Όλο το παρασκήνιο: οι απαιτήσεις και τα τελεσίγραφα στην πενταμερή συνάντηση

Όλο το παρασκήνιο: οι απαιτήσεις και τα τελεσίγραφα στην πενταμερή συνάντηση
German Chancellor Angela Merkel (3d L) and French President Francois Hollande (3d R) finish talks at the chancellery in Berlin, Germany, June 1, 2015. REUTERS/Hannibal Hanschke - RTR4YELA

Οι Financial Times αποκαλύπτουν ποιοι εμμένουν στη σκληρή γραμμή και ποιοι εμφανίζονται πρόθυμοι για συμβιβασμό.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και στην οποία συμμετείχαν η Ανγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.

«Η έκτακτη σύσκεψη έρχεται εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της και εντάσεων μεταξύ των πιστωτών, που δέχονται έντονες πιέσεις προκειμένου να αποδεσμεύσουν τα 7,2 δισ. ευρώ ώστε η Ελλάδα να αποφύγει πιθανή χρεοκοπία και ταχεία έξοδο από την ευρωζώνη», αναφέρει το δημοσίευμα και εξηγεί:

«Το ΔΝΤ τηρεί σκληρή γραμμή, σεβόμενο τους δικούς του κανόνες δανεισμού και κατόπιν πιέσεων από άλλες χώρες του κόσμου, που λένε πως η Αθήνα ήδη απολαμβάνει μιας πολύ ευνοϊκής μεταχείρισης.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει πως πρέπει να υπάρξουν πιο γενναιόδωροι όροι για την Αθήνα διότι θέτει ως υψηλή προτεραιότητα το να διατηρηθεί ανέπαφη η ευρωζώνη – ένα σύμβολο κλειδί για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΚΤ και αυτή θέλει να διατηρηθεί ανέπαφη η νομισματική ένωση, φοβάται όμως ότι θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία της αν επεκτείνει υπερβολικά τον ρόλο της ως κεντρικής τράπεζας».

Παράλληλα σημειώνεται: «Εντός της ευρωζώνης, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών έχουν στηρίξει τον Β. Σόιμπλε στη διατήρηση σκληρής γραμμής έναντι της Αθήνας. Στο περιθώριο, ο Μισέλ Σαπέν υπήρξε λίγο πιο ευέλικτος απ’ όσο ο Γερμανός ομόλογός του.

Η ισχυρότερη ηγέτιδα της Ευρώπης, η Α. Μέρκελ, έχει τηρήσει σε μεγάλο βαθμό δική της στάση. Συμμερίζεται την προσήλωση του Β. Σόιμπλε στη δημοσιονομική σύνεση, όμως δίνει μεγάλη σημασία στην ευρωπαϊκή ενότητα σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, όπως η ουκρανική κρίση και οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή».

Και καταλήγει: «Καθώς δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να υπάρξει συμφωνία για νέα διάσωση, αφού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λήγουν χρέη 7 δισ. ευρώ, οι πιστωτές συζητούν επίσης μια «λύση που καλύπτει και το καλοκαίρι».

Χωρίς τελεσίγραφο ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Βερολίνο