε το κίνημα Χιζμέτ, ένα δίκτυο σχολείων και φιλανθρωπικών οργανώσεων με στόχο την προώθηση του Ισλάμ μέσω της εκπαίδευσης και του διαλόγου.

Αρχικά σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η σχέση τους κατέρρευσε το 2013 όταν ο Γκιουλέν κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε σκάνδαλα διαφθοράς που στόχευαν την τουρκική κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2016, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ως εγκέφαλο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε επανειλημμένα. Η Άγκυρα τον χαρακτήρισε ηγέτη της «γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης» και απαίτησε την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, όπου ζούσε από το 1999.

Παρά τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης, οι αμερικανικές αρχές δεν προχώρησαν στην έκδοσή του.

Το κίνημα του, γνωστό για τη μεγάλη επιρροή του στην εκπαίδευση και τα μέσα ενημέρωσης, υπέστη σοβαρά πλήγματα μετά το πραξικόπημα, με μαζικές συλλήψεις και κλείσιμο οργανώσεων στην Τουρκία. Ωστόσο, το δίκτυο των υποστηρικτών του παρέμεινε ενεργό διεθνώς, ιδίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ο θάνατος του Γκιουλέν σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για το Χιζμέτ και δημιουργεί ερωτήματα για το μέλλον του κινήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: