Ποια επενδυτικά σχέδια θα παίρνουν το «πράσινο φως» για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης
- 22/09/2021, 11:52
- SHARE
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το κείμενο των επιλεξιμοτήτων για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), τα οποία έχουν ως στόχο τη χρηματοδότηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να διανείμουν στις επιχειρήσεις 60 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 και προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μόχλευση και τη διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από τα 31 δισ. ευρώ τα 12,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια ενώ τα υπόλοιπα επιδοτήσεις. Ήδη έχουν έρθει 4 δις ευρώ ενώ άλλα 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν ως το τέλος του έτους.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου και κατευθύνονται σε επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες:
α) ψηφιακός μετασχηματισμός,
β) πράσινη μετάβαση,
γ) εξωστρέφεια,
δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων,
ε) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη.
Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους.
Η αξιολόγηση των επιλεξιμοτήτων θα γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ενώ η φερεγγυότητα του επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Για το κάθε επενδυτικό σχέδιο απαιτείται τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επενδυτή και τουλάχιστον 30% πόροι τρίτων.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες και η υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με την EIB και ΕBRD.
Πολύ θα πέσει η μεγαλύτερη προσοχή των τραπεζών
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δηλώσει προετοιμασμένες για όλες τις σημαντικές δράσεις του Ταμείου αφού το κείμενο διαβούλευσης έχει μερικώς και τη σφραγίδα τους.
Οι δράσεις είναι γνωστές αλλά εξειδικεύονται περαιτέρω. Η πράσινη ανάπτυξη η μετάβαση σε μια ψηφιακή κοινωνία, η καινοτομία και η έρευνα αλλά και επενδυτικά σχέδια οικονομικών κλίμακας μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι οι χρηματοδοτούμενες δράσεις που θα προτιμηθούν. Επίσης περιλαμβάνονται και επενδυτικά σχέδια εξωστρέφειας.
Οι τράπεζες για κάποιες από τις παραπάνω δράσεις προετοιμάζουν εκδόσεις ομολόγων που θα χρηματοδοτήσουν ακριβώς τις δράσεις αυτές.
Η επιλεξιμότητα αφορά τρία σκέλη: το ίδιο το πρόγραμμα, τις δαπάνες του και την εικόνα του επενδυτή.
Μια από τις επιλογές που αναμένεται να συναντήσουμε είναι οι προτάσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις με άλλους πελάτες, και μέσω αυτής της διαδικασίας να καταστεί εφικτή η επιλεξιμότητα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Ανοίγει η πόρτα στις τουριστικές επιχειρήσεις και όχι μόνο
Η προϋπόθεση επιλεξιμότητας μιας επιχείρησης εάν εντός τριετίας έχει πραγματοποιήσει το 20% του τζίρου της με πιστωτικές κάρτες εξωτερικού ή εμβάσματα, «κλείνει το μάτι» στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας αλλά και άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό. Κι αυτό διότι διαβάζοντας τα «ψιλά γράμματα» των όρων, εντοπίζονται τα εξής εναλλακτικά σημεία:
α. Μέσος όρος υφιστάμενης εξαγωγικής δραστηριότητας επενδυτή τουλάχιστον στο 20% του κύκλου εργασιών του. Εξετάζονται τα οικονομικά στοιχεία τριετίας του επενδυτή, εναλλακτικά το μερίδιο του κύκλου εργασιών το οποίο πραγματοποιείται με πιστωτικές κάρτες εξωτερικού ή εμβάσματα.
β. Ελάχιστος προϋπολογισμός εξαγωγών του επενδυτικού σχεδίου τουλάχιστον στο 20% των προβλεπόμενων συνολικών εσόδων του επενδυτικού σχεδίου (μελέτη βιωσιμότητας).