Ποιος είναι ο Ελληνας CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά
- 12/11/2020, 15:14
- SHARE
Ένας ομογενής από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο τιμόνι της Pfizer που φαίνεται πλέον, ότι αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά την ανακοίνωση ότι το εμβόλιο που ετοιμάζει, παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 90%, ανοίγοντας τον δρόμο για την κυκλοφορία του.
Ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, εργάζεται στον όμιλο για πάνω από 20 χρόνια και έχει καταφέρει να κατέχει η εταιρεία ηγετική θέση στον χώρο των φαρμάκων, όπως επίσης και σε ισχυρή θέση σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως αυτοί της φλεγμονής, των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων, της επιστήμης των νεύρων και του πόνου και σπάνιων ασθενειών.
Τα παιδικά του χρόνια
Ο Άλμπερτ Μπουρλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ο Μπουρλά, για κάποιους εκεί στην Αλεξάνδρου Σβώλου της Θεσσαλονίκης, στη γειτονιά του, είναι ακόμα απλά ο… Άκης. Παιδί μιας παλιάς εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, ο Άλμπερτ Μπουρλά πήγε στο 41ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Ποτοποιός ο πατέρας του, ο οποίος διατηρούσε μαγαζί στα Λαδάδικα, στη γωνία Βίκτωρος Ουγκώ και Βεροίας. Με μάνα που συγκλόνιζε με το φανερό τατουάζ των Εβραίων που πέρασαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Τέλη δεκαετίας του 1960-αρχές δεκαετίας του 1970 ο «Άκης», όπως τον έλεγαν οι φίλοι του, βρέθηκε στα Λυκόπουλα. Στο τμήμα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για τα μικρότερα -ηλικίας μαθητών δημοτικού σχολείου- παιδιά. Αρχηγός του στην Αγέλη Λυκοπούλων του 6ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λευκού Πύργου, ο Παναγιώτης Κουκοβίτης, γιος επαγγελματία στα Λαδάδικα πολύ κοντά στο μαγαζί της οικογένειας του Άκη.
(Στην αριστερή φωτογραφία, τρίτος όρθιος από αριστερά. Στη δεξιά φωτογραφία, τέταρτος όρθιος από αριστερά)
«Με έστελνε ο πατέρας μου να αγοράζω ούζο από το μαγαζί του πατέρα του Άκη, το ΙΝΤΟ», θυμάται ο κ. Κουκοβίτης για το μικρό του λυκόπουλο. «Έξυπνο, πολύ έξυπνο παιδί ήταν», λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και συνεχίζει: «Μερικές φορές ξεχνιόταν και δεν ερχόταν στις συγκεντρώσεις, αλλά όποτε το θυμόταν ήταν μικρός ηγέτης. Δημιουργικός, αποφασιστικός, γι’ αυτό και ήταν πρώτος στην εξάδα του (σ.σ.: την μικρή υποομάδα της Αγέλης των Λυκοπούλων)». Στην έκτη δημοτικού ο «Άκης» της παρέας των Λυκοπούλων του 6ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης «ανέβηκε» στους Προσκόπους. «Δεν τον έχασα», λέει ο κ. Κουκοβίτης. «Τον έβλεπα στη γειτονιά, στο μαγαζί, ευγενικός και χαμογελαστός πάντα… Καλό παιδί. Είμαι περήφανος που υπήρξε παιδί μου στους Προσκόπους», λέει δείχνοντας φωτογραφίες με την Αγέλη του εκείνο το 1971.
Τελείωσε το 10ο Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ικτίνου και Τσιμισκή, και στη συνέχεια φοίτησε στην Κτηνιατρική Σχολή στο ΑΠΘ, απ’ όπου αποφοίτησε το 1986. Όπως είχε εξηγήσει, μετά την αποφοίτησή του στόχο είχε να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα. Για αυτό αφού τελείωσε το διδακτορικό του και τη στρατιωτική του θητεία επέστρεψε στο Αριστοτέλειο. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής, υπό την καθοδήγηση του Παύλου Τσακάλωφ.
Η πορεία του στη Pfizer
Το 1993, ήρθε η πρόταση της Pfizer, με αποτέλεσμα να αλλάξει τελείως και ο προσανατολισμός του. Αν και αρχικώς ήταν διστακτικός να αποδεχθεί την πρόταση γιατί θα έπρεπε να μετακομίσει στην Αθήνα και δεν ήθελε να εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη, «τελικά», αναφέρει, «ερωτεύθηκα και τα δύο. Και τη δουλειά στη φαρμακευτική εταιρεία και την Αθήνα».
Ο Δρ Μπούρλα ξεκίνησε την καριέρα του στη Διεύθυνση Υγείας για Ζώα του ομίλου Pfizer το 1993 ως τεχνικός διευθυντής της Ελλάδας και τρία χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στις Βρυξέλλες ξεκινώντας μια διεθνή καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκε και στις πέντε ηπείρους, ενώ έζησε σε 8 διαφορετικές πόλεις, 5 διαφορετικών χωρών.
