Πιέσεις στην ΕΕ για να σταματήσει την εξάρτηση από την Κίνα σε κρίσιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες

Πιέσεις στην ΕΕ για να σταματήσει την εξάρτηση από την Κίνα σε κρίσιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες
epa03086902 (FILE) A file photo dated 07 July 2005 showing an earth digger dumping dirt on to a large truck at the Antaibao open-air coal mine near Shuozhou, Shanxi Province, China. Geneva-based World Trade Organization (WTO) dismissed a Chinese appeal on 30 January 2012 and upheld its decision that Beijing’s practice of limiting certain raw materials including magnesium should end. Western countries that won the trade dispute over Chinese export restrictions on industrial raw materials, have already set their sights on a new goal: prying open Beijing's restrictive policies on rare earths. However, China is unlikely to budge on these minerals, now sought after by high-tech industries, unless there is a specific new ruling by the World Trade Organization (WTO), expert Jaakko Kooroshy said 31 January 2012. EPA/QILAI SHEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μήνυμα για να δημιουργηθεί ένα ταμείο εξερεύνησης για την ενίσχυση της εξόρυξης κρίσιμων ορυκτών στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα σύστημα για τον καθορισμό των τιμών των κρίσιμων ορυκτών που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση, το οποίο να μην εξαρτάται από την Κίνα, η οποία κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς, δήλωσε ο επικεφαλής μιας ομάδας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Η υπερπροσφορά και οι αδύναμες τιμές υλικών όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και οι σπάνιες γαίες μειώνουν τις ταμειακές ροές των δυτικών νεοσύστατων επιχειρήσεων, καθιστώντας δύσκολο τον ανταγωνισμό με την Κίνα, δήλωσαν οι εταιρείες.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει μια κρίσιμη πλατφόρμα υλικών που θα διαθέτει έναν μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών που θα αντικατοπτρίζει την κατάσταση προσφοράς και ζήτησης στην Ευρώπη», δήλωσε στο Reuters ο Μπερντ Σέφερ, διευθύνων σύμβουλος της EIT RawMaterials.

«Μερικές φορές μια διοικητική απόφαση στην Κίνα μπορεί να γυρίσει τη βελόνα της τιμολόγησης, διαβρώνοντας όλες τις υποθέσεις που έχει κάνει κάποιος για να επενδύσει σε πρώτες ύλες.

Αυτό πρέπει να αλλάξει» είπε σε συνέντευξή του στο περιθώριο του World Materials Forum της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι.

Ο Σέφερ ζήτησε επίσης να δημιουργηθεί ένα ταμείο εξερεύνησης για την ενίσχυση της εξόρυξης κρίσιμων ορυκτών στην Ευρώπη.

«Αυτό δεν πρέπει να είναι μόνο μερικά εκατομμύρια (ευρώ), πρέπει να είναι ένα δισεκατομμύριο, πρέπει να είναι ένας μεγάλος αριθμός» πρόσθεσε.

Το EIT RawMaterials ηγείται μιας συμμαχίας περισσότερων από 300 εταιρειών, ακαδημαϊκών και άλλων που εμπλέκονται στον τομέα, συμβάλλοντας στην υλοποίηση ενός σχεδίου της ΕΕ για την παροχή πρώτων υλών που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου του μπλοκ για καθαρή μηδενική εκπομπή αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.

Ο νόμος της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (EU Critical Raw Materials Act), που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο, θέτει στόχους για το μπλοκ όσον αφορά την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία ορυκτών όπως το λίθιο και ο χαλκός έως το 2030.

Υπήρχε ο κίνδυνος η πολιτική αβεβαιότητα να καθυστερήσει τη λήψη των επόμενων μέτρων για την επίτευξη αυτών των στόχων, δήλωσε ο Σέφερ.

«Αυτή η συζήτηση βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο εντός της Επιτροπής και εντός της Ευρώπης», είπε, αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και στην πολιτική αστάθεια στη Γερμανία.

«Μπορεί να χάνουμε χρόνο, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε χρόνο» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com