Πιέσεις του ΔΝΤ στην ΕΚΤ: Μειώστε περισσότερο τα επιτόκια εντός του 2024

Πιέσεις του ΔΝΤ στην ΕΚΤ: Μειώστε περισσότερο τα επιτόκια εντός του 2024
The seal for the International Monetary Fund is seen near the World Bank headquarters (R) in Washington, DC on January 10, 2022. (Photo by Stefani Reynolds / AFP) Photo: AFP
Υπάρχει ήδη μια χαλάρωση στην αγορά εργασίας και αυτό θα βοηθήσει στην επιβράδυνση των τιμών, σύμφωνα με το Ταμείο.

Το ΔΝΤ πιέζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για νέες πιέσεις επιτοκίων εντός του 2024, «πατώντας» πάνω στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κατά τον Ιούνιο που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται πως ο γενικός ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μετρήθηκε στο 2,5% έναντι 2,6% τον Μάιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια της στις αρχές Ιουνίου για πρώτη φορά από το 2019, αλλά απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση σχετικά με επόμενες κινήσεις, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή στον στόχο του 2% μέχρι το επόμενο έτος δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Άλφρεντ Κάμερ, δήλωσε την Τετάρτη πως «τα επιβεβαιώνουν τις προοπτικές και δείχνουν ότι ο αποπληθωρισμός εξακολουθεί να είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνος με τις προσδοκίες μας. αυτό σημαίνει ότι διατηρούμε την πολιτική μας συμβουλή προς την ΕΚΤ, η οποία είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει σταδιακά το επιτόκιο πολιτικής» συμπλήρωσε το στέλεχος του Ταμείου.

Αυτές οι προοπτικές δίνουν στην ΕΚΤ περιθώριο να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων 3,75% σε 2,5%, ή σε ένα «ουδέτερο επίπεδο» μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2025, εκτίμησε ο Κάμερ.

Το Reuters σημειώνει πως οι αναλυτές «βλέπουν» το επιτόκιο καταθέσεων να μειώνεται στο 2,75% μόνο το τρίτο τρίμηνο, οπότε το ΔΝΤ υποστηρίζει έναν κάπως ταχύτερο κύκλο χαλάρωσης από ό,τι προβλέπουν τώρα οι επενδυτές.

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται πολύ γρήγορα και θα ασκήσουν πίεση στις τιμές, ο Κάμερ υποστήριξε ότι υπάρχει ήδη μια χαλάρωση στην αγορά εργασίας και αυτό θα βοηθήσει στην επιβράδυνση των τιμών.

«Βλέπουμε ήδη ότι η αγορά εργασίας χαλαρώνει. Το βλέπουμε αυτό σε μια σε πολλές χώρες και αυτό δείχνει ότι η περιοριστική στάση του μέρους της νομισματικής πολιτικής λειτουργεί κατασταλτικά στη συνολική ζήτηση» σημείωσε ο Κάμερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: