Ποιοι παράγοντες αύξησαν τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Φεβρουάριο

Ποιοι παράγοντες αύξησαν τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Φεβρουάριο
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει μηχανήματα επεξεργασίας τεύτλων στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Με 60.000 τόνους τεύτλων από Έβρο και Ροδόπη άρχισε η επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα, ύστερα από έναν χρόνο αναστολής της λειτουργίας του. Ήδη έχουν προσληφθεί 94 άτομα, με συμβάσεις διάρκειας 3,5 μηνών, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα προχωρήσει και η πρόσληψη άλλων 140 εργαζομένων, προκειμένου να επανδρωθούν τα διάφορα τμήματα (βοηθητικά και κύρια) για τις περίπου 15 μέρες επεξεργασίας της προαναφερθείσας ποσότητας τεύτλων. «Οι 60.000 τόνοι τεύτλων αντιστοιχούν σε 12.000 στρέμματα καλλιέργειας, έκταση κατά πολύ μικρότερη της καλλιεργητικής πρόθεσης των αγροτών, η οποία στη διάρκεια της σποράς “άγγιζε” τα 25-30.000 στρέμματα, που όμως δεν μπόρεσαν να καλλιεργηθούν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών» . Ο διευθυντής του εργοστασίου Παράσχος Παρασχούδης χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την επαναλειτουργία του καθώς παραδοσιακοί καλλιεργητές τεύτλων που τα τελευταία χρόνια είχαν αποσυρθεί, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε ως προς
Κατά 4,8% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Φεβρουάριο.

Αύξηση 4,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Φεβρουάριο φέτος, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών αυξήθηκε 7,9%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε αύξηση 4,8% τον Φεβρουάριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, έναντι αύξησης 4,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 με το 2020.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

  1. Από την αύξηση:

*Κατά 7,9% του δείκτη μεταποίησης. Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις στην παραγωγή της βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών (49,6%), στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων (45,5%), στην κατασκευή ειδών ένδυσης (42,7%), στην παραγωγή εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων (33,2%), στην κατασκευή επίπλων (32,7%), στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (32%) και στην κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (25,8%).

  1. Από τη μείωση:

*Κατά 0,1% του δείκτη παροχής νερού.

*Κατά 3,9% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

*Κατά 10,7% του δείκτη ορυχείων- λατομείων.

Το α’ δίμηνο, ο μέσος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2021.

Ενώ, ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2% τον Φεβρουάριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022.