Η Pharmathen βρήκε το φάρμακο ενάντια στην κρίση
- 22/01/2014, 12:20
- SHARE
Ο Βασίλης Κάτσος μιλά στο fortunegreece.com για την εταιρεία που ανέτρεψε τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά φαρμάκου.
Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η ελληνική εταιρεία Pharmathen, η οποία μέσα στην κρίση συνεχίζει ακάθεκτη τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Από το 1969, όταν και έκανε τα πρώτα της βήματα στην Αθήνα κατάφερε να κάνει γνωστό στις αγορές του εξωτερικού το ελληνικό φάρμακο, το οποίο μέχρι τότε δεν υπήρχε καν στον χάρτη της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας. Σήμερα κατέχει ισχυρή θέση στον τομέα των γενόσημων ιδιοσκευασμάτων, διαθέτει τρία τελευταίας τεχνολογίας ερευνητικά εργαστήρια και δύο παραγωγικές μονάδες απασχολώντας περί τους 900 εργαζόμενους.
Ισχυρό χαρτί για την εταιρεία αποτελεί ο Βασίλειος Κάτσος, Πρόεδρος της Pharmathen, o οποίος οραματίστηκε να μετεξελίξει την οικογενειακή επιχείρηση σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο fortunegreece.com, ο κ. Κάτσος μιλά για τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, την επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία και τη στρατηγική που εδραίωσε τη Pharmathen στην πρώτη πεντάδα των ταχύτερα αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων.
Με ποιο τρόπο η ελληνική φαρμακευτική που έκανε τα πρώτα δειλά βήματά της το 1993 κατάφερε να μετατραπεί σε υπολογίσιμη δύναμη σε διεθνές επίπεδο;
Πιστέψαμε εξαρχής στο ότι μπορεί μια οικογενειακή επιχείρηση, από μια χώρα διαφορετική, η οποία δεν υπήρχε καν στους χάρτες του φαρμάκου, να κάνει τη διαφορά. Και ο τρόπος σε αυτό ήταν η συνέπεια και η συνέχεια. Σαν εταιρεία οραματιζόμασταν να πουλάμε ελληνικό φάρμακο και ελληνική τεχνογνωσία παγκοσμίως. Στις αρχές του 2000 γελάγανε όλοι μαζί μας, αλλά εμείς το υλοποιήσαμε και παρ’ όλες τις δυσκολίες των πρώτων ετών δεν αλλάξαμε καθόλου τη στρατηγική μας , επανεπενδύοντας συνεχώς τα κέρδη. Αυτό είναι που έκανε τη σημαντική διαφορά στην εταιρεία.
Η Pharmathen ήταν μονόδρομος ή αυτοσκοπός. Γιατί η ανάληψη της διοίκησης συνέπεσε και με ένα αρνητικό γεγονός. Έπρεπε να αλλάξουν άρδην τα πράγματα και να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις άμεσα…..
Το σχέδιο ήταν εντελώς διαφορετικό. Προσωπικά ήθελα να τελειώσω τη φαρμακευτική, να πάρω MBA Finance ή Management, να δουλέψω κάποια χρόνια στο εξωτερικό σε φαρμακευτική εταιρεία και κάποια στιγμή στα 30 με 35 να γυρίσω πίσω και να αρχίσω να ασχολούμαι με την εταιρεία. Τα πράγματα δεν έρχονται όμως, όπως τα σχεδιάζεις. Το 1993, όταν ήμουν 20 χρονών, ο πατέρας μου πέθανε. Οπότε ήταν η λογική του «μπες μέσα και ξεκίνα νωρίτερα». Η εμπειρία έγινε η διδαχή. Όταν δεν ξέρεις κάποια πράγματα και σαν χαρακτήρας έχεις κάποια συγκεκριμένα μέτρα και σταθμά αυτό σε κάνει να μαθαίνεις να ακούς περισσότερο ,παρά να μιλάς. Σε κάνει να κερδίσεις πολλά πράγματα. Γιατί όταν έρχεσαι με τη φόρα της γνώσης ότι εγώ τα ξέρω όλα, παύεις να ακούς τον άλλον και μιλάς μόνο εσύ.
