Ποιος είναι ο λαός που ταξιδεύει περισσότερο;
- 20/07/2017, 17:00
- SHARE
Οι επαγγελματίες στον κλάδο του τουρισμού εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους Κινέζους.
Τους έχουμε συνηθίσει με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι να απαθανατίζουν οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά από το φωτογραφικό φακό τους. Συνήθως κινούνται ανά γκρουπ και είναι εκείνοι που πάντα θα κάνουν τις περισσότερες ερωτήσεις στον ξεναγό. Ναι σωστά καταλάβατε! Πρόκειται για τους Κινέζους τουρίστες, χάρη στους οποίους τα ταξιδιωτικά πρακτορεία τα τελευταία χρόνια «τρίβουν τα χέρια» τους, αφού η Κίνα θεωρείται σημαντική αγορά πληθυσμιακά και πλέον και σε επίπεδο κατά κεφαλήν εισοδήματος.
Οι διαφημιστικές καμπάνιες των χωρών που θέλουν να διαφημίσουν το εθνικό τουριστικό τους προϊόν αυξάνονται στη χώρα του «Κόκκινου Δράκου», καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Κινέζοι δηλώνουν πρόθυμοι να ταξιδέψουν περισσότερο και να ξοδέψουν μεγαλύτερα ποσά.
Θα ξεπεράσουν τα 200 εκ. οι Κινέζοι τουρίστες το 2020
Ειδικότερα οι κινεζικές διεθνείς δαπάνες στον τουρισμό έχουν τριπλασιαστεί από τα 73 δισ. δολ. το 2011, φθάνοντας τα 261 δισ. δολ. το 2016, ενώ, σύμφωνα με νέα έρευνα της CLSA, εκτιμάται ότι το αντίστοιχο οικονομικό μέγεθος θα διαμορφωθεί κοντά στα 429 δισ. δολ. το 2021, με τον αριθμό των Κινέζων τουριστών να σπάει το «φράγμα» των 200 εκατομμυρίων.
Σε ότι αφορά την Ευρώπη, το αίσθημα φόβου και αβεβαιότητας, εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων, που απέτρεψε αρκετούς Κινέζους να προγραμματίσουν τις διακοπές τους στη Γηραιά Ήπειρο φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από το γ΄τρίμηνο του 2016. Έρευνα της επενδυτικής – χρηματιστηριακής εταιρείας CLSA με τίτλο “2017 Global Tourism: Making waves in Asia” καταδεικνύει την αύξηση εισοδήματος των Κινέζων καταναλωτών και τη διάθεσή τους να βιώσουν πρωτότυπες εμπειρίες και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς.
Το 70% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα τονίζει ότι η ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή της «πυραμίδας» αποτελώντας το νούμερο ένα παράγοντα που επηρεάζει τις επιλογές προορισμού, με τα έξοδα ταξιδιού και τα αξιοθέατα να ακολουθούν.
Καλή η Ευρώπη, ωστόσο, για τους Κινέζους τουρίστες σταθερές αξίες παραμένουν η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και οι Ηνωμένες Πολιτείες που ψηφίστηκαν ως κορυφαίοι προορισμοί αναψυχής για τα επόμενα τρία χρόνια. Η Αυστραλία κατατάσσεται στον τέταρτο πιο επιθυμητό προορισμό με τη Γαλλία να συμπληρώνει την πεντάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί το τουριστικό “κύμα” των Κινέζων να θεωρείται ισχυρό, όμως δεν είναι λαός που ξοδεύει πολλά χρήματα για αγορές αγαθών, όσο για αξιοθέατα και δραστηριότητες. Η υποτίμηση του γουάν και οι αυστηρότεροι τελωνειακοί έλεγχοι περιορίζουν τις αγορές στο εξωτερικό. Έπειτα, αρκετά από τα ξένα προϊόντα έχουν ήδη αποκτήσει μια θέση στο ράφι κινεζικών καταστημάτων ή μπορούν να αποκτηθούν εύκολα και γρήγορα μέσω on line αγορών.
Η CLSA αναμένει ότι οι κλάδοι τυχερών παιχνιδιών, καλλυντικών, ειδών/υπηρεσιών πολυτελείας και διαδικτύου θα επωφεληθούν περισσότερο από τον κινεζικό τουρισμό σε βάθος πολλών δεκαετιών. Οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας σε Κινέζους τουρίστες εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 35% των παγκόσμιων πωλήσεων μέχρι το 2020.