Ποιες μάσκες προστατεύουν καλύτερα και ποιες όχι – ΕΟΔΥ και ειδικοί απαντούν
- 30/07/2020, 16:08
- SHARE
Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, η μάσκα μπήκε στη ζωή των πολιτών. Ωστόσο, από τότε έως και σήμερα έχουν γίνει έρευνες, συζητήσεις για το ποιες είναι καλές, ποιες προστατεύουν περισσότερο και ποιες μπορεί να είναι επικίνδυνες.
Α. Εξαδάκτυλος: Όχι μάσκες με φιλτράκι και ασπίδες
Σήμερα που η χρήση της μάσκας είναι σχεδόν καθολική σε όλους τους κλειστούς χώρους είναι ανάγκη ο κόσμος να γνωρίζει τι υποστηρίζουν οι ειδικοί. Αναφορικά με το θέμα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο OPEN, είπε πως οι μάσκες με φίλτρο προστατεύουν αυτόν που τη φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς, αν έχει τον ιό, τον διασπείρει. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ασπίδες, υποστηρίζοντας πως δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες, για παράδειγμα, βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι… διακοσμητικές».
Η σωστή εφαρμογή της μάσκας
Σημαντικό όμως είναι να γνωρίζουμε πώς πρέπει να τοποθετούμε και να αφαιρούμε τη μάσκα από το πρόσωπό μας, καθώς το εξωτερικό κομμάτι της μπορεί να έχει μολυνθεί. Σε αυτό το πλαίσιο ο Βασίλης Κικίλιας ανάρτησε ένα βίντεο του υπουργείου Υγείας, στο οποίο παρουσιάζονται τα 6 βασικά βήματα για τη μάσκα που οι πολίτες πρέπει να τηρούν ευλαβικά.
Φροντίζουμε να βάζουμε και να βγάζουμε σωστά τη #μάσκα μας. pic.twitter.com/YGqtB4Mdsr
— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) July 28, 2020
Οι κατηγορίες μασκών που κυκλοφορούν στο εμπόριο
Χειρουργική μάσκα
Η χειρουργική μάσκα χρησιμοποιείται καθημερινά σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας από το υγειονομικό προσωπικό. Καλύπτει το στόμα, τη μύτη και το πηγούνι του προσωπικού, ώστε να μην εκτεθεί σε σταγονίδια που προέρχονται από τους ασθενείς.
Είναι κατασκευασμένη από τρία στρώματα ειδικών υλικών. Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας (το χρωματιστό) είναι και υγροαπωθητικό, έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης βιολογικών υγρών (σάλιο, αίμα κ.α). αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα, οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα, το οποίο δεν είναι ορατό.
Μη χειρουργική μάσκα (μάσκα κοινότητας)
Η μη χειρουργική μάσκα είναι συνήθως κατασκευασμένη από ύφασμα και δεν προορίζεται για χρήση σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου (μύτη και στόμα) του ατόμου που τη φορά. Διατίθεται έτοιμη στο εμπόριο, μπορεί όμως με απλό τρόπο να κατασκευαστεί και στο σπίτι, από ποικίλα υλικά (συνήθως βαμβακερό ύφασμα).
Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας
Η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με/ή χωρίς βαλβίδα προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες υγείας και δεν συνιστάται για χρήση από το κοινό. Είναι σχεδιασμένη για την προστασία του ατόμου που τη φορά και κατατάσσεται στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, καθώς παρεμποδίζει την έκθεσή του σε αερογενώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς.
Η μάσκα με βαλβίδα δεν αποτρέπει την εκπομπή σταγονιδίων από το άτομο που τη φορά.
Τι είδους ύφασμα συστήνεται να έχει η υφασμάτινη μάσκα;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (π.χ. βαμβακερά T-shirt, βαμβακερά σεντόνια, ή βαμβακερές πετσέτες κουζίνας/φαγητού). Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.
Εναλλακτικά, με χαμηλότερο ποσοστό προστασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος πιο χαλαρής ύφανσης
2 στρώματα λινού υφάσματος
2 στρώματα μεταξωτού υφάσματος
Ποιες μάσκες προστατεύουν και ποιες όχι
Επιστήμονες στην Αυστραλία συνέκριναν την αποτελεσματικότητα χειροποίητων υφασμάτινων μασκών με μία στρώση υφάσματος και διπλής στρώσης με απλές χειρουργικές μάσκες προστασίας, ως προς τη συγκράτηση των σταγονιδίων.
Προκειμένου να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα χρησιμοποίησαν ειδικά σχεδιασμένο σύστημα φωτισμού LED και βιντεοκάμερα υψηλής ταχύτητας, δείχνοντας ότι ναι μεν η μονή στρώση περιόριζε την εξάπλωση των σταγονιδίων που απελευθερώνονται με την ομιλία, όμως όχι στον βαθμό που αυτό επιτυγχάνεται από τις μάσκες διπλής στρώσης.
Η διπλή στρώση αποδείχθηκε επίσης ότι είναι «σημαντικά καλύτερη» στη μείωση της εξάπλωσης των σταγονιδίων, αν και η τριπλή χειρουργική μάσκα ήταν η καλύτερη σε όλα τα σενάρια που δοκιμάστηκαν, όπως αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Ράινα Μάκινταϊρ του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Thorax».