Διαβάστε ακόμη: Επιχειρηματικές προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2013
Πώς αισθάνεστε που πρωταγωνιστείτε στο ελληνικό επιχειρείν ως ο καλύτερος επιχειρηματίας στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας;
Χαίρομαι ιδιαίτερα έτσι όπως το λες. Μου αρέσει, αλλά θεωρώ ότι για να μπορέσει οποιοσδήποτε εθνικός επιχειρηματίας να εξελιχθεί, θα πρέπει να τον προβληματίσει κατά πόσο μπορεί να είναι και διεθνής επιχειρηματίας. Άρα εμένα η στόχευσή μου δεν είναι το πόσο καλός μπορώ να θεωρούμαι και να κομίζω γλαύκες στη χώρα μου, αλλά το πώς σε ένα διεθνές περιβάλλον η εταιρεία κερδίζει αναγνωρισιμότητα , παρουσία και ισχυροποιείται καθημερινά. Μακάρι να είμαι ο τελευταίος στην κατάταξη της Ελλάδας και ο πρώτος διεθνώς αναγνωρισμένος επιχειρηματίας.
Το 2013 ήταν αναμφίβολα μια πολύ καλή χρονιά για τη Pharmathen. Συνοδεύτηκε από αρκετές διακρίσεις με πιο πρόσφατη αυτή που σας κατέταξε ως την πρώτη ελληνική επιχείρηση ως προς τις επενδύσεις στην έρευνα. Για το 2014 τι κονδύλια προορίζονται για το σκοπό αυτό;
Μέσα στην κρίση, την τελευταία τετραετία, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει επενδύσεις της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ σε πάγιες υποδομές, τόσο για τις μονάδες στις Σάπες όσο και για ερευνητικά κέντρα και ανανέωση μηχανολογικού εξοπλισμού. Παράλληλα πάνω από 80 εκατομμύρια έχουν διατεθεί σε έρευνα και ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων. Συνήθως από ότι έχουμε δει σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, τα πρώτα θύματα σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης είναι οι επενδύσεις σε πάγιες υποδομές, έρευνα και ανθρώπινο δυναμικό. Εμείς και στους τρεις τομείς δεν αλλάξαμε απολύτως τίποτα. Ούτε όσον αφορά τον ρυθμό και το μακροπρόθεσμο πλάνο των επενδύσεων. Επενδύουμε σταθερά πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη άρα και το 2014 οι επενδύσεις έρευνας θα συνεχίσουν να είναι δυναμικές. Το 2014 θα υλοποιήσουμε αντίστοιχο κονδύλι. Ξεκινάμε να υλοποιούμε από αρχές Φεβρουαρίου μια αντίστοιχα σημαντική επένδυση στη μονάδα στις Σάπες, η οποία θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ για την προσθήκη μιας νέας μονάδας ιδιαίτερης τεχνολογίας. Με αυτό τον τρόπο ερχόμαστε πρώτοι σε παγκόσμιο επίπεδο σ’ αυτή την τεχνολογία, η οποία θα είναι σε παραγωγική φάση από Σεπτέμβριο.
Δείτε ποιες είναι οι 20 ταχύτερα ανερχόμενες ελληνικές εταιρείες
Θα συνεχιστούν οι προσλήψεις;
Ο όμιλος αυτή τη στιγμή απασχολεί περίπου 900 άτομα. Μέσα στην κρίση το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αυξήθηκε και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Και τα λειτουργικά μεγέθη ακολουθούν ανοδική πορεία. Για το 2014 προβλέπουμε μια ισόρροπη ανάπτυξη μ’ αυτή του 2013. Αν δεν κάνω λάθος για την τρέχουσα χρονιά οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι 40 σε διάφορα τμήματα.
