Πιο «σφιχτή» από σήμερα η Βρετανία: Τι αλλάζει για πολίτες περίπου 50 χωρών που θέλουν να την επισκεφθούν
- 08/01/2025, 17:01
- SHARE
Οι πολίτες περίπου 50 χωρών – ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία—, που επιθυμούν να εισέλθουν στη Βρετανία, θα πρέπει πλέον να εκδίδουν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (Electronic Travel Authorization –ETA), ένα μέτρο το οποίο από τον Απρίλιο θα αφορά και τους πολίτες της ΕΕ.
Το μέτρο αυτό τέθηκε σε ισχύ σήμερα και, όπως το ESTA (Electronic System for Travel Authorization) που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, έχει στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα της Βρετανίας.
Πριν μεταβούν στη Βρετανία οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν διαδικτυακά ή μέσω της εφαρμογής UK ETA μια δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν στοιχεία της ταυτότητάς τους και θα απαντούν σε σειρά ερωτήσεων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων ζητήματα ασφαλείας.
Μέσα σε τρεις ημέρες οι βρετανικές αρχές θα αποφασίζουν αν θα επιτρέψουν την είσοδο του αιτούντα στη χώρα.
Η ETA, η έκδοση της οποίας θα κοστίζει 10 λίρες (12 ευρώ), θα έχει ισχύ δύο έτη, όμως θα πρέπει να ανανεωθεί σε περίπτωση αλλαγής διαβατηρίου.
Η ETA επιτρέπει στον κάτοχό της να παραμείνει στη Βρετανία για μέγιστο διάστημα έξι μηνών, ενώ επιτρέπει συγκεκριμένο αριθμό εισόδων στη χώρα τα δύο χρόνια που ισχύει. Εξάλλου ακόμη και οι ταξιδιώτες που κάνουν transit μέσω της Βρετανίας θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν την άδεια αυτή.
Το σύστημα αυτό, που αφορά τους πολίτες χωρών οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν βίζα για να επισκεφθούν τη Βρετανία, ίσχυε ήδη για τους πολίτες του Κατάρ, του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Πλέον επεκτείνεται και αφορά στους πολίτες 48 χωρών και περιοχών, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία.
Από τις 2 Απριλίου η έκδοση ETA θα είναι απαραίτητη και για τους πολίτες περίπου 30 χωρών της Ευρώπης—μεταξύ των οποίων οι πολίτες όλων των χωρών της ΕΕ με εξαίρεση την Ιρλανδία. Οι αιτήσεις για την απόκτηση της άδειας αυτής θα μπορούν να υποβάλλονται από τις 5 Μαρτίου.
Η έκδοση της εν λόγω άδειας είναι υποχρεωτική τόσο για τα παιδιά όσο και για τα βρέφη.
Το μέτρο εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η βρετανική κυβέρνηση να ψηφιοποιήσει το σύστημά της για τη διαχείριση των συνόρων της χώρας.
Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι το σύστημα έκδοσης άδειας για την είσοδο στη χώρα θα εγγυηθεί «πιο αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας».
Όμως στελέχη του αεροδρομίου Χίθροου έχουν ήδη εκτιμήσει ότι το νέο σύστημα θα είναι «καταστροφικό για τον ανταγωνισμό», σημειώνοντας ότι λόγω της ETA μειώθηκε ο αριθμός των ταξιδιωτών που φτάνουν στη Βρετανία από τις χώρες του Κόλπου.
Τουλάχιστον 6 εκατομμύρια πολίτες ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Βρετανία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Συνολικά το 2023 η Βρετανία υποδέχθηκε 38 εκατομμύρια επισκέπτες, σύμφωνα με τον οργανισμό Visit Britain.
Η ΕΕ προβλέπει να υιοθετήσει ένα αντίστοιχο σύστημα στα μέσα του 2025, με το ETIAS (European Travel Information and Authorization System), που θα έχει ισχύ τριών ετών και θα κοστίζει 7 ευρώ. Θα αφορά πολίτες περίπου 60 χωρών, ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία και η Βραζιλία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Kavita Patel (Managing Director της Roche Hellas): Οι συνεργασίες ωφελούν το σύστημα υγείας
- Ο Τραμπ, η Γροιλανδία και ο Παναμάς: Οι νέες γεωπολιτικές φιλοδοξίες που προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις
- Μαργώνης (Πρόεδρος & CEO της Παπαστράτος): Η εμπιστοσύνη ως πυλώνας σταθερότητας
Πηγή: ΑΠΕ