Ποιος ο ρόλος της Apple στην πώληση της μονάδας της Toshiba προς 18 δισ. δολάρια
- 21/09/2017, 10:36
- SHARE
Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο Τιμ Κουκ, θα ήταν οι κάρτες μνήμης για το πολύτιμο iPhone του, να εξαρτώνται από τη Samsung.
Στο «χείλος» της διαγραφής από το ιαπωνικό χρηματιστήριο, η Toshiba Corp, συμφώνησε τελικά να πουλήσει τη μονάδα του που παράγει κάρτες μνήμες σε κοινοπραξία εταιρειών, υπό τον όμιλο ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Bain Capital LP. Το τίμημα της πώλησης ανέρχεται όπως είχε προϋπολογιστεί σε 2 τρισ. γιεν, ποσό που αντιστοιχεί σε 18 δισ. δολάρια.
Στην κοινοπραξία συμμετέχουν ιαπωνικές και αμερικανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Dell Inc., SK Hynix Inc. και Hoya Corp. αλλά και ο κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας Apple.
Για την Apple, η πρόταση εξαγοράς αποτελεί αμυντική κίνηση, διότι εξαρτάται από την ιαπωνική εταιρεία για την προμήθεια καρτών μνήμης για τα iPhone και τα iPad της.
Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στο Bloomberg πως η συμμετοχή της Apple καθόρισε την απόφαση της Toshiba να επιλέξει την κοινοπραξία και όχι τη Western Digital Corp., που είναι έτσι κι αλλιώς εταίρος του ιαπωνικού κολοσσού.
Τον περασμένο μήνα η Western Digital Corp., είχε αντιδράσει επικαλούμενη την ιδιότητα του εταίρου και απαίτησε να έχει λόγο σε οποιαδήποτε συμφωνία. Η αντίδραση της Toshiba ήταν να καταθέσει μήνυση κατά της Western Digital και να ζητήσει αποζημίωση άνω του ενός δισ. δολαρίων για την ανάμειξή της στην υπόθεση. Το αποτέλεσμα ήταν να απαντήσει και η Western Digital, υποβάλλοντας μήνυση και ζητώντας τη δικαστική διαιτησία.
Εντός του καλοκαιριού, οι διαπραγματεύσεις είχαν σταματήσει και άλλες φορές, διότι η ιαπωνική κυβέρνηση, που συμμετείχε στην προσφορά, είχε διαμηνύσει στην Toshiba ότι διστάζει να αποδεχθεί την προσφορά εξαιτίας της νομικής αβεβαιότητας που είχε προκαλέσει η απαίτηση της Western Digital να εγκρίνει την όποια συμφωνία.
Ως εκ τούτου, όπως είχε σημειωθεί από το Fortune Greece, από τη μια ιαπωνική κυβέρνηση και από την άλλη, οι μέτοχοι του ιαπωνικού κολοσσού, φαίνεται πως (για διαφορετικούς λόγους) έχουν προβάλει σημαντικές ενστάσεις με αποτέλεσμα η εξαγορά να έχει καθυστερήσει για περισσότερους από τέσσερις μήνες.
Σε ό,τι αφορά τώρα στην Apple, καθώς η παραγωγή των συγκεκριμένων φορητών μονάδων πραγματοποιείται από πολύ λίγες εταιρείες, με τη Samsung Electronics να κυριαρχεί στη συγκεκριμένη αγορά, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο Τιμ Κουκ, θα ήταν το πολύτιμο iPhone του, να εξαρτηθεί από την ανταγωνίστριά της στον τομέα των «έξυπνων τηλεφώνων». Επομένως, ήταν απαραίτητο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της μονάδας μικροεπεξεργαστών της Toshiba.
Η Toshiba θέλει να αντλήσει αρκετά χρήματα μέχρι τον Μάρτιο ώστε να καλύψει τις ζημίες της καθώς μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επιχείρησης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ο ισολογισμός του ιαπωνικού κολοσσού παρουσιάζει «τρύπα» ύψους 5,36 δισ. ευρώ που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις επεξεργαστών και ηλεκτρονικών συσκευών αποτελούσαν πέρυσι περίπου το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων της Toshiba.