Πετρέλαιο: Η νέα απειλή της επιβράδυνσης στη ζήτηση – Τι πραγματικά συμβαίνει;

Πετρέλαιο: Η νέα απειλή της επιβράδυνσης στη ζήτηση – Τι πραγματικά συμβαίνει;
6666614 05.10.2021 An oil pumpjack operated by the Yamashneft Oil and Gas Production Division of Tatneft, near the village of Yamashi in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί για πλεόνασμα πετρελαίου το επόμενο έτος, ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ+ ανακαλέσει τα σχέδια για επαναφορά των προμηθειών.

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απότομη επιβράδυνση στη ζήτηση, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας παρουσιάζει σημάδια εξάντλησης. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), η παγκόσμια κατανάλωση αυξήθηκε μόνο κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο εξάμηνο του 2024, ποσοστό το ένα τρίτο της αύξησης που σημειώθηκε την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που η ζήτηση πετρελαίου κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol, τόνισε ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων, επιβαρύνει την παγκόσμια ζήτηση. Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, για πρώτη φορά από το 2021, ενώ η προοπτική για το 2025 δείχνει πλεόνασμα πετρελαίου, ακόμα και αν ο ΟΠΕΚ+ σταματήσει την επαναφορά των προμηθειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κινεζική ζήτηση σημείωσε μείωση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, με τη χρήση καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο να παραμένει “χλιαρή”. Η ανησυχία αυξάνεται καθώς οι προβλέψεις δείχνουν αδύναμη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, ενώ η παραγωγή από χώρες εκτός ΟΠΕΚ+, όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Ο ΙΕΑ προειδοποιεί ότι ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ+ ανακαλέσει την επαναφορά των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το 2025, δεν θα αποτρέψει την εμφάνιση υπερπληθώρας. Οι αγορές καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο περιβάλλον, ενώ η προοπτική μιας κορύφωσης στη ζήτηση πετρελαίου είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: