Πηγές ΥΠΕΝ: Κοντά σε κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
- 23/11/2017, 16:21
- SHARE
Στόχος είναι η πώληση να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο - Μέχρι το τέλος της χρονιάς το νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο Ενέργειας δηλώνει ο Γ. Σταθάκης.
Εικόνα για άμεσο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για το χαρτοφυλάκιο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν σε διαδικασία πώλησης μετέδιδε σήμερα κορυφαία πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι συζητήσεις διεξάγονται στις Βρυξέλλες με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Οι μονάδες που θα συμφωνηθούν -πιθανότατα ο ΑΗΣ Φλώρινας και δύο μονάδες της Μεγαλόπολης- θα τεθούν σε δοκιμασία αγοράς (market test) προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον για την αγορά τους. Στόχος είναι η πώληση να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2018. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει τεθεί και η παράταση λειτουργίας παλαιών μονάδων της ΔΕΗ που τίθενται εκτός τα προσεχή χρόνια σε εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δήλωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ το 2018 η αγορά ρεύματος θα λειτουργεί με βάση το μοντέλο-στόχο (target model) της ΕΕ.
Η πώληση λιγνιτικών μονάδων για την οποία είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, θα οδηγήσει στη δημιουργία δεύτερου ή τρίτου πόλου στην αγορά, είπε ο κ. Σταθάκης, τονίζοντας πως «ο λιγνίτης θα παραμείνει μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού, αλλά με μειωμένο ειδικό βάρος και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη ΔΕΗ, ως βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, η οποία θα μετασχηματιστεί σε εταιρία πολλαπλών ενεργειακών δράσεων».
Αναφερόμενος στον τομέα του φυσικού αερίου, ο κ. Σταθάκης τόνισε, ότι θα παίξει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, ενώ σημείωσε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού. Όπως είπε, έργα, όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, η πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αξιοποίηση του κοιτάσματος της Καβάλας, ως αποθήκης φυσικού αερίου κ.ά., συντείνουν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.
Σε θεσμικό επίπεδο, θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων, προκειμένου να διευκρινιστούν ανοιχτά θέματα στον τομέα, όπου, όπως τόνισε ο υπουργός, η χώρα μας συντονίζει τον βηματισμό της με τις χώρες τις περιοχής, συγκεντρώνοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.
Επίσης, έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, που παρέχει σε όλους τη δυνατότητα να γίνουν παραγωγοί ενέργειας.
Τέλος, ο κ. Σταθάκης ανέφερε, ότι έως τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός, οι βασικές κατευθύνσεις του οποίου περιλαμβάνουν την εξασφάλιση επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού, την λειτουργία των αγορών με διαφάνεια και κανόνες ανταγωνισμού, την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως ενεργειακού κόμβου, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και την στήριξη των Περιφερειών, μέσω της αποκεντρωμένης παραγωγής.
Στο ίδιο συνέδριο, ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, τόνισε ότι με αφορμή την πολιτική απανθρακοποίησης που εφαρμόζει η ΕΕ, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοινώνουν το τελευταίο διάστημα το τέλος του άνθρακα, ενώ οι ενεργειακές εταιρείες προχωρούν σε μετασχηματισμό προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ελλάδα, όπως είπε, δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό, αν και θα μπορούσε να έχει την πρωτοπορία στις εξελίξεις αυτές. «Θα πρέπει να δούμε μια ημέρα που η ΔΕΗ θα είναι θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και όχι το αντίστροφο», κατέληξε.