Ποιος κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές; Ο Πούτιν και ο Σι, λένε οι ειδικοί

Ποιος κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές; Ο Πούτιν και ο Σι, λένε οι ειδικοί
(191113) -- BRASILIA, Nov. 13, 2019 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping meets with Russian President Vladimir Putin in Brasilia, Brazil, Nov. 13, 2019. (Xinhua/Pang Xinglei) Photo: AFP
Γιατί καταλήγουν σε ένα τόσο παράδοξο συμπέρασμα;

του Jeremy Kahn

Οι εκλογές που επιβεβαίωσαν το βαθύ κοινωνικό ρήγμα της Αμερικής και οι οποίες ενδέχεται ακόμη να καταλήξουν στα δικαστήρια είναι πιθανό να ευχαριστήσουν τους γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με ειδικούς της εξωτερικής πολιτικής και σχολιαστές της αγοράς.

«Δύο πρόεδροι έχουν αναδειχθεί ως σαφείς νικητές των εκλογών των ΗΠΑ. Δυστυχώς, βρίσκονται στο Πεκίνο και τη Μόσχα», δήλωσε την Τετάρτη ο Richard Berry, σχολιαστής χρηματοοικονομικών αγορών στο Goodmoneyguide.com.

Ο Berry προέβλεψε μια περίοδο «έντονης ρευστότητας» στις ΗΠΑ και στις παγκόσμιες αγορές μετοχών που θα μπορούσε να διαρκέσει ημέρες ή εβδομάδες. «Θα πρέπει να περιμένουμε μια φρικτή στιγμή για τις αγορές, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί ξυπνούν σε έναν εφιάλτη που θυμίζει πολύ την παράλυση Μπους-Γκορ πριν από δύο δεκαετίες», είπε.

Παρόλο που η τρέχουσα αβεβαιότητα –και η πιθανή νομική διαμάχη μεταξύ του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν– μπορεί να αφήσει αρνητικές εντυπώσεις στην αμερικανική δημοκρατία, στην πραγματικότητα είναι η έντονη πολιτική πόλωση που μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητα των ΗΠΑ να είναι «Φάρος δημοκρατίας» μακροπρόθεσμα, παρέχοντας χώρο στην Κίνα και τη Ρωσία να δυσφημήσουν την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο Peter Kammerer, αρθρογράφος της South China Morning Post, έγραψε πρόσφατα ότι τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «κρατούνται στην εξουσία πείθοντας τους πολίτες τους ότι τα συστήματα διακυβέρνησής τους είναι ανώτερα από τις δημοκρατίες της Δύσης… οι φωνές στα ντιμπέιτ, η φρικτή κακοδιαχείριση της επιδημίας COVID-19 κατά την οποία γελοιοποιήθηκαν η χρήση της μάσκας και η κοινωνική απόσταση, η κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας και οι δυσθεώρητοι αριθμοί των ανέργων διευκόλυναν τους Κινέζους και Ρώσους ηγέτες να υποστηρίξουν ότι η δημοκρατία είναι μη λειτουργική, διεφθαρμένη και καταστροφική».

Η Κίνα και η Ρωσία όχι μόνο επωφελούνται από τον πολιτικό διχασμό των ΗΠΑ, αλλά και οι δύο χώρες έχουν συμφέρον να επιδεινώσουν την εγχώρια σύγκρουση στις ΗΠΑ με στόχο να καταστήσουν πιο δύσκολο για την Αμερική να λειτουργεί διεθνώς, υποστηρίζει ο Janusz Bugajski, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Ανάλυση Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον.

«Οι επιθέσεις παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου, που μιμούνται όλο και περισσότερο το Πεκίνο, έχουν δύο στρατηγικούς στόχους: την παράλυση της αμερικανικής δημοκρατίας και την αδυναμία λήψης εθνικών αποφάσεων που αμφισβητούν τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της», έγραψε ο Bugajski στο The Hill νωρίτερα φέτος.

Η Κίνα «υποστηρίζει λιγότερο την προεδρία του Τραμπ εφόσον το αποτέλεσμα είναι ένας εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος και μια εκστρατεία των ΗΠΑ για να δυσφημίσουν το Πεκίνο», σύμφωνα με τον Bugajski. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει υποστήριξη για τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιθανό να επικεντρωθεί στη θλιβερή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Αντ’ αυτού, στόχος του Πεκίνου θα είναι η εμβάθυνση της καχυποψίας του κόσμου στην εκλογική διαδικασία και η δυσφήμηση της αμερικανικής ηγεσίας».

Πηγή: Fortune.com