Ποια είναι η Γενιά Ζ και γιατί δεν µοιάζει καθόλου µε τους millennials
- 08/04/2018, 13:00
- SHARE
Πώς αυτή η γενιά ταράζει τα «νερά» στις επιχειρήσεις.
Σίγουρα οι περισσότεροι έχουµε ακούσει τον όρο «millennials», που στα ελληνικά συνήθως αποδίδεται ως «τα παιδιά της χιλιετίας». Αυτοί δηλαδή που γεννήθηκαν κυρίως τη δεκαετία του ’80 και ενηλικιώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, βίωσαν την παγκόσµια οικονοµική κρίση, η οποία ξέσπασε το 2008, και κλήθηκαν να αντιµετωπίσουν σηµαντικά προβλήµατα που «γέννησε» η παγκοσµιοποίηση.
Ωστόσο, αυτό που έρχεται µετά τους millennials είναι µια γενιά εξίσου δηµοφιλής, την οποία οι ειδικοί στον χώρο της εργασίας έχουν «βαφτίσει» Generation Z (Gen Z) ή γενιά Ζ στα ελληνικά. Μια γενιά ελπιδοφόρα µεν, αλλά µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν θεωρείται απλώς εξοικειωµένη µε το Διαδίκτυο, αλλά ταυτίζεται µε αυτό. Πρόκειται για την πρώτη γενιά χωρίς προϊντερνετική ζωή, η οποία γεννήθηκε και µεγάλωσε µε τα «έξυπνα» τηλέφωνα και δεν γνωρίζει πώς είναι να ζεις χωρίς social media. Για όλα τα παραπάνω, µάλιστα, ονοµάζεται και iGen.
Ηλικιακά οι µελετητές του Κέντρου «Generational Kinetics» την τοποθετούν στα παιδιά που γεννήθηκαν µεταξύ 1998 και 2015 (αν και στη βιβλιογραφία κάποιοι ανοίγουν την «ψαλίδα» των γεννήσεων από το 1996). Τα άτοµα που ανήκουν σε αυτήν είναι πιο πρακτικά, πιο ρεαλιστικά και πιο σοβαρά από τη γενιά «Υ», δηλαδή τους millennials. Τι εννοούµε ακριβώς; Σύµφωνα µε πρόσφατη µελέτη του ίδιου ερευνητικού κέντρου στις ΗΠΑ, η σχέση τους µε το χρήµα είναι πολύ πιο «έξυπνη» σε σχέση µε τους προκατόχους τους: Το 77% της γενιάς Ζ κερδίζει τα δικά του χρήµατα µέσω εργασίας µερικής απασχόλησης ή ως free-lancer, ενώ µέχρι την ηλικία των 14, σε ποσοστό µεγαλύτερο του 80%, έχει ήδη βγάλει κάποια χρήµατα από πώληση µέσω διαδικτυακών εργαλείων, όπως είναι το e-Bay. Το 12% (σε δείγµα 1.000 ατόµων ηλικίας από 14 έως 21 ετών) απάντησε πως εξοικονοµεί ήδη χρήµατα για τη συνταξιοδότηση, ενώ ένα σηµαντικό ποσοστό, περίπου 21% έχει λογαριασµό ταµιευτηρίου πριν από την ηλικία των δέκα ετών! Χαρακτηρίζεται, λοιπόν, και ως «γενιά ανατροπής», που ήδη εργάζεται και έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της το θέµα της αποταµίευσης.
Η παραπάνω συµπεριφορά εξηγείται σε έναν βαθµό, σύµφωνα µε έρευνα της Goldman Sachs, από το γεγονός ότι τα άτοµα αυτά µεγάλωσαν µέσα σε κοινωνικοπολιτική και οικονοµική αστάθεια και αβεβαιότητα, βίωσαν την αλµατώδη αύξηση των χρεών των γονιών τους, το «κραχ» του 2008 και, ως αποτελέσµατα της ύφεσης, την αποµυθοποίηση του «αµερικανικού ονείρου». Είναι, εποµένως, λιγότερο ιδεαλιστές και περισσότερο πραγµατιστές.
Επιπλέον, η προσωπικότητά τους διαµορφώθηκε γύρω από ένα γεγονός που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας: την τροµοκρατική επίθεση στους Δίδυµους Πύργους στις 11 Σεπτεµβρίου 2001. Αναλυτές συµφωνούν στο ότι η γενιά Ζ δεν µπορεί να αντιληφθεί πώς ήταν ο κόσµος πριν από αυτό το γεγονός και εκεί εντοπίζουν µια ακόµη µεγάλη διαφορά τους από τους millennials: είναι πολύ πιο προσεκτικοί µε τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και προστατεύουν τους εαυτούς τους από την υπερέκθεση. Περισσότεροι από τους µισούς συµµετέχοντες σε έρευνα για το think tank Pew (57%) απάντησαν ότι δεν θα «ανέβαζαν» κάτι το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει την εικόνα τους µελλοντικά. Επίσης, ιδιαίτερα µεγάλο ποσοστό ανέφερε ότι δίνει µεγάλη προσοχή στο ποιες είναι «χορηγούµενες» αναρτήσεις, κυρίως από influencers, και ότι τις περισσότερες φορές αποφεύγει να δίνει λεπτοµέρειες σχετικά µε την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, για λόγους ασφαλείας.
