ΠΓΔΜ: Πιέσεις των ΗΠΑ στο VMRO για να αλλάξει στάση – Αμετακίνητα στις θέσεις τους τα κόμματα
- 16/10/2018, 20:01
- SHARE
Με επιστολή του παρεμβαίνει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, καθώς αναμένεται αύριο να συνεχιστεί για τρίτη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή.
Συνεχίστηκε, για δεύτερη ημέρα σήμερα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, βάσει των προβλεπόμενων στην Συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.
Οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72 (βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται το κόμμα του Ζάεφ και βουλευτές αλβανικών κομμάτων), ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Εν τω μεταξύ, μετά το μήνυμα «εθνικής συμφιλίωσης» που απηύθυνε χθες ο Ζόραν Ζάεφ, ιδίως σε σχέση με τα βίαια γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και ξυλοκόπησαν άγρια τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ, βουλευτές του κόμματός του και βουλευτές αλβανικών κομμάτων, το Εφετείο των Σκοπίων ήρε σήμερα το μέτρο για κατ΄ οίκον περιορισμό που είχε επιβληβεί σε δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για τα αιματηρά εκείνα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Βουλή. Πλέον, με την άρση του περιοριστικού αυτού μέτρου, οι δύο βουλευτές θα μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Βουλής.
Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, με επιστολή του προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αφού σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη «Μακεδονία» να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλει στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της περιοχής, εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ σχετικά με την αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα αυτό στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου και τη στάση που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες στην ολομέλεια της Βουλής, στην οποία συζητείται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ,βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην επιστολή του αυτή προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, ζητά από αυτόν να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, προκειμένου οι βουλευτές του κόμματος αυτού να αποφασίσουν ελεύθερα ποια στάση θα τηρήσουν επί της πρότασης για αλλαγή του Συντάγματος, απαλλαγμένοι από πιέσεις και απειλές.
«Δεν αποτελεί έκπληξη για εσάς ότι έχουμε απογοητευτεί με τη στάση της ηγεσίας του VMRO – DPMNE τόσο στο θέμα του δημοψηφίσματος όσο και σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο κοινοβούλιο για την αλλαγή του Συντάγματος. Οι πολίτες της ‘Μακεδονίας’ από όλες τις κοινότητες και παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και την δική σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και το έχουν κάνει αυτό από την εποχή της ανεξαρτησίας. Τώρα είναι στο χέρι του κοινοβουλίου να κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Σας παροτρύνουμε να δημιουργήσετε χώρο για τα μέλη του κοινοβουλίου που προέρχονται από τον συνασπισμό σας, δημόσια και ιδιωτικά, να αποφασίσουν πως θα ψηφίσουν για τη συνταγματική αναθεώρηση, ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίας και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού».
Στην επιστολή του, o Αμερικανός υπουργός εκφράζει την εκτίμηση πως δεν υπήρχε κάποιου άλλους είδους «καλύτερη συμφωνία» στο τραπέζι, τονίζοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προϊόν συμβιβασμού και αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία» που πρέπει να αξιοποιηθεί.
«Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στη ‘Μακεδονία’ και την Ελλάδα αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη ‘Μακεδονία’ να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον, και να συμβάλει στη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία της περιοχής. Παρά τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ‘καλύτερη συμφωνία’, δεν θεωρούμε πως υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Για αυτή τη συμφωνία χρειάστηκαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν είναι πιθανό να προκύψει ξανά για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες».
Τέλος, ο κ. Μίτσελ καλεί την ηγεσία του VMRO – DPMNE να βάλει στην άκρη τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες προκείμενου να εξυπηρετήσει το ευρύτερο στρατηγικό συμφέρον της χώρας. «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα σας, μια που απαιτεί θαρραλέα ηγεσία και ωριμότητα. Ως αληθινός φίλος και υποστηρικτής της ‘Μακεδονίας’, σας παροτρύνω να βάλετε στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα και να προωθήσετε τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα και να διασφαλίσετε ένα λαμπρό μέλλον για τους πολίτες σας μεταξύ της ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών».