Ποιος θα πάρει τα κορυφαία χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
- 16/07/2014, 14:52
- SHARE
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ποιοι θα τεθούν επικεφαλής της οκονομικής και εξωτερικής πολιτικής της Κομισιόν.
Κρίσιμη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, καθώς οι ηγέτες των κρατών-μελών αναμένεται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τη στελέχωση της Κομισιόν και τη διανομή άλλων σημαντικών αξιωμάτων.
Kατά τη διάρκεια του δείπνου εργασιών των ηγετών -που θα ακολουθήσει της συζήτησης για την κατάσταση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή- και παρουσία του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές θέσεις.
Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη γιατί πρέπει να τηρηθούν ισορροπίες όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών ομάδων, αλλά και μεταξύ των δύο φύλων, ανδρών και γυναικών και των γεωγραφικών περιοχών, σχολιάζουν οι αναλυτές. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να μην υπάρξει σήμερα τελική απόφαση για όλα τα ευρωπαϊκά αξιώματα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει πρωτίστως να αποφασίσουν ποιος θα πάρει το οικονομικό χαρτοφυλάκιο της Επιτροπής και ποιος το χαρτοφυλάκιο των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ που σήμερα κατέχει η Βαρόνη Κάθριν ‘Αστον.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει υποσχεθεί ότι θα το δώσει σε σοσιαλιστή πολιτικό, και το όνομα που ακούγεται ως πιθανότερο είναι αυτό του Γάλλου υπουργού οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.
Σε ό,τι αφορά την ηγεσία της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραμείνει σε γυναικεία χέρια. Η Ιταλική Προεδρία της ΕΕ, πιέζει πολύ για την Ιταλίδα υπουργό εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ωστόσο θεωρείται φίλα προσκείμενη στη Ρωσία και την απορρίπτουν η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής. Οι χώρες αυτές προβάλλουν ως καταλληλότερη υποψήφια τη Βουλγάρα Επίτροπο, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Σε ό,τι αφορά το διάδοχο του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του οποίου η θητεία λήγει στο τέλος του έτους, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να είναι σοσιαλιστής, δεδομένου ότι ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες. Πιθανή διάδοχος του Χ. Ρομπάι εμφανίζεται η Δανή πρωθυπουργός, Χέλε-Τόρνινγκ Σμιτ, η οποία ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι συγκεντρώνει την υποστήριξη όλων των σοσιαλιστών.
Την ίδια ώρα, ο Ισπανός υπουργός οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, φιγουράρει μεταξύ των επικρατέστερων διαδόχων του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Προεδρία του Eurogroup. Ωστόσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δε φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πόστο του πριν από τη λήξη της θητείας του τον Ιούνιο του 2015, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αν ο Πρόεδρος του Eurogroup θα έχει «διπλό καπέλο», αναλαμβάνοντας παράλληλα το οικονομικό χαρτοφυλάκιο της Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά τέλος, τη συζήτηση για την Ουκρανική κρίση, διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι ευρωπαίοι ηγέτες να προχωρήσουν στην Τρίτη φάση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δηλαδή στις οικονομικές κυρώσεις. Τα πιθανότερα μέτρα που εξετάζονται είναι το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Διαβάστε ακόμη: