Pew: Σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες δυσαρεστημένοι με τη δημοκρατία στη χώρα μας – Πίσω μόνο από το Περού

Pew: Σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες δυσαρεστημένοι με τη δημοκρατία στη χώρα μας – Πίσω μόνο από το Περού
Χωρίς καθόλου κόσμο οι σκάλες στην πλατεία Συντάγματος με τη Βουλή να διακρίνεται στο βάθος, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020. Στους οχτώ έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που δηλώνει ικανοποιημένο με τη λειτουργία της δημοκρατίας έχει υποχωρήσει 10% από το 2021.

Οι Έλληνες πολίτες εμφάνισαν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο σχετικά με τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του αμερικανικού Pew Research Center, που «έτρεξε» την άνοιξη του 2024 σε 31 κράτη παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 78% των Ελλήνων δήλωσε δυσαρεστημένο με τον τρόπο όπου η δημοκρατία λειτουργεί στον κόσμο έναντι του 22% που δήλωσε ικανοποιημένο.

Η Ελλάδα έχει με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, ενώ μεταξύ των πολιτών από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα βρίσκεται στην προτελευταία θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από το Περού.

Σύμφωνα με το Pew, το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που δηλώνει ικανοποιημένο με τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας έχει υποχωρήσει 10% από το 2021, φτάνοντας το 22% για το 2024.

Το πώς αισθάνονται οι πολίτες για το κυβερνών κόμμα στη χώρα τους συνδέεται με τις εκτιμήσεις τους για τη δημοκρατία. Σε 27 χώρες, οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος ή συνασπισμού είναι ιδιαίτερα πιθανό να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία τους.

Σε οκτώ χώρες – Αργεντινή, Χιλή, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και ΗΠΑ – τα άτομα με μικρότερη μόρφωση είναι λιγότερο ικανοποιημένα από τα άτομα με μεγαλύτερη μόρφωση από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα τους.

Και σε επτά χώρες – Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Γερμανία, Περού, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα – οι ενήλικες κάτω των 35 ετών είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη δημοκρατία σε σύγκριση με τους ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: