Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από την καθυστέρηση της Βελκουλέσκου

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από την καθυστέρηση της Βελκουλέσκου

Πιάνουν (επιτέλους) δουλειά οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.Τα αγκάθια, οι πιέσεις και ο χρόνος που μετρά αντίστροφα.

της Μαρίνας Φούντα

Δουλειά πιάνουν σήμερα – εκτός νέου απροόπτου – οι επικεφαλής των δανειστών, με τη διαπραγμάτευση για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας και το μνημόνιο που θα το συνοδεύει να εισέρχεται στην ουσιαστικότερη φάση της.
Μέχρι το απόγευμα θα έχει φτάσει στην Αθήνα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου και μαζί με τους τρεις επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, αναμένεται να ξεκινήσουν τον εξονυχιστικό έλεγχο κάθε πτυχής της ελληνικής οικονομίας.

Με την άφιξη της Βελκουλέσκου κλείνει ο κύκλος των καθυστερήσεων και η πραγματική διαπραγμάτευση ξεκινά, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών έως τα μέσα Αυγούστου. Οι πληροφορίες θέλουν τους λόγους της απόφασης της εκπροσώπου του ΔΝΤ να καθυστερήσει κατά μια ημέρα την έλευσή της στην Αθήνα να μην είναι και τόσο αθώοι.

Διαρροές από την Ουάσιγκτον ανέφεραν πως η Ρουμάνα Ντέλια έπρεπε να βρίσκεται στην έδρα του ΔΝΤ για μια συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, ωστόσο για τους πιο υποψιασμένους η ιστορία φαντάζει πιο πικάντικη…

Οι πληροφορίες θέλουν τη Βελκουλέσκου να έρχεται με καθυστέρηση στην ελληνική πρωτεύουσα για δύο σοβαρούς λόγους. Αφενός γιατί ακόμη Αθήνα και δανειστές εκφράζουν διαφωνίες ως προς τα προαπαιτούμενα – η κυβέρνηση αρνείται να ψηφίσει τρίτο γύρο νέων μέτρων ενώ ορισμένοι από τους ξένους πιέζουν για μια ακόμη δέσμη – και αφετέρου γιατί Ευρωπαίοι και ΔΝΤ εξακολουθούν να εμφανίζουν μεγάλη διάσταση απόψεων ως προς την ανάγκη ή μη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, υπό το πρίσμα αυτό, η χθεσινή παρέμβαση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ πως η Ελλάδα χρειάζεται μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους της. Στο μεταξύ οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται με ορίζοντα την επίτευξη συμφωνίας έως τα μέσα Αυγούστου και χωρίς ουσιαστικά προβλήματα. Στο επίκεντρο των χθεσινών διαπραγματεύσεων βρέθηκαν θέματα δημπσιονομικά, φορολογικά, ενεργειακά αλλά και το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων.

Kατά τις πληροφορίες, τηρήθηκε κανονικά η ροή του προγράμματος, ενώ οι ξένοι τεχνοκράτες επισκέφθηκαν εκ νέου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.Ειδικότερα, τα τεχνικά κλιμάκια αυξάνουν τη συλλογή στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδας, με στόχο να καθοριστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος, σε άμεση συνάρτηση με το μέγεθος του αντίκτυπου από την ύφεση. Διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν και στις τράπεζες, ενώ αναμένονται συναντήσεις και με τον ίδιο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να επιταχυνθεί από την επόμενη εβδομάδα η πιο καθοριστική φάση της διαπραγμάτευσης.Τα τελευταία 24ωρα η διαπραγμάτευση εστιάζει στη συγκέντρωση όλων εκείνων των απαραίτητων στοιχείων που θα διαμορφώσουν την πλήρη εικόνα για την κατάσταση στις τράπεζες, υπό το βάρος των capital controls, τα έσοδα, το ύψος της ύφεσυης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι δανειστές προβλέπουν ύφεση 2%-3% για την ελληνική οικονομία το 2015, αλλά και πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ αντί για πλεόνασμα. Πέραν του δημοσιονομικού σκέλους, καυτή πατάτα αποτελούν επίσης ασφαλιστικό και εργασιακά, με τους ξένους τεχνοκράτες να πιέζουν για περικοπές δαπανών στα Ασφαλιστικά Ταμεία – η οποία θα οδηγήσει αναπόφευκτα και σε νέες μειώσεις στις συντάξεις – αλλά και για ομαδικές απολύσεις και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Οι δανειστές όμως πιέζουν και για περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου, αξιώνοντας περιορισμό του μισθολογικού κόστους αλλά και μαχαίρι σε επιδόματα και οδοιπορικά.

Η ελληνική πλευρά έχει επιδοθεί σε έναν νέο αγώνα ενάντια στον μεγάλο αντίπαλο – τον χρόνο – με μερίδα ξένων να επιμένει ωστόσο πως η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει ανάποδα και ένα ακόμη δάνειο – γέφυρα για την Ελλάδα να αποτελεί μονόδρομο, δεδομένης της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας για το πλήρες χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας, τριετούς διάρκειας, μέσω του ESM.

Πηγή: news247.gr