Ποιες είναι οι βασικές ανησυχίες όσων έχουν οικογενειακές επιχειρήσεις
- 10/05/2017, 18:30
- SHARE
Το 3ο Family Business Forum που διοργάνωσε η KPMG έφερε τις οικογενειακές επιχειρήσεις στο επίκεντρο.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τρίτου συνεδρίου Οικογενειακών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα που διοργάνωσε η KPMG.
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουν όραμα όλοι οι φορείς, επιχειρηματικοί και μη, υπογραμμίζοντας ότι τα μνημόνια δεν είναι η λύση για την ανάπτυξη αλλά μια εργαλειοθήκη που βοηθάει στο νοικοκύρεμα της ελληνικής οικονομίας. Και συνέχισε λέγοντας πώς η ανάπτυξη μπορεί να έρθει όταν η Ελλάδα γίνει ηγέτης στην παροχή υπηρεσιών.
Ο Olaf Leurs, Global Head of Family Business Services, KPMG μίλησε για την ετήσια Ευρωπαϊκή έρευνα “Family Business Barometer”, στην οποία συμμετείχαν οικογενειακές επιχειρήσεις από 23 χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα οι Έλληνες ιδιοκτήτες σκέφτονται σοβαρά τον ανταγωνισμό (37%), αλλά η πλειοψηφία στρέφει την προσοχή της στην πολιτική αστάθεια (77%). Άλλα θέματα που τους απασχολούν είναι η ανεύρεση ταλαντούχων στελεχών (33%) αλλά και η μείωση της κερδοφορίας τους (32%). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 72% των ερωτηθέντων δήλωσαν σιγουριά για το μέλλον της οικογενειακής τους επιχείρησης, ενώ το 83% σχεδιάζει να αυξήσει το κύκλο εργασιών μέσα στον επόμενο χρόνο. Στο επόμενο σκέλος της ομιλίας του ο κύριος Leurs αναφέρθηκε στην τέταρτη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αντιμετώπιση ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τις αλλαγές που αυτή θα φέρει στην καταγραφή των μητρώων των οικογενειακών επιχειρήσεων.
Ο Dr. Alexander Koeberle–Schmid, Senior Manager Family Business Services, KPMG έδωσε μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση προτάσεις για μια πετυχημένη διαδοχή, εστιάζοντας την προσοχή στην αποφυγή των συνηθισμένων παγίδων που αφορούν α) την δυσκολία παράδοσης των σκήπτρων από την προηγούμενη γενιά στην επόμενη β) τις συγκρούσεις μεταξύ των γενεών και γ) την έλλειψη βούλησης και ικανοτήτων από την επόμενη γενιά.
Ο Michel von Boch, Chairman of the Shareholder’s Committee, Villeroy & Boch μιας εκ των παλαιότερων οικογενειακών εταιρειών στην Ευρώπη, μίλησε για τον τρόπο διακυβέρνησης της εταιρείας, η οποία βασίζεται στη γνωμοδότηση τριών συμβουλίων: α) του οικογενειακού, του επιβλέποντος και του διοικητικού (family council, supervisory και management board). Αξίζει να σημειωθεί ότι η 9η γενιά της συγκεκριμένης εταιρείας αύξησε τον κύκλο εργασιών από τα EUR 804εκ.στα EUR 820εκ μέσα σε ένα χρόνο.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Κώστα Κανάρογλου, Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, Cana Laboratories, ο οποίος μίλησε για τον υπό ίδρυση σύνδεσμο οικογενειακών επιχειρήσεων, με σκοπό την ενημέρωση του επιχειρηματικού κοινού γύρω από θέματα που αφορούν τις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση σε πάνελ την οποία συντόνισε ο κ. Βαγγέλης Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Συμβουλευτικού Κλάδου, KPMG στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Στάθης Βαρβαγιάννης, Διαχειριστής, Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, Γιάννης Βαρβαγιάννης, Υπεύθυνος Marketing, Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, Κώστας Κανάρογλου, Διευθύνων Σύμβουλος, Cana Laboratories και Michel von Boch, Chairman, Shareholder Committee, Villeroy & Boch κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, θέματα συνεργασίας με στελέχη από την αγορά, καθώς και βέλτιστες διαδικασίες για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων μέσα σε μια οικογενειακή επιχείρηση. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για καινοτομία καθώς και η ανάγκη για άμεση λύση των προβλημάτων ή των συγκρούσεων προτού αυτά κλιμακωθούν.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες AVIS, Calson Wagonlit Travel, Edenred, Genesis Pharma.