Ποινή κάθειρξης 14 ετών στον πρώην χρηματιστή Τομ Χέιζ για την χειραγώγηση του επιτοκίου Libor
- 03/08/2015, 22:00
- SHARE
Το πρώην στέλεχος των τραπεζών UBS και Citigroup κρίθηκε ένοχος για επτά κατηγορίες περί συνωμοσίες με σκοπό την υπεξαίρεση χρημάτων.
Ο πρώην χρηματομεσίτης των τραπεζών UBS και Citigroup Τομ Χέιζ καταδικάστηκε σήμερα να εκτίσει ποινή κάθειρξης 14 ετών αφού κρίθηκε ένοχος νωρίτερα για συνωμοσία με σκοπό τη χειραγώγηση του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor, στην πρώτη δίκη για την υπόθεση έπειτα από επτά χρόνια ερευνών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Έπειτα από μια δίκη η οποία διήρκεσε εννέα εβδομάδες και διαβουλεύσεις επτά ημερών, οι ένορκοι, πέντε γυναίκες και επτά άνδρες, έκριναν τον 35χρονο Χέιζ ένοχο και για τις επτά κατηγορίες που τον βάρυναν περί συνωμοσίες με σκοπό την υπεξαίρεση χρημάτων.
Ο Χέιζ αντιμετώπιζε ως και 10 χρόνια κάθειρξη για καθεμιά από τις κατηγορίες που τον βάρυναν για τη χειραγώγηση από το 2006 ως το 2010 του Libor, ή London Interbank Offered Rate, του επιτόκιου διατραπεζικών χορηγήσεων βάσει των οποίων καθορίζονται τα επιτόκια για χρηματοοικονομικά προϊόντα και δάνεια αξίας 450 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Συνολικά 21 πρόσωπα και μερικές από τις ισχυρότερες παγκοσμίως τράπεζες αντιμετωπίζουν διώξεις και την επιβολή προστίμων ύψους 9 δισεκ. δολαρίων για την υπόθεση της χειραγώγησης του Libor.
Ο δικαστής Τζέρεμι Κουκ εκτίμησε ότι έπρεπε να σταλεί ένα μήνυμα όσον αφορά τη διαγωγή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. «Η τιμιότητα είναι απαραίτητη, όπως και η εμπιστοσύνη… Οι ενέργειες που επηρέασαν το Libor και στις οποίες συμμετείχατε τα θέτουν όλα αυτά σε κίνδυνο», ανέφερε απευθυνόμενος στον Χέιζ.
Ο Χέιζ που παρέμεινε απαθής όταν ανακοινώθηκε η ποινή, είχε ζητήσει να αποχαιρετίσει τη σύζυγό του Σάρα πριν καθίσει στο εδώλιο. Φιλήθηκαν πριν τον οδηγήσουν στο εδώλιο για την απαγγελία της ποινής. Η σύζυγός του χαρακτήρισε «φρικιαστική» την ποινή του καθώς αποχωρούσε από το δικαστήριο.
Ο Χέιζ, ο οποίος πάσχει από μια ήπια μορφή του συνδρόμου Άσπεργκερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης του ότι είχε πει ξεκάθαρα ότι χειραγωγούσε το επιτόκιο και ότι οι προϊστάμενοί του γνώριζαν και ενέκριναν τις πρακτικές του, οι οποίες ήταν συνηθισμένες στον κλάδο. Υποστήριξε ότι δεν είχε εκπαιδευτεί, ότι το Libor δεν υπόκειτο σε ρυθμιστικό έλεγχο όταν έκανε τις ενέργειες αυτές, ότι τα αιτήματά του για το επίπεδο του επιτοκίου ήταν εντός του «επιτρεπόμενου» ορίου και ότι άφησε πίσω του μια σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνομιλιών σε πλατφόρμες άμεσων μηνυμάτων σχετικά διότι δεν θεωρούσε ότι έκανε κάτι λαθεμένο, ή παράνομο.
«Είτε (ήμουν) ο πιο ηλίθιος απατεώνας που έχει υπάρξει ποτέ, διότι τα κατέγραφα όλα, ή στην πραγματικότητα δεν είχα σκεφτεί καν» ότι οι ενέργειες αυτές ήταν παράνομες, ανέφερε ο Χέιζ, σύμφωνα με δικόγραφα. «Μπορεί να είμαι πολλά πράγματα, αλλά ηλίθιος δεν είμαι», πρόσθεσε.
Ωστόσο, αν και το δικαστήριο άκουσε ότι η χειραγώγηση του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων ήταν συνηθισμένη πριν καν από την έλευση του Χέιζ το 2006, ο δικαστής Κουκ επισήμανε πως ο κατηγορούμενος εξέλιξε σημαντικά τις ακολουθούμενες πρακτικές.
Η Citigroup και η UBS απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την ετυμηγορία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