Ποιες ιδιωτικοποιήσεις θέλει να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
- 29/01/2015, 15:30
- SHARE
Μετά το μπαράζ εξαγγελιών των υπουργών της νέας κυβέρνησης, θολό παραμένει το τοπίο στο καυτό θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
«Πονοκεφάλους» στη γερμανική πολιτική σκηνή αλλά και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες των νέων υπουργών με παραγωγικά χαρτοφυλάκια για το καυτό ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
«Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ σταματά εδώ», είπε παραλαμβάνοντας το υπουργείο Ναυτιλίας ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Δρίτσας, ενώ ο υπερυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαμήνυσε ότι διακόπτεται η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, και τα σχέδια για Μικρή ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ (ο διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη) αλλά και τα ΕΛΠΕ.
Τη σκυτάλη πήρε ο υπερυπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σταματά ο διαγωνισμός για την πώληση 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο επιχειρηματικό σχήμα Fraport (Γερμανία) και Slentel (όμιλος Κοπελούζου) έναντι εφάπαξ καταβολής 1,2 δισ. ευρώ με τη δέσμευση προσφοράς ετήσιου μισθώματος 22,9 εκατ. ευρώ και επενδύσεων 330 εκατ. ευρώ την πρώτη τετραετία και 1,4 δισ. ευρώ καθ΄όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.
Συμφωνία για την οποία είχε προκαλέσει εντύπωση η αντίδραση της αεροπορικής εταιρείας RyanAir, η οποία είχε κάνει λόγο για αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και μείωση των εσόδων από τον τουρισμό.
Τι θα γίνει με τον ΔΕΣΦΑ
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι συμφωνίες της κυβέρνησης σε διακρατικό επίπεδο δεν σταματούν, ούτε αποτελούν κεντρική της επιλογή, όπως είπε ο Θοδωρής Δρίτσας.
Μία από αυτές τις συμφωνίες είναι και ο διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο μοναδικός πλειοδότης ήταν η αζέρικη Socar, η προσφορά της οποίας πάγωσε μετά την παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία με τη στάση της έχει δείξει ότι δεν βλέπει με καλό μάτι τη συμφωνία.
Πώς θα κινηθεί η συμφωνία με την Cosco
Διόλου τυχαία δεν ήταν η συνάντηση του Κινέζου πρέσβη με τον φρεσκο-ορκισμένο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Δευτέρα, καθώς το ζήτημα των δραστηριοτήτων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Κίνας.
Μέχρι στιγμής και με βάση τις συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων, το Ελληνικό Δημόσιο έχει υπογράψει την παραχώρηση της διαχείρισης του τερματικού σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Παρόλα αυτά, και οι δύο πλευρές κρατούν μια επιφύλαξη όσον αφορά την πορεία των σχέσεων τους, ενώ ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, έχει ταχθεί δημόσια υπέρ των επενδυτικών κινήσεων της Cosco στην Ελλάδα.
Γιατί σταματούν οι ιδιωτικοποιήσεις;
Σύμφωνα με το κεντρικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, οι στρατηγικές υποδομές της Ελλάδας πρέπει να παραμείνουν στα χέρια του Δημοσίου, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για το νέο μοντέλο της οικονομίας, άποψη την οποία παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και κυρίως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά, δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα κανένα χρονοδιάγραμμα αλλά ούτε και επί μέρους πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν σε περίπτωση αντιδράσεων από πλευράς των ιδιωτών επενδυτών.
Το μεγάλο ερωτηματικό με το ΤΑΙΠΕΔ
Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι τώρα τι θα κάνει η κυβέρνηση με το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ και των εργαζομένων του. Μία από τις προεκλογικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κατάργησή του, όμως μένει να μάθουμε πώς θα διαχειριστεί η κεντρική διοίκηση τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στα χέρια του οργανισμού. Μία σκέψη είναι η αντικατάσταση του ΤΑΙΠΕΔ από έναν άλλο φορέα με την ονομασία «Ταμείο Κρατικής Περιουσίας», χωρίς όμως να έχει δοθεί καμία λεπτομέρεια σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που θα διαθέτει.
Πιθανότατα οι εργαζόμενοι του ΤΑΙΠΕΔ θα μετακινηθούν στον νέο αυτό φορέα, όμως πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας τις προεκλογικές δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού ΟΙκονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία δεσμεύτηκε πως τα έσοδα από τις κρατικοποιήσεις αλλά και τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δεν θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών των ασφαλιστικών ταμείων.
Διαβάστε ακόμη: Στις αποκρατικοποιήσεις δεν υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο