Ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον Όσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της συντρόφου του
- 21/10/2014, 11:46
- SHARE
Η δικαστής επέβαλε στον Νοτιοαφρικανό Παραολυμπιονίκη και φυλάκιση τριών ετών με αναστολή για επίθεση με πυροβόλο όπλο.
Ποινή φυλάκισης πέντε ετών επέβαλε το δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής στον Όσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, καθώς και φυλάκιση τριών ετών με αναστολή για επίθεση με πυροβόλο όπλο. Ο Πιστόριους εθεάθη να σκουπίζει τα μάτια του μετά την ανακοίνωση της ποινής από τη δικαστή.
«Η απόφαση είναι δική μου και μόνο δική μου», δήλωσε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα λίγο πριν ανοίξει την τελευταία συνεδρίαση στη δίκη του Οσκαρ Πιστόριους και διαβάσει την απόφασή της σχετικά με την επιβολή της ποινής στον Νοτιοαφρικανό Παραολυμπιονίκη και κλείσει την πλέον πολύκροτη δίκη των τελευταίων ετών.
«Η δικαστική απόφαση πρέπει να επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία. Δεν είναι τέλεια δοκιμασία», δήλωσε η δικαστής που στη συνέχεια συνόψισε τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της επτάμηνης δίκης.
Η Τοκοζίλε Μασίπα έκρινε τον Οσκαρ Πιστόριους ένοχο για φόνο εξ αμελείας. Η εισαγγελία είχε ζητήσει να εκτίσει ο Πιστόριους τουλάχιστον ποινή 10 ετών, ενώ οι δικηγόροι υπεράσπισής του είχαν ζητήσει ο πελάτης τους να εκτίσει την ποινή στην κατοικία του και εκτελώντας έργο κοινωνικής οφέλειας.
Σύμφωνα με νομικούς της Νοτίου Αφρικής, ο Πιστόριους αναμένεται να εκτίσει με βεβαιότητα τουλάχιστον το 1/6 της ποινής του, δηλαδή διάστημα 18 μηνών, προτού αποκτήσει το δικαίωμα να ζητήσει μετατροπή της ποινής του σε κατ’ οίκον φυλάκιση, επικαλούμενος καλή διαγωγή, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται. Μία από τους δικηγόρους του Πιστόριους, η Ροξάνη Άνταμς, δήλωσε πως ο πελάτης της μπορεί να μείνει μόνο 10 μήνες στη φυλακή πριν απελευθερωθεί και τεθεί υπό κράτηση κατ’ οίκον.
Στο δικαστήριο η ομάδα υπεράσπισής του και η οικογένειά του άφησαν να εννοηθεί πως ο Πιστόριους δεν πρόκειται να ασκήσει έφεση.
Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο πρώην πρωταθλητής οδηγήθηκε σε ένα κρατητήριο του δικαστικού μεγάρου, απ’ όπου πρόκειται να μεταφερθεί κατ’ ευθείαν στη φυλακή.
Η οικογένεια της Ρίβα Στέενκαμπ εξέφρασε ικανοποίηση για την ποινή που επιβλήθηκε στον Όσκαρ Πιστόριους. «Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μπάρι Στέενκαμπ, ο πατέρας του θύματος, ενώ ο συνήγορος της οικογένειας διευκρίνιζε: «Πιστεύουν πως είναι σωστή, είναι ικανοποιημένοι από την ποινή».
Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης
Ο κατηγορούμενος «καταδικάζεται σε μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών», δήλωσε η δικαστής που τον Σεπτέμβριο τον είχε κρίνει ένοχο ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.
Η δικαστής έφθασε στο συμπέρασμα αυτό αφού έλαβε υπόψη τη σοβαρότητα του αδικήματος, αλλά και την προσωπικότητα και την αναπηρία του κατηγορουμένου. «Μια ποινή που δεν θα προέβλεπε φυλάκιση θα έστελνε στην κοινωνία ένα κακό μήνυμα, αλλά και μια μακρά ποινή εγκλεισμού δεν θα ήταν η αρμόζουσα», δήλωσε.
Μολονότι η δικαστής ανέφερε στην ετυμηγορία της πως η κατηγορούσα αρχή δεν κατάφερε να αποδείξει πως ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να διαπράξει φόνο, έλαβε υπόψη της τη σοβαρότητα των γεγονότων: ο Όσκαρ Πιστόριους «γνώριζε πως η τουαλέτα ήταν ένας περιορισμένος χώρος και πως δεν υπήρχε κανένας τρόπος διαφυγής για το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από την πόρτα», δήλωσε.
