Πιερρακάκης για δασμούς: Χρειάζεται κοινή στρατηγική της ΕΕ – Δεν γνωρίζουμε τις πλήρεις πρωτογενείς επιπτώσεις

Πιερρακάκης για δασμούς: Χρειάζεται κοινή στρατηγική της ΕΕ – Δεν γνωρίζουμε τις πλήρεις πρωτογενείς επιπτώσεις
Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα εργασιών του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Τετάρτη 9 Απριλίου 2025. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ Photo: Eurokinissi
Τι σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σαφές μήνυμα για τις συνέπειες των νέων αμερικανικών δασμών έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, τονίζοντας ότι το παγκόσμιο εμπόριο εισέρχεται σε μια φάση αυξημένης αβεβαιότητας. Μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπογράμμισε ότι οι νέοι εμπορικοί φραγμοί που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ θα έχουν «μη αμελητέο» αντίκτυπο, αφαιρώντας έως και 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από την παγκόσμια ανάπτυξη μέσα στο 2024.

Παράλληλα, προέβλεψε αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων ως αποτέλεσμα των δασμών, τη στιγμή που οι αγορές παραμένουν εύθραυστες και η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αποπληθωριστικά φαινόμενα.

Απαντώντας από το ίδιο πάνελ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ανέδειξε την ανάγκη συντονισμένης αντίδρασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Ακόμα δεν γνωρίζουμε τις πλήρεις πρωτογενείς επιπτώσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι μια κοινή στρατηγική της ΕΕ απέναντι στους εμπορικούς φραγμούς. Είμαστε σε εποχή αβεβαιότητας και η απάντησή μας δεν είναι πολιτική, είναι διαπραγματευτική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός του πλαισίου που θα χαράξουν οι Βρυξέλλες, ενώ τόνισε πως η πολιτική σταθερότητα αποτελεί «εχέγγυο» για τη μετάβαση σε μια επόμενη φάση μετά το 2026, όταν και θα ολοκληρωθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να προχωρήσουμε out of the box», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Πιερρακάκης έκανε ειδική αναφορά στις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου και στη χαρτογράφησή τους, τονίζοντας πως η διαφάνεια και η προσβασιμότητα ενισχύουν τη λειτουργικότητα του κράτους και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο Ματίας Κόρμαν, ερωτηθείς για την ελληνική αγορά εργασίας, επαίνεσε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα της απασχόλησης, επισημαίνοντας πως η ανεργία παραμένει υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου αλλά κινείται σταθερά καθοδικά. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ως εργαλείο κάλυψης κενών θέσεων, υπογράμμισε την ανάγκη για σχεδιασμό που θα συνδέει τις δεξιότητες με τις ανάγκες της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