Ποια μεγάλη πολυεθνική είναι ο επόμενος στόχος μετά την Apple
- 21/09/2016, 10:33
- SHARE
του Τζέφρι Σμιθ
Η McDonald’s ίσως είναι ο επόμενος αποδέκτης του «εκκαθαριστικού» με αναδρομική ισχύ που στέλνει σε εταιρείες η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ πριν από έναν μήνα διέταξε την Apple να πληρώσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθυστερούμενους φόρους στην Ιρλανδία, επειδή οι φορολογικές ρυθμίσεις με το Δουβλίνο ισοδυναμούν με παράνομη κρατική βοήθεια.
Πλέον, ο ίδιος οργανισμός της Ευρ. Επιτροπής εξετάζει το φορολογικό καθεστώς μεταξύ του γίγαντα της ταχείας εστίασης και του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου από το 2014, ενώ έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα από το τέλος του περασμένου χρόνου.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Κομισιόν θα μπορούσε να ζητήσει απ’ τη McDonald’s να πληρώσει έως και 500 εκατομμύρια δολάρια σε καθυστερούμενους φόρους στο Λουξεμβούργο.
Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι επίκειται η έκδοση της τελικής απόφασης τόσο για την McDonald’s όσο και για την Amazon.com. Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, πάντως έχει πει ότι δεν συμφωνεί με την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ σχετικά με την Apple.
Σύμφωνα με μια ανάλυση των FT, η McDonald’s πλήρωσε κατά μέσο όρο φόρο ποσοστιαίου ύψους 1,49% επί των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε σε κέρδη, σε μια εταιρεία holding με έδρα στο Λουξεμβούργο. Αυτή η εταιρεία ιδρύθηκε «για να λαμβάνει πληρωμές δικαιωμάτων για την τεχνογνωσία και το branding από εστιατόρια σε Ευρώπη και Ρωσία», όπως αναφέρουν οι FT. Εφόσον αυτές οι πληρωμές προέρχονταν από άλλες εταιρείες εντός του ομίλου McDonald’s, μείωσαν τα φορολογητέα κέρδη αλλού στην Ευρώπη και μετέφεραν τη φορολόγηση στο Λουξεμβούργο.
Ο φόρος εισοδήματος αγγίζει το 29% στο Λουξεμβούργο, αλλά το Μεγάλο Δουκάτο έχει υπογράψει εκατοντάδες φορολογικές συμφωνίες με μεμονωμένες εταιρείες, οι οποίες ουσιαστικά τους επιτρέπουν να πληρώνουν λιγότερα. Η αρχική απόφαση του κράτους εξαιρούσε το Franchising της McDonald’s Europe από τον φόρο εταιρικού εισοδήματος εάν μπορούσε να δειχθεί ότι τα κέρδη είχαν δηλωθεί και φορολογηθεί στις ΗΠΑ. Το 2009, η McDonald’s απαίτησε μια αναθεώρηση της συμφωνίας, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να καλείται πλέον να αποδείξει ότι πλήρωσε αμερικανικούς φόρους, και το Λουξεμβούργο συμφώνησε. Έτσι, προέκυψε μια κατάσταση σχεδόν παρόμοια με εκείνη της Apple, όπου η εταιρεία απέφευγε να πληρώνει φόρους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Η McDonald’s, απ’ τη μεριά της, αρνείται ότι έτυχε αδικαιολόγητα προνομιακής μεταχείρισης και λέει ότι πληρώνει στο ακέραιο όλους τους φόρους που πρέπει.