Έτσι, αν συνοψίσουµε, έχουµε να κάνουµε µε µια γενιά µε πρακτικό προσανατολισµό, µε συντηρητική οικονοµική συµπεριφορά, που θέλει να πετύχει και να θέσει σταθερές βάσεις για το µέλλον, ώστε να µην πάθει αυτά που έπαθαν οι προηγούµενες γενιές. Η γενιά Ζ προτιµά την απόκτηση προϋπηρεσίας, παρά τη µακρά ακαδηµαϊκή σταδιοδροµία (πόσοι εκ των millennials που γνωρίζετε είναι κάτοχοι µεταπτυχιακών και έχουν απορριφθεί από δουλειές ως «overqualified»;). Ταυτόχρονα είναι µέσα στις τεχνολογικές εξελίξεις και την πληροφορική, εργάζεται από τα smartphones, συνοµιλεί µε emoticons και δεν µπορεί να φανταστεί δουλειά σε ένα µη ψηφιακό περιβάλλον.
Η πρόκληση για την αγορά εργασίας είναι µεγάλη: Χρειάζεται τους iGens στους κόλπους της. Καθώς βρίσκεται σε φάση ψηφιακού µετασχηµατισµού, πρέπει να προσεγγίσει αυτούς τους νέους, να διαχειριστεί το δηµιουργικό τους ταλέντο, να τους εµπνεύσει ασφάλεια και να τους δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης.
«Οι νέοι της γενιάς Z ή αλλιώς οι µετα-millennials ταράζουν τα νερά στις επιχειρήσεις γιατί είναι γρήγοροι, ευέλικτοι και µάλλον ανυπόµονοι. Αυτό που κυρίως τους χαρακτηρίζει είναι η υψηλή –υπερβολική ίσως– εµπιστοσύνη στις ικανότητές τους.
Έτοιµοι να αποδείξουν τι µπορούν να κάνουν, έχουν υψηλές προσδοκίες για την επαγγελµατική τους ζωή και θέλουν να µαθαίνουν διαρκώς για να εξελίσσονται, που σηµαίνει ότι θέλουν να ανέβουν γρήγορα στην ιεραρχία» αναφέρει στο Fortune η πρόεδρος και CEO της People for Business Group, Ρεβέκκα Πιτσίκα. «Αυτή, όµως, η υπερβολική σιγουριά που τρέφουν για τις δεξιότητές τους και η έλλειψη πείρας µπορούν, σε ορισµένες περιπτώσεις, να αποτελέσουν πρόβληµα για το HR.
Κάτι άλλο που προβληµατίζει είναι ότι δεν ταιριάζουν απόλυτα µε παραδοσιακά εταιρικά εργασιακά περιβάλλοντα, µε συγκεκριµένες δοµές και τρόπο εργασίας». Άρα χρειάζονται νέοι τρόποι προσέγγισης, αλλαγή στα τεστ µέτρησης για την αξιοποίηση των ταλέντων και διαµόρφωση των µοντέλων λειτουργίας, που, όπως επισηµαίνει η Ρεβέκκα Πιτσίκα, συναντώνται σε µια κοινή συνισταµένη: «στην εξέλιξη της εταιρικής κουλτούρας, που αποτελεί την καρδιά της στρατηγικής κάθε σύγχρονης επιχείρησης». Διερωτώµαι, είναι η Ζ η γενιά της αλλαγής ή µήπως η γενιά της επιστροφής; Σε κάθε περίπτωση, ήρθε η ώρα να ετοιµαστούµε για να την υποδεχτούµε!
Αυτα ειναι τα νεα χαρακτηριστικα της Γεννιάς Ζ
Το 80% κάνει online αγορές. Το 67% χρησιµοποιεί το Facebook, τo 23% χρησιµοποιεί το Snapchat και τo 32% υποστηρίζει ότι η αγαπηµένη του εφαρµογή είναι το Instagram.
Το 79% της γενιάς Ζ θα έδινε προσοχή σε κάτι που χρησιµοποιεί την «εικονική πραγµατικότητα» στα social media.
«Είναι η γενιά που µπορεί να κάνει πολλά πράγµατα ταυτόχρονα (multitasking). Επεξεργάζεται πολλές πληροφορίες µαζί µε τεράστια ταχύτητα (µεγαλύτερη από κάθε άλλη γενιά).
Πιστεύει στις ικανότητές της και µαθαίνει γρήγορα (γι’ αυτό πολλοί νέοι της γενιάς αυτής γίνονται εξαιρετικοί επιχειρηµατίες).