Petra Hielkema (EIOPA): «Η Ελλάδα θα χρειαστεί 10 χρόνια για να χτίσει σωστά το συνταξιοδοτικό της»
- 23/02/2023, 12:57
- SHARE
Στο ερώτημα του πώς θα απομυθοποιήσουμε τις συντάξεις και θα παρακινήσουμε περισσότερο κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση εστίασε την ομιλία της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), κα Petra Hielkema, κεντρική ομιλήτρια του 4ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώνεται από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης σε συνεργασία με την ethosmedia, με κεντρικό θέμα «Σε σταυροδρόμι το μέλλον της επαγγελματικής ασφάλισης – Αναγκαιότητα άμεσων μεταρρυθμίσεων για αναπτυξιακή ώθηση».
Ορμώμενη από την ελληνική μυθολογία και το γεγονός ότι παρότι σπούδασε αρχαία ελληνικά είναι η πρώτη φορά που επισκέφτηκε την Αθήνα και την Ακρόπολη, η κα Hielkema, τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι και αντικρουόμενες ιστορίες για τις συντάξεις και την ασφάλιση που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τη σημασία του θεσμού.
«Πολλοί κινούνται στη λογική ότι δεν χρειάζεται να επενδύσουν οι ίδιοι στο μέλλον τους, αφού η κάλυψη θα έρθει από το Κράτος. Δεν σκέφτονται τη συνταξιοδότηση όταν είναι νέοι και αυτό από μόνο του δυσχεραίνει τα πράγματα ώστε να ανοίξει επισήμως ο διάλογος. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής με την αύξηση του γηραιού πληθυσμού είναι στοιχεία που πρέπει να μας προβληματίσουν. Για πρώτη φορά ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 65 ετών ξεπέρασε εκείνον που αφορούν παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω».
Πρόσθεσε πως σήμερα για κάθε έναν συμπολίτη μας που συνταξιοδοτείται αντιστοιχούν τρεις εν ενεργεία εργαζόμενοι, αναλογία η οποία πολύ σύντομα θα γίνει 1,5 προς 3. «Το ερώτημα είναι πώς θα αποφύγουμε τη φτώχεια σε προχωρημένη ηλικία. Σε ότι αφορά δε τις γυναίκες, λαμβάνουν 1/3 λιγότερη σύνταξη από τους άντρες και έχουν 35% πιθανότητα να καταλήξουν στα όρια της φτώχειας στα γεράματα. Δεν είναι τυχαίο που πολλές χώρες στην Ευρώπη συζητούν την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Είναι μια δύσκολη συζήτηση, αλλά μονόδρομος».
Υπενθύμισε πως χρειάζονται οικονομικοί πόροι και χρόνος για να χτιστεί σωστά το ασφαλιστικό σύστημα, προβλέποντας για την Ελλάδα πως αν προβεί στις κατάλληλες κινήσεις και αξιοποιήσει την τεχνογνωσία άλλων προηγμένων συστημάτων, σε μια δεκαετία θα είναι έτοιμη. Αναγνώρισε δε πως έχουν ληφθεί μέτρα για τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά, όπως είπε, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.
Σε επίπεδο Ευρώπης μόλις το 20% του πληθυσμού επενδύει μακροπρόθεσμα στην ιδιωτική ασφάλιση και πρόσθεσε πως το υψηλό κόστος ζωής αποτρέπει τους νέους ανθρώπους από την αποταμίευση.
«Από την εμπειρία μας έχουμε δει ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν στη λογική της αποταμίευσης, τείνουν να δεσμεύονται και να το κάνουν σταθερά. Πρέπει να εξετάσουμε τις μικρές επιχειρήσεις και τις συνέργειες που μπορούν να προκύψουν και να προσφέρουμε value for money, διαφανή, ψηφιακά, αλλά και φυσικά, προϊόντα όπου το κόστος που πληρώνει ο ασφαλισμένος ισοσταθμίζεται με αυτά που θα κερδίσει μελλοντικά» κατέληξε η κα Hielkema.
Να καταστεί το ασφαλιστικό, εργαλείο ευημερίας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ζήτησε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Τσακλόγλου, χαρακτηρίζοντας ως ευνοϊκή τη συγκυρία για την ανάπτυξη του 2ου πυλώνα ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει στις σωστές βάσεις και όχι άναρχα.
«Υπάρχει ένας άνεμος αισιοδοξίας, βέβαια είναι τεράστια η υστέρηση που παρατηρείται στην επαγγελματική ασφάλιση στην Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Από την πλευρά του Υπουργείου σχεδιάζονται διατάξεις και παρεμβάσεις έτσι ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων στον θεσμό» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Ά Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Γεωργόπουλος κάνοντας λόγο για τον μοναδικό ασφαλιστικό πυλώνα που υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη εθελοντική αποταμίευση, φιλοσοφία που είναι μακρυά από το DNA του μέσου Έλληνα πολίτη.
«Υπάρχει αισιοδοξία ότι γίνονται πράγματα, ωστόσο παραμένει μικρός ο αριθμός των εργοδοτών που έχουν συστήσει ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης και εξακολουθεί να είναι δύσκολο έργο του να πείσεις τους εργαζόμενους να συμμετέχουν φτιάχνοντας κεφάλαια για το αύριο. Σε κάθε περίπτωση το πλαίσιο πρέπει να παραμείνει σταθερό» κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: