Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι η ελκυστικότερη για επενδύσεις;

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι η ελκυστικότερη για επενδύσεις;

H εταιρία επενδύσεων, Alliance Bernstein, χαρακτηρίζει την Ιρλανδία ως φωτεινό παράδειγμα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια αποτίμησης των συνεπειών ενός μελλοντικού QE από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με την εταιρία επενδύσεων, Alliance Bernstein, αν και ένα QE θα συνεχίσει να πιέζει πτωτικά τα ευρωπαϊκά spreads, χρειάζεται να εστιάσουμε στα θεμελιώδη κάθε επιμέρους χώρας πριν αποφασίσουμε ποια ομόλογα είναι περισσότερο ελκυστικά.

Η Alliance Bernstein, εκτιμά ότι στις αρχές του 2015, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ευρωπαϊκών assets στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και κρατικά ομόλογα. Όσον αφορά το «αρχές του 2015» η AB διευκρινίζει: όσο πιο σύντομα και πιθανόν στις 22 Ιανουαρίου.

Το γενικό αποτέλεσμα μιας τέτοιου είδους ενέργειας θα είναι η γενικευμένη πτώση των αποδόσεων των περιφερειακών ομολόγων αλλά και γενικότερα των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων. Ήδη οι αγορές έχουν ξεκινήσει να αποτιμούν αυτό το σενάριο, με εξαίρεση την Ελλάδα λόγω της υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας. Η Alliance Bernstein πιστεύει ακράδαντα ότι επιλεγμένα ομόλογα από την Ευρωζώνη αποτελούν μια σπουδαία επενδυτική τοποθέτηση. Ποιο είναι όμως το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής;

Ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό υπόβαθρο που θα παρέχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τη χώρα αυτή σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Με βάση αυτή τη λογική, η Alliance Bernstein καταλήγει ότι εντός της Ευρωζώνης, το φωτεινότερο παράδειγμα είναι αυτό της Ιρλανδίας. Την ώρα που η Ευρωζώνη στο σύνολό της αναπτύσσεται με ρυθμό 0,8% σε ετήσια βάση, η Ιρλανδία αναπτύσσεται με ρυθμό 3,5%. Ένας από τους λόγους που η Ιρλανδία έχει μια σημαντική απόκλιση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι εξαιτίας των ισχυρών οικονομικών δεσμών με την Αγγλία και την Αμερική.

Επιπλέον, οι δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις της Ιρλανδίας έχουν φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα και έχουν οδηγήσει σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ως εκ τούτου, ο δείκτης ΑΕΠ/χρέος έχει υποχωρήσει σημαντικά.

 

Πηγή: Forexreport.gr