Πώς αποχαιρέτισε η Pharmathen το οικονομικό έτος 2013;
Το 2013 ήταν μια εξαιρετικά σημαντική χρονιά για την εταιρεία, γιατί παρά την κρίση στη χώρα μας, εμείς γράψαμε θετικό πρόσημο και είχαμε ανάπτυξη πάνω από 10%. Ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 176 εκατομμύρια με EBITDA της τάξης των 46 εκατομμυρίων. Το 2013 δώσαμε πολύ μεγάλη έμφαση στις αγορές της Μ. Ανατολής και της Ασίας. Ιδίως στο κομμάτι της Μ. Ανατολής έχουμε ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασιών και παρουσίας με ένα σημαντικό κομμάτι τζίρου, που στα επόμενα χρόνια θα φύγει πάρα πολύ ψηλά. Στην Ασία έχουμε ήδη κάνει τις πρώτες μας κινήσεις με ένα δίκτυο αντιπροσωπειών και συνεργασιών σε πάρα πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Πέρυσι λανσάραμε και το νέο μας προϊόν στην Αμερική, το οποίο απέκτησε στην αγορά εξαιρετική παρουσία και market share και εκτιμούμε ότι το 2014 θα αποφέρει σημαντικά κέρδη. Αντίστοιχα στην Αμερική ακολουθεί μια σειρά προϊόντων προς έγκριση.
Διαβάστε επίσης: Εντυπωσιακές οι επιδόσεις της φαρμακοβιομηχανίας το 2013
Μπορεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να συναγωνιστεί από άποψη τεχνογνωσίας τις εταιρείες του εξωτερικού;
Αυτή τη στιγμή ως Pharmathen έχουμε το 1% των ελληνικών εξαγωγών. Είναι πάρα πολύ ωραίο να το λέμε, αλλά αν αυτή τη στιγμή μόνο εμείς έχουμε καταφέρει να εξάγουμε το ελληνικό φάρμακο και την τεχνογνωσία μας παγκοσμίως, με εξαγωγές ύψους 150 εκατομμυρίων, θα μπορούσαμε σαν χώρα να έχουμε άλλες 10 Pharmathen αρκεί να είχαμε δημιουργήσει στρατηγικά τις προϋποθέσεις – όχι απαραίτητα να είναι αρωγός το κράτος αλλά και οι επιχειρηματίες- που δεν βάζουν αναχώματα στο επιχειρείν. Η ανταγωνιστικότητα είναι παρεξηγημένος όρος. Αν θεωρούμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας στη λογική «φθηνότερο κόστος», αυτό το τρένο το έχουμε χάσει. Εκεί που μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί είναι στη διαφορετικότητά μας. Ως Έλληνες αν κρατήσουμε τα θετικά των γονιδίων μας και επικεντρώσουμε τη σκέψη μας σε κάτι υγιές και διαχρονικό μπορούμε να κάνουμε θαύματα.
Με μια φράση ποιο είναι για εσάς το μυστικό μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας. Ποιο είναι το moto της Pharmathen;
Το να θεωρείς επιτυχημένη την επαγγελματική σου πορεία για μένα είναι το να μπορείς να κοιμάσαι ήρεμα το βράδυ. Όσο μπορεί αυτό να γίνεται στην επιχειρηματικότητα. Και εννοώ να μην έχεις ανοιχτά θέματα τα οποία να σε κυνηγάμε. Το να μπορείς να κοιμάσαι το βράδυ και να ονειρεύεσαι τη μέρα για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο. Ως προς το moto της Pharmathen είναι πολύ συγκεκριμένο. Στηρίζεται σε μια φιλοσοφία τα τρία Ε: Έρευνα, Εξωστρέφεια, Επενδύσεις. Αν αυτά τα τρία δεν έχουν την απόλυτη συνάφεια μεταξύ τους και δεν είναι εναρμονισμένα το ένα με το άλλο η μηχανή δεν προχωράει.
Info:
Τα τελευταία στοιχεία θέλουν την επιχείρηση της οικογένειας Κάτσου να κατακτά την 46η θέση ανάμεσα στις 4.577 φαρμακευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. και την 435η θέση ανάμεσα στις 1.000 μεγαλύτερες ερευνητικές εταιρείες της Ε.Ε. ανεξαρτήτως κλάδου. Στην Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ελληνική επιχείρηση σε επενδύσεις έρευνας και για το 2014 σκοπεύει να επενδύσει επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα συνοδευτούν από τη δημιουργία 40 νέων θέσεων εργασίας. Επίσης βρίσκεται στη λίστα με τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα, που κατήρτισε το περιοδικό Fortune σε συνεργασία με την Hellastat.
Νέλλυ Κάτσου: «Επενδύουμε πάνω από 20 εκατ. ευρώ για νέα προϊόντα»