Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έσπασαν κάθε ρεκόρ πληθωρισμού τον Αύγουστο
- 05/09/2022, 11:47
- SHARE
Του Will Daniel
Ο πληθωρισμός δεν είναι πρόβλημα μόνο για τις ΗΠΑ – σπέρνει την καταστροφή στους καταναλωτές παγκοσμίως. Και ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εγχώριες αυξήσεις των τιμών στις ΗΠΑ μπορεί να κορυφώθηκαν τον Ιούνιο, η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση δημιουργεί μια εφιαλτική κατάσταση για τους Ευρωπαίους.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 9,1% σε σχέση με πέρυσι τον περασμένο μήνα, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η Eurostat. Η αύξηση αυτή σηματοδότησε τον ένατο συνεχόμενο μήνα αύξησης-ρεκόρ των τιμών καταναλωτή για το νομισματικό μπλοκ των 19 χωρών.
Και «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα», προειδοποίησε η Anna Titareva, οικονομολόγος της UBS, σε ερευνητικό σημείωμα της Τετάρτης.
Ένα άλμα 38,3% σε ετήσια βάση στις τιμές της ενέργειας ήταν ο κύριος μοχλός του ευρωπαϊκού πληθωρισμού τον Αύγουστο. Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στην Ευρώπη φέτος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις από τη Δύση έχουν ανεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου τέσσερις φορές υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο.
Ένα ετήσιο άλμα 10,6% στις τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού συνέβαλε επίσης στην επιδείνωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα. Αλλά ακόμη και ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, έφτασε σε ιστορικό υψηλό 4,3% τον Αύγουστο, υπερδιπλάσιο του ποσοστού-στόχου των αξιωματούχων της ΕΕ, που είναι 2%.
Η Titareva σημείωσε ότι πρόκειται για μια «ισχυρότερη του αναμενόμενου» αύξηση των βασικών τιμών.
Τρεις χώρες της ΕΕ είδαν επίσης ποσοστά πληθωρισμού άνω του 20% τον περασμένο μήνα, ενώ εννέα είδαν διψήφιες αυξήσεις τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσαν την Πέμπτη ότι σχεδιάζουν ένα νέο πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Η κίνηση αυτή ήρθε αφότου ο Carlo Bonomi, πρόεδρος της ιταλικής εργοδοτικής ένωσης Confindustria, δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει έναν «οικονομικό σεισμό» ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αυτή την εβδομάδα, όπως μετέδωσε πρώτο το Reuters.
Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια για ενεργειακές επιδοτήσεις, ακόμη και άμεσες πληρωμές στους κατοίκους, προκειμένου να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη των τιμών καταναλωτή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ακόμη και η Γερμανία, η οποία συνήθως έχει πολύ χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από την υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζει επίπεδα-ρεκόρ πληθωρισμού εν μέσω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.
Οι τιμές καταναλωτή στη χώρα αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7,9% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Και ο Jörg Krämer, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Commerzbank, δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει πως η κατάσταση θα χειροτερέψει από εδώ και πέρα, καθώς λήγουν οι κρατικές εκπτώσεις στα καύσιμα και οι επιδοτήσεις των δημόσιων μεταφορών.
«Η εισφορά για το φυσικό αέριο και το τέλος της έκπτωσης στα καύσιμα και του εισιτηρίου των 9 ευρώ είναι πιθανό να ωθήσουν τον πληθωρισμό στο 10% μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε.
Ο Krämer δεν είναι ο μόνος οικονομολόγος που υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα αυξηθεί και μέχρι το τέλος του έτους.
Πού θα πάει ο πληθωρισμός της ευρωζώνης από εδώ και πέρα;
Οι επενδυτικές τράπεζες ανησυχούν ότι οι τιμές καταναλωτή θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ τους επόμενους μήνες, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει πιο επιθετικά τα επιτόκια, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ύφεσης.
Η ΕΚΤ εγκατέλειψε μόλις πρόσφατα την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, αυξάνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια τον Ιούλιο. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν υποστηρίξει την υπέρμετρη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα για να καταπολεμήσουν και τον πληθωρισμό, αλλά μέχρι στιγμής η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης είναι πολύ πιο ήπια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να συναντά δυσκολίες.
Μια ομάδα της UBS, με επικεφαλής τον οικονομολόγο Arend Kapteyn, ανέφερε σε ερευνητικό σημείωμα της Πέμπτης ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αυξάνεται έως ότου φθάσει το 9,6% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να «παραμείνει δυσάρεστα υψηλός για μερικά ακόμη τρίμηνα» και μετά από αυτό.
«Προβλέπουμε πλέον ύφεση στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Kapteyn. «Οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να έχουν αποφασίσει συλλογικά ότι μια ήπια ύφεση είναι αποδεκτή για τη στήριξη των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι στο μέτωπο του πληθωρισμού. Σε ένα ερευνητικό σημείωμα της 25ης Αυγούστου, μια ομάδα της Goldman, με επικεφαλής τον ανώτερο παγκόσμιο οικονομολόγο Daan Struyven, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα κορυφωθεί στο τέλος του έτους, όταν θα φτάσει σε ετήσιο ρυθμό αύξησης «πάνω από 10%».
Ο Struyven προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος αυτή η πρόβλεψη να κινηθεί ακόμη υψηλότερα και ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να βιώσει μια «παρατεταμένη ύφεση».
Πηγή: fortune.com