Ποιες φοροελαφρύνσεις φέρνει άμεσα στη βουλή η κυβέρνηση
- 10/07/2019, 17:37
- SHARE
Έτοιμο να κατατεθεί στη βουλή αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις συνολικού κόστους 6 δισ. ευρώ με βάθος τριετίας.
Με βάση όσα είπε κατά την παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας, στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί ως τις 10 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμο θα περιλαμβάνει όλες οι διατάξεις και τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά από τον Κυρ. Μητσοτάκη και συγκεκριμένα από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέχρι τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ.
Θεωρείται βέβαιο ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών μέσα στις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Economist, ούτως ώστε να παρουσιάσει πιο αναλυτικά το φορολογικό σχέδιο.
Στο συνέδριο αναμένεται να μιλήσουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι. Με όλους αυτούς θα συναντηθεί το νέο οικονομικό επιτελείο όπου και θα τους παρουσιάσει το φορολογικό νομοσχέδιο και ενδεχομένως θα συζητήσουν για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Με βάση όσα έχουν αναφερθεί δια στόματος στελεχών της κυβέρνησης, το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τα εξής:
- Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στις 8.636 ευρώ και εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22% σήμερα). Ο ανώτατος συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 40% από 45%. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον 5 φορολογικά κλιμάκια.
- Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% το 2020 και κατάργησή του το 2021.
- Σταδιακή κατάργηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας.
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.
- Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020.
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
- Αναστολή του φόρου υπεραξίας.
- Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.