Ποιος θα επωφεληθεί από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν;
- 18/07/2015, 16:34
- SHARE
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, το Ιράν και η ομάδα των έξι κρατών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ήρθαν σε συμφωνία για την άρση πολλών από τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα στο Ιράν τα τελευταία χρόνια, με αντάλλαγμα υποσχέσεις για δραστική αποκλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.
Αν κάποιος ήθελε να ταξινομήσει τις αντιδράσεις των διαφόρων πλευρών στη συμφωνία – από τους Ιρανούς που γιορτάζουν στους δρόμους μέχρι την παγωμένη αντίδραση στη συμφωνία από το Κογκρέσο – θα διαπιστώσει ότι ευθυγραμμίζονται στενά με το αναμενόμενο οικονομικό κέρδος κάθε πλευράς από τη συμφωνία. Οπότε, ποιοί θα ωφεληθούν περισσότερο οικονομικά, αν υλοποιηθεί η συμφωνία αυτή όπως έχει προγραμματιστεί και αρθούν οι περισσότερες διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν; Ιδού μια λίστα:
1. Η ιρανική οικονομία: Η ιρανική οικονομία έχει θιγεί σοβαρά από τις κυρώσεις της Δύσης, ιδίως αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα αυστηρό εμπάργκο πετρελαίου και σε μέτρα που προορίζονταν να απομονώσουν τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2012. Εν μέρει ως αποτέλεσμα των περιορισμών στην αποστολή σκληρών νομισμάτων στο Ιράν, η οικονομία της χώρας άρχισε να αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό μεταξύ 50% και 70% το 2013, ενώ το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 5% το ίδιο έτος.
2. Η βιομηχανία πετρελαίου: Πριν από τη θέσπιση του εμπάργκο πετρελαίου, οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου όπως η νορβηγική Statoil και ή γαλλική Total λειτουργούσαν κοινοπραξίες με ιρανικές εταιρείες πετρελαίου για χρόνια. Η λειτουργία αυτών ανεστάλη το 2012. Μόλις υπάρξει άρση των κυρώσεων, οι εν λόγω εταιρείες θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στο Ιράν και να συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα, η οποία έχει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο.
3. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων: Ένας ακόμα λόγος που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι πρόθυμοι να αρχίσουν να συναλλάσσονται και πάλι με το Ιράν έχει να κάνει με την αυτοκινητοβιομηχανία της ηπείρου. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen και η Peugeot, η οποία ήταν ο ηγέτης της αγοράς στο Ιράν πριν από την επιβολή των κυρώσεων, είναι πρόθυμες να ξεκινήσουν και πάλι την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα. Η Peugeot έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο για να διεκδικήσει τον τίτλο του πιο δημοφιλούς αυτοκινήτου στο Ιράν μέσα σε λίγες ώρες από την πυρηνική συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τρίτη.
4. Ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών: Οι μεγάλες τράπεζες υπήρξαν ο κύριος μηχανισμός μετάδοσης της παγκόσμιας επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν και κατά πάσα πιθανότητα θα επωφεληθούν από την άρση των κυρώσεων τα επόμενα έτη. Τα οφέλη για τον κλάδο αυτό θα έρθουν πιο αργά, όμως. Ο Ντ. Ε. Ουίλσον, συνεργάτης της Venable LLP και πρώην στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος εργάστηκε στενά για τις ιρανικές κυρώσεις, λέει ότι «θα χρειαστούν χρόνος και πόροι» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αρθούν οι περιορισμοί στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε γενικές γραμμές.
Ο ίδιος προειδοποιεί ότι, ακόμη και αν αυτή η συμφωνία εφαρμοστεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της κυβέρνησης Ομπάμα, οι κυρώσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή κατά του Ιράν ως τιμωρία για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, θα παραμείνουν σε ισχύ. Επιπλέον, οι κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, όπως το επιβλητικό πρόστιμο των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέβαλε η BNP Paribas το 2014 επειδή βοήθησε το Ιράν να παραβιάσει τις κυρώσεις, ξεπερνούν κατά πολύ τα κέρδη που μπορεί να υπάρξουν από τη χώρα, και ο Ουίλσον πιστεύει ότι ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα είναι πολύ επιφυλακτικός για να επιστρέψει στο Ιράν.
Πηγή: fortune.com