Πετρέλαιο: Ο OPEC+ προς διατήρηση των εθελοντικών περικοπών μέχρι το 2025

Πετρέλαιο: Ο OPEC+ προς διατήρηση των εθελοντικών περικοπών μέχρι το 2025
(FILES) Working oil pumpjacks on the outskirts of Maricopa in Kern County, California, on September 21, 2023. International oil prices fell on November 22, 2023 after a key ministerial meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) and its allies was pushed back from November 26 to November 30. The Vienna-based organisation announced the postponement of the OPEC+ alliance gathering in a brief statement, without providing any explanation. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Photo: pixabay.com
Τα μέλη του OPEC+ μειώνουν επί του παρόντος την παραγωγή κατά συνολικά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd).

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του (OPEC+) πιθανότατα θα παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές πετρελαίου στο τρίτο και ενδεχομένως στο τέταρτο τρίμηνο του 2024 και θα επεκτείνει ορισμένες περικοπές στο 2025, ανέφεραν στο Reuters 2 πηγές του Οργανισμού με γνώση του θέματος πριν από τη συνεδρίαση της ομάδας την Κυριακή.

Τα μέλη του OPEC+έχουν προβεί σε μια σειρά βαθιών περικοπών της παραγωγής από τα τέλη του 2022 εν μέσω αύξησης της παραγωγής από μη μέλη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, και ανησυχιών για τη ζήτηση εν μέσω υψηλών επιτοκίων.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται κοντά στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, κάτω από αυτό που χρειάζονται πολλά μέλη του OPEC+ για να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους. Οι ανησυχίες για την αργή αύξηση της ζήτησης στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου Κίνα έχουν επιβαρύνει τις τιμές και οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου αναμένουν ότι ο Οργανισμός θα παρατείνει τις περικοπές για την εξισορρόπηση της προσφοράς.

Τα μέλη του OPEC+ μειώνουν επί του παρόντος την παραγωγή κατά συνολικά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ή περίπου 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι περικοπές περιλαμβάνουν 3,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τα μέλη του Οργανισμού που ισχύουν έως το τέλος του 2024 και 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εθελοντικών περικοπών από ορισμένα μέλη που λήγουν στα τέλη Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com