Πετρέλαιο: Το επίδομα θέρμανσης και η αγορά με φόντο το άλμα του μπρεντ
- 06/09/2023, 09:27
- SHARE
Αυξήσεις τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη προοιωνίζεται η διαταραχή που προκάλεσαν στις διεθνείς τιμές οι ανακοινώσεις των προθέσεων Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας να περικόψουν παραγωγή μέσα στο χειμώνα ανοίγοντας έτσι νέα εστία αναζωπύρωσης του πληθωρισμού που οξύνει τις αβεβαιότητες ειδικά για τους πιο ευάλωτους.
Η συγκυρία καθιστά επίκαιρη τη συζήτηση για τα μέτρα της κυβέρνησης προς ανακούφιση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών έναντι της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων στα εισοδήματα. Στο “παρά πέντε” των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ εξετάζονται διάφορα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης. Είναι ζητούμενο ωστόσο τόσο το ύψος της ενίσχυσης όσο και το εάν θα εφαρμοστεί το μέτρο της οριζόντιας κρατικής επιδότησης στην αντλία όπως στην προηγούμενη φάση του προγράμματος που το μέτρο οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης και συμπίεση των των τιμών.
Συζήτηση αναπτύσσεται και για τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αν και με βάση τις πληροφορίες δεν προβλέπονται αλλαγές. Πάντως όλα τα σενάρια τίθενται υπό το πρίσμα των κατευθυντηρίων της ΕΕ και του δημοσιονομικού χώρου που θα απαιτήσουν τυχόν πρόσθετες παροχές αφού με βάση τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας προηγείται η μείωση του δημόσιου χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το πρόγραμμα επιδοτήσεων πετρελαίου θέρμανσης κόστισε 300 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο της προηγούμενης χρονιάς (174 εκατ. ευρώ) και κάλυψε (με ποσά από 100 ευρώ έως και πάνω από 1.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή) 1,3 εκατ. δικαιούχους. Σημειώνεται επίσης ότι η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου, με τους παράγοντες της αγοράς να προβλέπουν εκκίνηση στα επίπεδα των 1,50 ευρώ/λίτρο.
Η διαταραχή στις τιμές του πετρελαίου
Εντωμεταξύ, η νέα διαταραχή στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου αναδύει κινδύνους και για νέα αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Στην Ελλάδα είναι στο 2,5% και αναμένονται στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ στις 8 Σεπτεμβρίου. Στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 5,3% τον Αύγουστο του 2023, σε σύγκριση με τον Ιούλιο.
Οι ανησυχίες έγγειται στην απόφαση ορισμένων μελών του OPEC να εφαρμόσουν περικοπές στην ημερίσια παραγωγή πετρελαίου. Η ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα της Σαουδικής Αραβίας για παράταση της εθελοντικής περικοπής της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στρατηγική που εφαρμόζει από τον Ιούλιο και αντίστοιχα η πρόθεση της Ρωσίας να μειώσει εθελοντικά τις εξαγωγές κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως μετά από μειώσεις 500.000 βαρελιών τον Αύγουστο έδωσε ισχυρή ώθηση στις μετοχές των ενεργειακών εταιρειών αλλά και στις διεθνείς τιμές του “μαύρου χρυσού”.
Tα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του ICE brent βρέθηκαν πάνω από τα 90 δολάρια και παραμένουν πάνω από αυτό το φράγμα στις σημερινές συναλλαγές με αύξηση πάνω από 17% σε ένα τρίμηνο ενώ το crude WTI κινείται μεταξύ 86,62 και 87 δολ..
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου είχε προβλεφθεί από διεθνείς οργανισμούς, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να επισημαίνει ως καταλύτη και την υψηλή ζήτηση, ειδικά από την Κίνα από την οποία προέρχεται το 70% της αύξησης που καταγράφεται φέτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η παγκόσμια ζήτηση έφτασε τα 103 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο. Κατά τον ΙΕΑ τα περιορισμένα αποθέματα λόγω της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας και άλλων παραγωγών του ΟPEC+ να μειώσουν τις προμήθειες από τα τέλη του 2022 με ορίζοντα το 2024 πιθανόν θα πιέσουν τις τιμές ακόμη υψηλότερα, πριν ενδεχομένως εμφανιστούν άλλοι οικονομικοί παράγοντες που θα περιορίσουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης το επόμενο έτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: