Οι πιο καινοτόμες startups του Ισραήλ βρίσκονται στην Ελλάδα
- 04/12/2014, 11:03
- SHARE
Η καινοτομία γέφυρα φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, κοινή διαπίστωση συνέδριου στο οποίο συμμετέχουν επτά από τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις του Ισραήλ.
Βήμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ αποτελεί το διήμερο συνέδριο που άρχισε σήμερα στην Αθήνα με τη συμμετοχή επτά από τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις του Ισραήλ, οι οποίες αποτελούν θησαυρό εμπειρίας και τεχνογνωσίας για την Ελλάδα.
Σε αυτή την κοινή διαπίστωση κατέληξαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος του ΕΕΝΕ Βασίλης Αποστολόπουλος, η πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Αμπα και ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Ραμ Αβιράμ.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τον άξονα της ανάπτυξης που δεν θα βασίζεται στον κρατισμό, δήλωσε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσφατο μέτρο της κυβέρνησης να καταργήσει περισσότερες από 100 άδειες που ήταν αναγκαίες για τη λειτουργία επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να μειώσει τη γραφειοκρατία και να ενισχύσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την καινοτομία. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το 2010 επενδύθηκαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις 500.000 ευρώ, ενώ το 2013 42 εκατομμύρια. Έχουμε πολλά να μάθουμε από την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία του Ισραήλ, η οποία μπορεί να συμβάλλει στη δική μας ανάπτυξη, τόνισε ο υπουργός.
Για θησαυρό εμπειρίας που μπορεί να αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά, μίλησε και ο κ. Κωνσταντινόπουλος, τονίζοντας ότι η ανταλλαγή γνώσεων θα αποτελέσει και γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, για να καταλήξει ότι η χώρα έχει και τη δύναμη και τη θέληση να πετύχει.
«Να διδαχθούμε από την εμπειρία των καινοτόμων start ups εταιρειών του Ισραήλ και να κάνουμε την καινοτομία εθνική προτεραιότητα» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Το παράδειγμα του Ισραήλ με τις 5.000 start ups και τις 68 εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq δείχνει τον δρόμο, τόνισε και πρόσθεσε ότι εκεί οι δημόσιες επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία απέδωσαν, γιατί συνδυάστηκαν με τη συνέργεια κράτους, πανεπιστημίων, ερευνητικής κοινότητας και επιχειρήσεων.
Ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε ότι το workshop που θα γίνει αύριο, θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας, ενώ έκανε μνεία στις πρόσφατες εξελίξεις στην ενέργεια, που μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ.
«Αυτή η διοργάνωση, μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να μου συμβεί» δήλωσε η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Αμπα. Στον ολιγόλογο χαιρετισμό της, είπε ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη δημιουργική ενέργεια όπως και το Ισραήλ και σημείωσε ότι «έχουμε αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και είμαι ευτυχής που θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας».
Τις ομιλίες έκλεισε ο Γιαν Σελούς, ένας από τους εμπειρότερους και πιο επιτυχημένους μάνατζερ και επιχειρηματίες του Ισραήλ, ο οποίος εντυπωσίασε το ακροατήριο πολιτικών, πρέσβεων και επιχειρηματιών, με την αμεσότητα και το χιούμορ του. Κλείνοντας την ομιλία του είπε: «Έχετε ανθρώπινο δυναμικό, χρησιμοποιείστε το. Η καινοτομία δεν θέλει κεφάλαια, η τεχνολογία είναι γνωστή και φτηναίνει καθημερινά, το οικοσύστημα είναι πιο φιλικό για την ανάπτυξή της. Οι άνθρωποι αναζητούν καλύτερη υγεία, μακροβιότητα, ευτυχία. Έχετε τη μεσογειακή διατροφή, έχετε τα νησιά. Βρείτε τη φόρμουλα να ικανοποιήσετε αυτές τις ανάγκες. Δεν ξέρω πώς θα το κάνετε, αλλά κάντε το».
Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την πρεσβεία του Ισραήλ και την υποστήριξη του ΣΕΒ, με τίτλο «Workshop Ανταλλαγής Εμπειριών Start-Up τεχνολογικών επιχειρήσεων του Ισραήλ και της Ελλάδας».
Το Workshop, που συνεχίζεται αύριο, συντονίζουν έμπειροι ισραηλινοί μέντορες του Start-Up Nation Central, θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανταλλάξουν, σε μικρές ομάδες, ιδέες, εμπειρίες και διδάγματα που έμαθαν, σχετικά με τον κύκλο ζωής νέων καινοτόμων επιχειρήσεων τεχνολογίας που λειτουργούν μέσα σ’ ένα ανταγωνιστικό οικοσύστημα. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από τους κλάδους του Διαδικτύου, Τεχνολογιών Τροφίμων, Τεχνολογιών Ιατρικής & Ψηφιακών Υπηρεσιών Υγείας καθώς και Τεχνολογιών Τραπεζικού Κλάδου.