Ποιες επιχειρήσεις θα «κουρέψουν» τα χρέη τους
- 21/11/2016, 08:43
- SHARE
Ποιοι μένουν εκτός από τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Πολύ κοντά στη συμφωνία βρίσκεται η κυβέρνηση και οι θεσμοί για τον εξωδικαστικό μηχανισμό των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή που μετέχει στη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ίδια πηγή, σήμερα το πρωί μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία για το θέμα αυτό. Σημειώνεται ότι η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μετέχει στη διαπραγμάτευση, στη ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά θα περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο από 50.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αφορά στη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές, κ.α. Σημειώνεται δε, ότι για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους. Αν οι πιστωτές δεν συναινέσουν στην ένταξη τότε η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν μπορεί να ενταχθεί στη διαδικασία.
Για να καθίσει μία επιχείρηση με τους πιστωτές της στο ίδιο τραπέζι της διαπραγμάτευσης – αν είναι μεγάλου μεγέθους – θα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένοι δείκτες (EBITDA, ο τζίρος, το ύψος των χρεών, ο κλάδος δραστηριότητας κλπ.), ενώ για τις μικρές θα υπάρχει επίσης ένα πλαίσιο που θα οριστεί μέσω της νομοθεσίας αλλά τους συγκεκριμένους δείκτες θα τους ορίζει η κάθε τράπεζα.
Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο θα αφορά σε παλαιά χρέη επιχειρήσεων δηλαδή που είχαν βεβαιωθεί έως τον Σεπτέμβριο, έχει ισχύ περί τους 18 μήνες, ενώ οι πρώτες υποθέσεις θα ξεκινήσουν να εξετάζονται δύο με τρεις μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοθετήματος.
Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των χρεών προς το Δημόσιο και κυρίως σε ότι αφορά τις οφειλές «» και ΦΜΥ η ίδια πηγή ανέφερε ότι εκτός κουρέματος, μένουν ΦΠΑ και ΦΜΥ που έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο δημόσιο. Αντιθέτως ΦΠΑ και ΦΜΥ που δεν έχουν εισπραχθεί θα μπορούν να “κουρεύονται”.
Σε ότι αφορά το ζήτημα των ποινικών ευθυνών, το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι στο προωθούμενο νομοσχέδιο θα υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη νομική κάλυψη των στελεχών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων.
Τη διαδικασία θα διευθετούν οι 2500 δικαστικοί διαμεσολαβητές.
Σημειώνεται τέλος ότι η σημερινή συνάντηση για τα θέματα της απελευθέρωσης των αγορών και την υιοθέτησης της τρίτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και όσων μετρων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη από την πρώτη και τη δεύτερη εργαλειοθήκη, αναβλήθηκε και θα γίνει σήμερα το πρωί.
Εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», οφειλών προς Δημόσιο, ταμεία και τράπεζες μένουν τουλάχιστον 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σε ό,τι αφορά τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, δικαίωμα ένταξης θα έχουν εκείνες με τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός περίπου 400.000 επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμα και αν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, αρκετές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν καθώς εκτιμάται ότι θα κριθούν μη βιώσιμες.
Ετσι οι 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες αυτοματοποιημένης διευθέτησης των χρεών τους, θα πρέπει να βρουν λύσεις απευθείας με τις τράπεζες στις οποίες χρωστούν, χωρίς να είναι γνωστό αν θα μπορούν στη συνέχεια να προχωρήσουν σε διευθέτηση χρεών και τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες.