Πιέσεις Μέρκελ στους διαφωνούντες για τρίτο ελληνικό πακέτο
- 20/05/2015, 10:01
- SHARE
Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ζητούν Μέρκελ-Ολάντ.
Η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, και του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, καθώς και τα όσα συζήτησαν και δήλωσαν σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα, τίθενται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου.
Η εφημερίδα Deutsche Wirtschafts Nachrichten, μάλιστα, αναφέρει πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στους διαφωνούντες εντός του κόμματός της να αποδεχθούν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογραμμίζει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως χώρας μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μέρκελ φέρεται να εξετάζει διάγγελμα για την ανάγκη περαιτέρω στήριξης προς την Ελλάδα, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Τσίπρα αρνηθεί να εφαρμόσει μέρος όσων είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της με τους «θεσμούς». Η προϋπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, είναι να έχει πειστεί η ίδια ότι η Αθήνα έχει κάνει αρκετά ώστε να προκύψει μία συμφωνία που να μπορεί να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Η εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί τον τίτλο: «Η Μέρκελ και ο Ολάντ επιθυμούν λύση για την Ελλάδα ως τα τέλη Μαΐου». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος ζητούν γρήγορα και ξεκάθαρα βήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, σημειώνει η εφημερίδα. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να έχουμε μια λύση στο τραπέζι ως τα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο Ολάντ. «Πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα, διότι το τέλος Μαΐου πλησιάζει γρήγορα», πρόσθεσε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθούν «σημαντικές πρόοδοι» ήδη κατά τη συνάντηση του Brussels Group.Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα την Πέμπτη και την Παρασκευή θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα με μεταρρυθμίσεις.