Ο Πιστόριους πυροβόλησε τέσσερις φορές στο ύψος ενός ανθρώπου μέσα από την κλειστή πόρτα της τουαλέτας του και υποστηρίζει πως πίστευε ότι πυροβολούσε έναν διαρρήκτη που είχε μπει στο σπίτι του μέσα στη νύχτα.
Η δικαστής απέρριψε τα επιχειρήματα της υπεράσπισης για την ευάλωτη κατάσταση του κατηγορουμένου και ότι είναι αδύνατο να φυλακισθεί ένας άνθρωπος ακρωτηριασμένος στα δύο πόδια. «Οι νοτιοαφρικανικές φυλακές είναι σε θέση να δεχθούν τον Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος έχει ανάγκη ψυχολογικής φροντίδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η δικαστής απέρριψε επίσης κατηγορηματικά τη μαρτυρία μιας ειδικού την οποία είχε επικαλεσθεί η υπεράσπιση και η οποία είχε περιγράψει ως άθλιες τις συνθήκες στις φυλακές. Η μαρτυρία της, «αόριστη, ξεπερασμένη, με κακή ενημέρωση, κάνει γενικεύσεις και είναι εκ των προτέρων αρνητική για τις φυλακές της χώρας μας», τόνισε η δικαστής.
Η ίδια θεώρησε πάντως αξιόπιστη τη μαρτυρία του Ζοέλ Μοντίζε, ενός υψηλόβαθμού αξιωματούχου των σωφρονιστικών υπηρεσιών, ο οποίος περιέγραψε στο δικαστήριο τις ιδιαίτερες πτέρυγες στις οποίες φιλοξενούνται οι ανάπηροι.
«Αποδέχεται την κρίση του δικαστηρίου» η οικογένεια του Πιστόριους
«Το δικαστήριο ανακοίνωσε πλέον την ετυμηγορία του και την ποινή του και αποδεχόμαστε την κρίση του. Ο Όσκαρ θα αγκαλιάσει αυτή την ευκαιρία για να πληρώσει το χρέος του στην κοινωνία», δήλωσε ο Άρνολντ Πιστόριους, ο οποίος ανέγνωσε μια σύντομη ανακοίνωση μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Πρετόρια λίγο μετά την καταδίκη του ανιψιού του σε φυλάκιση πέντε ετών.
«Με την ιδιότητα του θείου, θα ήθελα να πω κάτι: ελπίζω πως ο Όσκαρ θα αρχίσει τη δική του διαδικασία γιατρειάς, στο δρόμο του προς την αποκατάσταση. Εμείς, η οικογένειά του, είμαστε έτοιμοι να τον στηρίξουμε και να τον καθοδηγήσουμε στο διάστημα που θα εκτίει την ποινή του», δήλωσε ο θείος, στο σπίτι του οποίου ζούσε ο Όσκαρ Πιστόριους μετά το δράμα.
«Ήταν μια τρομερά δύσκολη και οδυνηρή περίοδος για όλους τους εμπλεκόμενους, την οικογένεια Στέενκαμπ, την οικογένειά μας και τον Όσκαρ, είμαστε όλοι ψυχολογικά εξαντλημένοι», συνέχισε.
Ο θείος του Πιστόριους επέκρινε ιδιαίτερα τον εισαγγελέα Τζέρι Νελ, χωρίς να τον κατονομάσει, υποστηρίζοντας ότι πάσχισε να αποδείξει πως ο Όσκαρ ήθελε να σκοτώσει την Ρίβα, ενώ δεν υπήρχαν μαρτυρίες προς την κατεύθυνση αυτή. Οι εισαγγελικές αρχές «επιχείρησαν να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες παράπλευρες απώλειες», δήλωσε, όταν αντελήφθησαν πως «η αλήθεια δεν κολλούσε καθόλου με τη θέση τους για προμελετημένο φόνο».
Στο μεταξύ, η εισαγγελία δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του Πιστόριους για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Νάτι Μνκούμπε.
Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του για φόνο, θεωρώντας πως ο Παραολυμπιονίκης είχε σαφώς την πρόθεση να σκοτώσει. «Απογοητευθήκαμε από την ετυμηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας», δήλωσε ο Μνκούμπε. Όμως, πρόσθεσε, «δεν έχουμε αποφασίσει αν θα ασκήσουμε έφεση ή όχι. Έχουμε 14 ημέρες για να αναλύσουμε το νόμο και θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα γεγονότα και το δίκαιο μας επιτρέπουν να ασκήσουμε έφεση».