Ποια χώρα θα είναι ο επόμενος ηγέτης στο FinTech;
- 06/10/2016, 17:46
- SHARE
Μετά το Brexit, το Λονδίνο φαίνεται πως θα χάσει τα ηνία του ηγέτη στον κλάδο του Financial Technology.
Το Λονδίνο αποτελεί την ιδανική πόλη για να αναπτύξει κανείς την επιχειρηματική του ιδέα. Γι αυτό το λόγο εκπρόσωποι από όλους τους κλάδους έρχονται στην πρωτεύουσα της Βρετανίας για να στήσουν την εταιρεία τους. Μαζί με το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Σίλικον Βάλλεϋ και τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο είναι ένα μέρος με τεράστιες ευκαιρίες για επιχειρηματίες που έχουν όλα τα προσόντα να πετύχουν.
Ένας απ’ τους κλάδους με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο καιρό παγκοσμίως, και όπως είναι αναμενόμενο και στο Λονδίνο, είναι εκείνος του FinTech.
Σήμερα, ο κλάδος θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα success stories του οικοσυστήματος των startups και των επιχειρήσεων εν γένει, και η απόφαση των Βρετανών για έξοδο τους απ’ την Ευρώπη έπεσε σαν «κεραυνός» σε όσους ασχολούνται με αυτόν.
Σύμφωνα με μελέτες, ο συγκεκριμένος τομέας αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα, καθώς ο κλάδος των νέων τεχνολογιών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Βρετανίας ενδέχεται να δεχτεί μεγάλο πλήγμα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσει την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές– κάτι τέτοιο προκαλεί ήδη ιδιαίτερη πίεση στις εταιρείες.
Την ίδια στιγμή, ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μετά το Brexit οι χρηματοδοτήσεις στο FinTech παρουσίασαν αύξηση. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους Financial Times, η χρηματοδότηση VC για τις παγκόσμιες εταιρείες FinTech αυξήθηκε σχεδόν 150% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, καταγράφοντας 13 δισ. δολάρια σε επενδύσεις, σε σύγκριση με τα 5 δισ. δολάρια που είχαν επενδυθεί κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Παρόλ’ αυτά, η χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε στο ένα τρίτο – κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, με τις εταιρείες να έχουν αντλήσει 386 εκατ. δολάρια σε επενδύσεις, λιγότερα απ’ τα 580 εκατ. δολάρια που είχαν σηκώσει την προηγούμενη χρονιά δηλαδή το αντίστοιχο διάστημα.
Το διάστημα που ακολούθησε του Brexit, οι συζητήσεις για την χώρα που θα υποδεχτεί τους startuppers οι οποίοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το Λονδίνο, πήραν φωτιά – με το Βερολίνο να κερδίζει τα «στοιχήματα».
Στο κομμάτι του FinTech τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Μια απ’ τις χώρες που ασκούν έντονη πίεση στη Βρετανία, είναι η Κίνα. Το πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2016 οι εταιρείες FinTech κατάφεραν να σηκώσουν 2,4 δισ. δολάρια από επενδύσεις, ποσό που αντιστοιχεί στο 49% των συνολικών επενδύσεων ύψους 4,98 δισ. δολαρίων που έγιναν παγκοσμίως.
Όσον αφορά τα 27 FinTech unicorns που υπάρχουν παγκοσμίως, οι εταιρείες η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια δηλαδή, να σημειωθεί πως οι 14 από αυτές έχουν έδρα τις ΗΠΑ, 8 την Κίνα και 5 από τον υπόλοιπο κόσμο.
Παρά το γεγονός ότι η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, η αξία των εταιρειών αυτών ξεπερνά τα 96 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με την αξία των αμερικανικών εταιρειών για παράδειγμα που αγγίζουν τα 31 δισ.
Επιπλέον, το ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας είναι ένα από τα πιο φιλόξενα περιβάλλοντα για τους επιχειρηματίες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εταιρείες όπως η Alibaba, η Tencent και η Baidu, συνθέτουν τον «κορμό» της επανάστασης του FinTech στη Κίνα. Η μεγάλη αξία των εταιρειών αυτών, άλλωστε, είναι που εκτοξεύει το συνολικό ποσοστό της χώρας στα ύψη.
Δεν είναι, όμως, μόνο η Κίνα η χώρα που προσπαθεί να κλέψει την «αίγλη» του Λονδίνου ως ο κορυφαίος κόμβος του FinTech στον κόσμο. Η Σιγκαπούρη, θεωρείται πλέον κατά κοινή ομολογία μια απ’ τις σημαντικότερες εκπροσώπους της ασιατικής χρηματοπιστωτικής αγοράς, με ένα πλούσιο FinTech οικοσύστημα. Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης επίσης προσπαθεί τα τελευταία χρόνια στηρίξει ενεργά και να προωθήσει την καινοτομία εντός χώρας.
Ακόμα, τον περασμένο Ιούλιο η ΝΑΣ ανακοίνωσε τη δημιουργία του FinTech & Innovation Group (FTIG), το οποίο θα είναι αρμόδιο για τις κανονιστικές πολιτικές και στρατηγικές ανάπτυξης ώστε για να είναι πιο εύκολη η χρήση της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί όλοι επενδύουν στο FinTech;