Pfizer Ελλάς: Τα εμβόλια δίνουν ισχυρή ώθηση στις πωλήσεις του 2021
- 14/09/2021, 11:00
- SHARE
Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών αναμένει το 2021 η Pfizer Ελλάς λόγω των πωλήσεων του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19.
Η πρόβλεψη αυτή της διοίκησης της ελληνικής θυγατρικής του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού έρχεται σε συνέχεια των καλών επιδόσεων της εταιρείας κατά το 2020, οπότε και εμφάνισε κύκλο εργασιών 216 εκατ. ευρώ έναντι 195 εκατ. ευρώ του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10%. Η επίδοση αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων στο τομέα των νοσοκομειακών, καρδιολογικών και ογκολογικών φαρμάκων. H εταιρεία εμφανίζει στον ισολογισμό της (για την περίοδο Δεκέμβριος 2019 – Νοέμβριος 2020) κέρδη προ φόρων 18,5 εκατ. ευρώ μειωμένα σε σχέση με τα 25,26 εκατ. ευρώ του 2019, λόγω της μεταβίβασης του κλάδου καθιερωμένων φαρμακευτικών στη συνδεδεμένη εταιρεία UPJOHN Ελλάς Φαρμακευτική ΕΠΕ, η οποία πουλήθηκε 13 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη είναι αυξημένα στα 15,193 εκατ. ευρώ από 13,873 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η καθαρή θέση της εταιρείας ανέρχεται σε 183 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένη σε σχέση με το 2019 κατά 5 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη επιστροφή μετρητών στους μετόχους και των κερδών μετά από φόρους της εξεταζόμενης χρήσης ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία στις 24 Αυγούστου του 2020 μεταβίβασε στη φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline Καταναλωτικά Προϊόντα Υγείας Ελλάς ΜΑΕ τον επιχειρηματικό κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων. Η συναλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση εσόδου 1,7 εκατ. ευρώ, αλλά χωρίς να επηρεάζει σημαντικά τη μεταβολή στα κονδύλια του ισολογισμού.
Το Digital Hub
Μια σημαντική επένδυση της Pfizer στην Ελλάδα το 2020 ήταν η δημιουργία ψηφιακού εργαστηριακού κέντρου (Digital Hub) στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία, όπως αναφέρει στην έκθεσή της, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για να μεγιστοποιήσει τις ωφέλειες που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων (Digital Hubs). Μέρος αυτού του σχεδίου αποτελεί και η εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί από τον Μάιο του 2020 και μέχρι το τέλος της χρονιάς απασχολούσε ήδη περισσότερους από 270 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data / Analytics).
Τα εμβόλια
Στον τομέα των εμβολίων, ως γνωστόν η Pfizer πρωτοπορεί εδώ και έναν αιώνα στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην παραγωγή καινοτόμων εμβολίων, που έχουν σώσει μέχρι σήμερα εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Η τεχνολογία mRNA υπήρχε σε προκλινικό στάδιο πριν την πανδημία. Και μάλιστα η Pfizer είχε ήδη ξεκινήσει συνεργασία με την BioNTech για την εφαρμογή της σε εμβόλια κατά της γρίπης. Αποφάσισε να την εφαρμόσει κατά της νόσου Covid-19 αναπτύσσοντας ένα εμβόλιο που ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των ρυθμιστικών αρχών, και για το οποίο υπάρχουν πλέον δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας μετά τους εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως.
Με στόχο να καλύψει την παγκόσμια ανάγκη για εμβόλια, κατάφερε να αναβαθμίσει σημαντικά την παραγωγική της ικανότητα και σύμφωνα με τις προβλέψεις η Pfizer και η BioNTech θεωρούν ότι η παραγωγή μέχρι το τέλος του 2021 θα φτάσει τουλάχιστον τις 2,5 δισ. δόσεις του εμβολίου. Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Pfizer έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα σε όλες τις δεσμεύσεις της, όπως αναφέρει στην έκθεσή της, έχοντας παραδώσει 200 εκατ. δόσεις μέχρι αρχές Ιουνίου 2021. Πρόσφατα, η Pfizer και η BioNTech υπέγραψαν νέα συμφωνία με την ΕΕ για την προμήθεια 900 εκατ. δόσεων, με τη δυνατότητα για την ΕΕ να ζητήσει επιπλέον 900 εκατ. δόσεις, για την περίοδο 2021-2023.
Η Pfizer έχει δεσμευθεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας παγκοσμίως, ώστε να καταπολεμηθεί η πανδημία. Ειδικά στην Ελλάδα, βρέθηκε από την αρχή στο πλευρό των αρμόδιων αρχών αναλαμβάνοντας υποστηρικτικές δράσεις τόσο πριν την έλευση του εμβολίου, όσο και μετά την έναρξη των εμβολιασμών. Ιδιαίτερα εστίασε στα θέματα διασφάλισης της ποιότητας των εμβολίων, στο συντονισμό για την παραλαβή και την αποθήκευση των εμβολίων, στη διαρκή εκπαίδευση και την ενημέρωση των επιστημόνων και των επαγγελματιών υγείας στα εμβολιαστικά κέντρα κ.α.. Παράλληλα, δημιούργησε ειδική τηλεφωνική γραμμή, ώστε να μπορεί να υποστηρίζει ανά πάσα στιγμή τις υγειονομικές αρχές, σε οποιοδήποτε ερώτημα ή αίτημα σχετικά με το εμβόλιο.
Επίσης, τον Απρίλιο του 2021 ξεκίνησε η δεύτερη παγκόσμια επένδυση της Pfizer στην Ελλάδα, με το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη, το οποίο απασχολεί ήδη περισσότερους από 100 εργαζόμενους, με την προοπτική να φτάσει τους 250 το 2022.