Ποια χώρα της Ευρώπης φοβάται ότι θα γίνει το επίκεντρο της πανδημίας
- 26/08/2020, 13:00
- SHARE
Το καλοκαίρι σε μια εβδομάδα κλείνει αυλαία κι επίσημα, ενώ ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ, υπενθυμίζοντας μας πως η μάχη που δίνει η ανθρωπότητα με την πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αντίθετα, σύμφωνα με μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, τώρα – κυρίως μετά το πέρας του καλοκαιριού – αρχίζει. Το μεγάλο στοίχημα με τον ιό που άλλαξε τα δεδομένα στην ζωή μας και έκανε την φράση «ατομική ευθύνη» σύμβολο της εποχής είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει ο πλανήτης μαζικά εν μέσω της νέας αύξησης των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ανεξαρτήτως του αριθμού των θανάτων, είναι γεγονός πως οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με τον κορωνοϊό είναι περισσότεροι, ενώ ένα ακόμα χαρακτηριστικό της δεύτερης αυτής φάσης είναι πως στο προσκήνιο πλέον τίθενται οι νέοι, οι οποίοι είναι αυτοί που μεταδίδουν τον κορωνοϊό εν μέσω καλοκαιριού, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτό μπορεί θεωρητικά να είναι λιγότερο ανησυχητικό, δεδομένου ότι λογικά όσο πιο νέος ηλικιακά είναι κάποιος, τόσο πιο λίγες πιθανότητες έχει να νοσήσει σοβαρά, δεν αφήνει όμως κανένα περιθώριο εφησυχασμού, γιατί στον κορωνοϊό, όπως και στις περισσότερες ασθένειες, δεν υπάρχει λογική.
Ανάμεσα στις χώρες που βλέπουν συνεχώς τα κρούσματα τους να αυξάνονται και δηλώνουν επίσημα πως βρίσκονται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» είναι και η Ισπανία. Εκτός από τους ασθενείς που ακολουθούν μόνο ανοδική πορεία, σε δεινή θέση βρίσκονται και οι εκατοντάδες Ισπανοί πολίτες που έχασαν τις δουλειές τους και δεν γνωρίζουν για πόσο καιρό η «κοινωνική ομπρέλα» της κυβέρνησης θα δύναται να τους προστατεύει. Οικονομικές προοπτικές δεν υπάρχουν, ενώ για κάποιους η δυνατότητα εύρεσης νέας εργασίας φαντάζει αδύνατη. Μέχρι σήμερα η χώρα μετρά πάνω από 28.000 νεκρούς και περισσότερα από 423.000 κρούσματα.
Πηγή: www.huffingtonpost.gr