Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τις νέες αντικειμενικές αξίες
- 21/01/2016, 12:15
- SHARE
Τι αλλάζει στους φόρους των ακινήτων και πώς θα υπολογίζονται οι μείωσεις στις τιμές.
Νέες τιμές ζώνης για πολλές περιοχές της χώρας ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών, εφαρμόζοντας με οριζόντιες αλλαγές τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ για αναπροσαρμογή τους έπειτα από οκτώ χρόνια.
Όπως έγινε γνωστό, οι μειώσεις ξεκινούν από 5% και φτάνουν έως και 20%, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια μεταβολή στα πολύ χαμηλά και τα πολύ υψηλά κλιμάκια. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές στις περισσότερες περιπτώσεις εξακολουθούν να απέχουν σημαντικά από τις εμπορικές αξίες των ακινήτων οι οποίες βρίσκονται σε κάθετη πτώση τα πέντε τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά τη χαμηλή ζώνη των 600 ευρώ, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κάπως καλύτερη καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν στα ίδια ή ακόμη και υψηλότερα επίπεδα από τις εμπορικές.
Ειδικότερα, οι νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές έχουν ως εξής:
– Σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης κυμαίνεται από 650 έως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι τιμές μειώνονται από 5,26% έως 10%.
– Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.050 έως 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι τιμές μειώνονται από 14,29% έως 17,39%.
– Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.550 έως 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι τιμές μειώνονται από 16,67% έως 20,59%.
– Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.050 έως 2.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι τιμές μειώνονται από 17,31% έως 19,57%.
– Σε περιοχές από 2.650 έως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι τιμές μειώνονται έως 16,98%.
– Σε περιοχές από 3.050 έως 3.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι τιμές μειώνονται από 9,84% έως 16,67%.
– Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 3.650 έως 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι τιμές μειώνονται από 5% έως 5,48%.
Περιοχές που κερδίζουν περισσότερο από τις αλλαγές θεωρούνται όσες έχουν τιμή ζώνη κοντά στα 1.700 ευρώ. Σε Ζωγράφου, Παλλήνη και Νέα Ιωνία η μείωση με βάση της νέες αντικειμενικές αξίες φτάνει το 20,59%, ενώ στους «χαμένους» βρίσκονται οι περιοχές με τιμή ζώνης 4.000 ευρώ όπου η μείωση είναι 5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές, καθώς το ύψος του έχει υπολογιστεί με βάση τις αξίες του Ιανουαρίου του 2015 και όχι της 21ης Μαΐου του ίδιου έτους όπου αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία για το ΣτΕ. Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει όμως ακόμη τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ του 2016, καθώς το ποσό που ήδη έχει υπολογιστεί να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία είναι 2,65 δισ. ευρώ ασχέτου του ύψους των αντικειμενικών αξιών. Κι αυτή η σταθερή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει αυξήσεις στο φόρο ακίνητης περιουσίας για τους περισσότερους από όσους βλέπουν τώρα την αντικειμενική αξία του ακινήτου τους να μειώνεται.
Οι φόροι οι οποίοι μειώνονται είναι:
– Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (3% επί της αντικειμενικής)
– ΦΠΑ νεόδμητων ακινήτων
– Κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές (έως και 40% της αντικειμενικής)
– Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (0,01%- εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και πηγαίνει στους δήμους)
– Τεκμήριο (πόθεν έσχες) αγοράς ακινήτων
– Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μίσθωση ακινήτων (3% της αντικειμενικής ετησίως)
– Περιουσιακά κριτήρια για επιδόματα (π.χ. θέρμανσης)
– Συμβολαιογραφικά έξοδα (0,8% της αντικειμενικής ή της αξίας του συμβολαίου)
Τι αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών για τις νέες αλλαγές:
Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Τετάρτης, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την παρακάτων ανακοίνωση:
“Υπογράφηκε την Τρίτη 19.1.2016, η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η Υπουργική Απόφαση:
1) Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.
2) Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.
3) Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για ¨αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών¨, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.
4) Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.
5) Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες.”