Ποιοι κατηγορούν το Facebook ότι «φουσκώνει» τα νούμερα του
- 11/09/2017, 20:02
- SHARE
Οι δείκτες διαφημιστικής διείσδυσης του Facebook τίθενται ξανά υπό αμφισβήτηση.
του Ντέιβιντ Μάγιερ
Οι δείκτες διαφημιστικής διείσδυσης του Facebook τέθηκαν για άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση αφότου ο Brian Wieser, ανώτερος αναλυτής της Pivotal Research Group, επεσήμανε ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των δεδομένων της απογραφής του πληθυσμού των ΗΠΑ και τη δυνητική πρόσβαση που υπόσχεται το κοινωνικό δίκτυο σε διαφημιστές.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Wieser δημοσίευσε ένα σημείωμα στο οποίο ανέφερε ότι το εργαλείο Adverts Manager του Facebook υπόσχεται δυνητική πρόσβαση σε 41 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 18-24 ετών στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με δεδομένα της πρόσφατης απογραφής στις ΗΠΑ υπάρχουν μόνο 31 εκατομμύρια άνθρωποι που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Αντίστοιχα, στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, το Facebook ισχυρίζεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση σε 60 εκατομμύρια άτομα, τη στιγμή που η απογραφή πληθυσμού πέρυσι μέτρησε μόνο 45 εκατομμύρια άτομα στη συγκεκριμένη ομάδα.
Τα πειράματα του Fortune με το Adverts Manager επιβεβαιώνουν τα νούμερα που παραθέτει ο Wieser. Επιπλέον, το πρόβλημα δεν φαίνεται να περιορίζεται στις ΗΠΑ.
Στους διαφημιστές που θέλουν να στοχεύσουν σε χρήστες του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρεία υπόσχεται πρόσβαση δυνητικά σε 5,8 εκατομμύρια χρήστες ηλικίας 20-24 ετών, 6,4 εκατομμύρια χρήστες 25-29 ετών, και 5,2 εκατομμύρια χρήστες 30-34 ετών.
Όμως, βάσει της τελευταίας απογραφής πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2011, η χώρα είχε μόνο 4,3 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 20-24 ετών, 4,3 εκατομμύρια άτομα 25-29 ετών, και 4,1 εκατομμύρια άτομα 30-34 ετών.
Η ίδια τάση ασυμφωνίας των δεδομένων του Facebook με τα δεδομένα της απογραφής πληθυσμού παρατηρείται και στον Καναδά – με την εταιρεία να υπόσχεται πρόσβαση σε 3,2 εκατομμύρια δυνητικούς χρήστες 20-24 ετών, τη στιγμή που στην πραγματικότητα καταγράφονται μόλις 2,2 εκατομμύρια μέλη της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας στη χώρα.
«Οι εκτιμήσεις πρόσβασης βασίζονται σε έναν αριθμό παραγόντων, όπως οι συμπεριφορές των χρηστών του Facebook, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των χρηστών, δεδομένα τοποθεσίας από συσκευές, και άλλοι παράγοντες» ανέφερε η εταιρεία σε γραπτή δήλωσή της.
«Οι εκτιμήσεις αυτές είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να υπολογίζουν κατά προσέγγιση πόσοι άνθρωποι σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορούν δυνητικά να δουν τη διαφήμιση μιας εταιρείας. Δεν είναι σχεδιασμένες ώστε να συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις ή τις απογραφές πληθυσμού. Εργαζόμαστε συνεχώς για να βελτιώσουμε τις εκτιμήσεις μας».
Δεν είναι, βεβαίως, η πρώτη φορά που οι υπολογισμοί του Facebook τίθενται υπό αμφισβήτηση. Πέρυσι, η εταιρεία ζήτησε δημοσίως συγνώμη επειδή «φούσκωνε» τεχνητά τη μέση χρονική περίοδο που ξόδευαν οι χρήστες της πλατφόρμας παρακολουθώντας βίντεο.