Ποιοι ελληνικοί κλάδοι ετοιμάζονται να προσελκύσουν μεγάλες γερμανικές επενδύσεις
- 11/03/2020, 17:46
- SHARE
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της γερμανικής τράπεζας KfW και της European Investment Bank (EIB) για την ελληνική αγορά, την προσοχή που επιδεικνύουν γερμανικοί όμιλοι σχετικά με τον τομέα της ενέργειας, όπως και τις ευκαιρίες που αναζητούν γερμανοί επενδυτές στον τουριστικό κλάδο, ξεχώρισε ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, τοποθετούμενος στο πλαίσιο του «Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ- Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων», που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου, στο Βερολίνο, με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο να έχει την ευθύνη υλοποίησης της εκδήλωσης, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας και την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων.
Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου και προστίθεται ότι ο υφυπουργός, κλείνοντας τις εργασίες της διοργάνωσης, σταχυολόγησε τα βασικότερα συμπεράσματα αυτής, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι KfW και EIB εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά projects «πράσινης» ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, τα στελέχη του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης, όπως και των δυο τραπεζών, έχουν μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό ανάλογων προγραμμάτων και μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά.
«Στον τομέα των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και των start-up, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό», συμπλήρωσε ο κ. Φραγκογιάννης, προσθέτοντας ότι το ελληνικό οικοσύστημα είναι μικρό αριθμητικά, αλλά πολύ δυναμικό. «Μικρές ελληνικές εταιρίες αναζητούν διεθνείς εταίρους για να κάνουν scaleup», διευκρίνισε.
Μιλώντας ειδικότερα για την «πράσινη» ενέργεια, επισήμανε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη Γερμανία ως στρατηγικό εταίρο, αναζητώντας τρόπους περαιτέρω επέκτασης της σημερινής διμερούς συνεργασίας και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει φιλόδοξους, αλλά και ρεαλιστικούς στόχους. Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2028. Το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», προβλέπει επενδύσεις 43,8 δισ. και 60.000 νέες θέσεις εργασίας στην επόμενη δεκαετία. Το αδειοδοτικό πλαίσιο έχει πλέον βελτιωθεί σημαντικά με τις σχετικές άδειες να εκδίδονται σε 13 μήνες αντί για 24 όπως συνέβαινε στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης.
Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη διαδικασία μετάβασης, επισημαίνοντας το μετασχηματισμό της σε ένα πράσινο και καινοτόμο ενεργειακό κολοσσό. «Η ΔΕΗ πλέον ανασυγκροτείται σε στερεές βάσεις και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Ειδικότερα, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας προβλέπει στροφή προς τις ΑΠΕ, επιχειρησιακή ανασυγκρότηση μέσω νέων τεχνολογιών και εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης με 1.000 σταθμούς φόρτισης, οι οποίοι θα φτάσουν μεσοπρόθεσμα τους 10.000», σημείωσε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι έως το 2024 η ΔΕΗ θα περιορίσει τη χρήση λιγνίτη για την παράγωγη ενέργειας στο 8% αντί για 37% σήμερα, θα εκπέμπει τέσσερις φορές λιγότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, θα καλύπτει το 20% της ηλεκτροπαραγωγής της μέσω ΑΠΕ από μόλις 2% σήμερα και θα έχει πρόσβαση σε επιπλέον 1 GW καθαρής ενέργειας μέσω συνεργασιών. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Φραγκογιάννη, καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων θα έχει η συνεργασία με τη γερμανική εταιρία RWE, που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού, ο υφυπουργός, υπογράμμισε την ήδη πολύ ανεπτυγμένη, όπως είπε, συνεργασία των δυο χωρών. «Πέρυσι φιλοξενήσαμε 4,5 εκατομμύρια Γερμανών τουριστών, η Fraport μέσω την επένδυσης σε ελληνικά αεροδρόμια είναι σημαντικός εταίρος μας και υπάρχει πληθώρα γερμανικών επενδύσεων στον ευρύτερο τομέα», τόνισε ο υφυπουργός, για να σταθεί αμέσως μετά στις νέες βελτιώσεις στο αδειοδοτικό πλαίσιο στον τομέα των στρατηγικών επενδύσεων. «Έχουμε πολλά και ενδιαφέρονται τουριστικά έργα που αναζητούν εταίρους με εξαιρετικές αποδόσεις», συμπλήρωσε.
Ιδιαίτερα, τέλος, ήταν τα σχόλια που έκανε για τη ΔΕΘ 2020, όπου η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση που διοργανώνεται στην Ελλάδα και συνιστά πραγματικό θεσμό στο οικονομικό ημερολόγιο της χρονιάς. Με μεγάλη μου χαρά είδα ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου καταγράφηκε ισχυρό ενδιαφέρον συμμετοχής από την πλευρά των γερμανικών επιχειρήσεων στη ΔΕΘ. Είμαι σίγουρος ότι η ΔΕΘ 2020 θα είναι εξαιρετικά πετυχημένη και θα συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των διμερών εμπορικών σχέσεων», ανέφερε ο Κώστας Φραγκογιάννης.