Ποιος είπε ότι το HR και η Καινοτομία δεν πάνε μαζί
- 04/07/2017, 17:15
- SHARE
Η καινοτομία δεν είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να στηθεί βάσει πρωτόκολλου. Πώς βρίσκει εφαρμογή στην ΔΑΔ.
Η καινοτομία έχει αναδειχθεί σε βασική κινητήριο δύναμη της σύγχρονης οικονομίας, με αποτέλεσμα όλοι να μιλάνε γι’ αυτήν. Τι είναι όμως η καινοτομία και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Η καινοτομία στο οργανωσιακό πλαίσιο, είναι η ικανότητα ενός οργανισμού να ανακατανέμει τους πόρους του με έναν μοναδικό τρόπο – διαφορετικό από τον καθιερωμένο – δημιουργώντας σημαντική αξία στους πελάτες του, είτε αυτοί είναι οι εργαζόμενοί του, είτε οι καταναλωτές των υπηρεσιών και προϊόντων του.
Η καινοτομία βάσει του παραπάνω ορισμού, αναφέρεται σε οποιαδήποτε νέα διαδικασία που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης. Συνεπώς, η καινοτομία μπορεί να βρίσκεται σε μια νέα διαδικασία παραγωγής μιας υπηρεσίας, που ελαχιστοποιεί το κόστος, μειώνοντας σημαντικά τις τιμές της υπηρεσία, επιτρέποντας εν τέλει την επιχείρηση να αναπτύξει ανταγωνιστικά χαμηλό κόστος (βλέπε Rayan Air), ή μπορεί να σημαίνει τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος και επιχειρηματικού μοντέλου, που δημιουργεί μια εξολοκλήρου νέα αγορά, φέρνοντας την επανάσταση σε ολόκληρο κλάδο (βλέπε iPod-iTunes). Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο της καινοτομίας είναι η δημιουργία αξίας σε πολλά διαφορετικά μέρη (πελάτες, εταιρία, οικονομία στο σύνολό της).
Βλέποντας, λοιπόν, τι είναι η καινοτομία και παρατηρώντας τη θετική της επίδραση, είναι λογικό όλοι οι οργανισμοί να θέλουν να την αναπτύξουν. Πρόκειται όμως για μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς η καινοτομία δεν είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να στηθεί βάσει πρωτόκολλου. Αντιθέτως, η καινοτομία αποτελεί μια εξαιρετικά περίπλοκη και πολυδιάστατη έννοια, η οποία για να επιτευχθεί απαιτεί κατάλληλη οργανωσιακή δομή και διαδικασίες, κατάλληλους ανθρώπους, αλλά και αποτελεσματική διοίκηση ανθρώπινου κεφαλαίου και συστήματα υποστήριξης αυτών.
Φυσικά, είναι αδύνατον να καλυφθούν όλα τα παραπάνω σε ένα άρθρο. Επομένως, το λιθαράκι του συγκεκριμένου άρθρου έγκειται στο πως το HR θα μπορούσε να υποστηρίξει αποτελεσματικά την ανάπτυξη της καινοτομίας και τη διατήρησή εντός ενός οργανισμού.
Διοίκηση Αξιολόγησης Εργαζομένων
Η διοίκηση αξιολόγησης εργαζομένων είναι μια από τις βασικότερες λειτουργίες του HR. Το HR δηλαδή, είναι το τμήμα που έχει την ευθύνη για τη δημιουργία εκείνων των κριτηρίων αξιολόγησης, τα οποία συνδέονται με την επιτυχία της επιχείρησης. Εάν λοιπόν υποθέσουμε, ότι για έναν οργανισμό η καινοτομία αποτελεί σημαντικός παράγοντας επιτυχίας, τότε η καινοτομία πρέπει να συνδέεται άμεσα με τα κριτήρια αξιολόγησης των ανθρώπων.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, το HR οφείλει να αξιολογεί τους εργαζόμενους βάσει της ικανότητάς τους να πειραματίζονται, να μαθαίνουν από τα λάθη τους, να δημιουργούν νέα γνώση για τον οργανισμό, και την ικανότητά τους να τη διαχέουν. Σε καμία περίπτωση η καινοτομία δεν θα προωθηθεί σε έναν οργανισμό, στον οποίο η αξιολόγηση γίνεται βάσει της επίτευξης αυστηρών στόχων. Μια τέτοια αξιολόγηση έχει βραχυχρόνιο ορίζοντα, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας, αφού αυτή αποτελεί μια μακροχρόνια προσπάθεια.