Έφυγε από την Ελλάδα στην ηλικία των 35 ετών (2001) και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να δεχτεί τη θέση του U.S. Group Marketing Director for Animal Health (Διευθυντή Μάρκετινγκ στο τομέα της υγείας για ζώα). Το 2004 ορίζεται αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ νέων προϊόντων. Το 2006 αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού.
Το 2010 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής του Τμήματος «καθιερωμένων προϊόντων». Το 2014 ανέλαβε Πρόεδρος του Τμήματος Ογκολογικών προϊόντων και Εμβολίων και δύο χρόνια αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος των καινοτόμων προϊόντων της Pfizer.
Στη συνέχεια ορίζεται Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τομέα της διάθεσης των προϊόντων του Ομίλου Pfizer και ηγείται στην ανάπτυξη και εφαρμογή τακτικών. Στη συνέχεια αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του Ομίλου Pfizer.
Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος Pfizer έλαβε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στον χώρο των φαρμάκων και την καθιέρωσε πρωτοπόρο σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως αυτούς των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων και σπάνιων ασθενειών.
Επίσης, κατάφερε να κλείσει τη συνεργασία με την γερμανική Merck KgaA για να προωθήσει το πρόγραμμα της ανοσο-ογκολογίας.
Το 2018, υπό την ηγεσία του, η εταιρεία Pfizer παρείχε βοήθεια σε 800 εκατομμύρια ασθενείς, για τη διαχείριση της κατάστασης της υγείας τους, χάρη στα φάρμακά της.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, εξελέγη ως Chief Executive Officer και ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2019. Τους πρώτους 7 μήνες, ως Διευθύνων Σύμβουλος, διενήργησε μία σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις ώστε να επαναπροσδιορίσει την Pfizer ως μία βιοφαρμακευτική εταιρεία, ιδιαίτερα βασισμένη στην έρευνα. Πραγματοποίησε μία κοινοπραξία της Pfizer Consumer Health με την GlaxoSmithKline, δημιουργώντας το μεγαλύτερο και πλέον διαφοροποιημένο οργανισμό στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, παγκοσμίως. Τέλος, προώθησε μία νέα φιλοσοφία εσωτερικών αξιών και έθεσε τη Pfizer σε μια πορεία με κύριο σκοπό την ανάπτυξη και καινοτομία, που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.
Είναι μέλος σε διάφορα συμβούλια. Μερικά από αυτά είναι το Healthcare Leadership Council (HLC), ένα φόρουμ που αναπτύσσει πολιτικές, ιδέες και προγράμματα για να κάνουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και στο International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA), ένας οργανισμός που αναπτύσσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας.
Το πλήρες βιογραφικό του εδώ.
Το μήνυμα του Έλληνα CEO για την πανδημία
«Σας παρακαλώ να θυμάστε να φοράτε τη μάσκα σας» έγραψε στο Twitter το πρόσωπο των ημερών, που δεν είναι άλλος από τον Έλληνα διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.
Our #COVID19 vaccine, if approved, will be an important part of global, national & state prevention plans, but not the only one. Everyone should continue to follow the guidance of the scientific community & local health authorities – and please remember to wear your masks.
— AlbertBourla (@AlbertBourla) November 10, 2020
«Το εμβόλιό μας κατά του κορωνοϊού, αν εγκριθεί, θα είναι ένα σημαντικό μέρος των παγκόσμιων, εθνικών και κρατικών προγραμμάτων πρόληψης, αλλά όχι το μόνο.
»Ο καθένας πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και των τοπικών αρχών υγείας- και σας παρακαλώ θυμηθείτε να φοράτε τις μάσκες σας» έγραψε ο κ. Μπουρλά.
«Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά, σε ανακοίνωσή του για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας κατά του κορωνοϊού.
«Φθάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας σε μία στιγμή κατά την οποία ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, με τους ρυθμούς μόλυνσης να φθάνουν σε νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στον υπερκορεσμό και τις οικονομίες να αγωνίζονται για να επαναλειτουργήσουν».
Όπως ανακοίνωσε η Pfizer, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι κατά 90% αποτελεσματικό, παρέχοντας πολύ μεγαλύτερη κάλυψη απέναντι στη νόσο, από όσο ήλπιζαν οι περισσότεροι ειδικοί.
Ενδεικτικό είναι πως η υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ, ήταν έτοιμη να δώσει έγκριση σε οποιοδήποτε εμβόλιο παρείχε κάλυψη σε ποσοστό 50% – δηλαδή στους μισούς από όσους θα το έκαναν στο μέλλον. Το εμβόλιο της Pfizer όμως, φαίνεται πως παρέχει προστασία σε περισσότερους από εννέα στους δέκα.
Πηγή: ekirikas.com, ellines.com, kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