Άρα, η αξιολόγηση πρέπει να ενθαρρύνει τον πειραματισμό και την ανάληψη υπολογίσιμου ρίσκου και οι εργαζόμενοι να αξιολογούνται από τους προϊστάμενούς τους, βάσει αυτών των συμπεριφορών. Έχοντας αυτά τα κριτήρια αξιολόγησης, οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν πώς να συμπεριφέρονται και σε τι να εστιάζουν το χρόνο και τις προσπάθειές τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάδειξη της καινοτομίας.
Διοίκηση Αμοιβών
Η αξιολόγηση σαν διαδικασία ακολουθείται από την αμοιβή. Οι εργαζόμενοι που επέδειξαν τις επιθυμητές συμπεριφορές και πέτυχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να ανταμειφθούν. Η ανταμοιβή αποτελεί παρακίνηση τόσο για τον αποδέκτη της, όσο και για τους άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι μπορούν να εντοπίσουν ποιες συμπεριφορές οδηγούν στην ανταμοιβή και να προσπαθήσουν να τις εφαρμόσουν και οι ίδιοι, με στόχο φυσικά να λάβουν τις αντίστοιχες αμοιβές.
Ανταμείβοντας λοιπόν τον πειραματισμό, την ανάληψη υπολογίσιμου ρίσκου και τη δημιουργία οργανωσιακής γνώσης, ενθαρρύνονται οι απαραίτητες συμπεριφορές που επιτρέπουν μια επιχείρηση να καινοτομήσει.
Δημιουργία κατάλληλου οργανωσιακού περιβάλλοντος
Η καινοτομία δεν είναι αποτέλεσμα της σκέψης και δράσης ενός ανθρώπου, που είναι κλεισμένος από το πρωί μέχρι το βράδυ στο εργαστήριό του. Μερικές φορές βέβαια μπορεί και να είναι, αλλά σε οργανωσιακό πλαίσιο, η καινοτομία βασίζεται στην αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία των εργαζομένων, την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων μεταξύ τους αλλά και την εύκολη πρόσβαση σε πόρους.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι για την επίτευξη των παραπάνω δεν αρκούν οι τυπικά καλές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και να υπάρχει ένα εξαιρετικά θετικό εργασιακό κλίμα που να προωθεί τέτοιου είδους θετικές εργασιακές συμπεριφορές.
Επομένως, η τελευταία συνεισφορά του HR στην καινοτομία έγκειται στην δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενισχύει θετικές εργασιακές συμπεριφορές, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω εταιρικών γιορτών και δραστηριοτήτων, αλλά και άλλων ευκαιριών για αλληλεπίδραση εντός και εκτός της εταιρίας (κοινοί χώροι εστίασης: καφετέριες/εστιατόρια/χώροι αναψυχής/play rooms, εκδρομές κτλ). Μια τέτοια προσέγγιση ενισχύει σημαντικά την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων, διευκολύνοντάς τους στην καθημερινή τους αλληλεπίδραση στο πλαίσιο της εργασίας τους και κατ’ επέκταση δημιουργεί τις συνθήκες για την επίτευξη της καινοτομίας.
Συμπεράσματα
Αν λοιπόν είστε στελέχη HR και μια από τις στρατηγικές αποφάσεις της εταιρίας σας για το επόμενο διάστημα είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, προσπαθήστε να την υποστηρίξετε λαμβάνοντας υπόψη το τρίπτυχο της αξιολόγησης, αμοιβής και εργασιακών συνθηκών. Εξετάστε τις υπάρχουσες πολιτικές του τρίπτυχου και αξιολογήστε την αποτελεσματικότητά τους ως υπό το πρίσμα της ενίσχυσης της καινοτομίας. Εφόσον υπάρχει ευθυγράμμιση, συνεχίστε την πορεία σας. Εάν όμως παρατηρήσετε ασυμφωνία μεταξύ πολιτικών και στρατηγικών στόχων, μη διστάσετε να προβείτε σε αλλαγές, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε σημαντική αξία για τον οργανισμό σας!
*Ο Igor Bobryk είναι HR Professional & Content Writer