Πυρά κατά του υπουργείου Οικονομικών για το «πισωγύρισμα» στον ΕΝΦΙΑ
- 13/11/2014, 14:34
- SHARE
Με την τωρινή ρύθμιση καλύπτεται το 97% των οφειλετών, απαντά ο Χρ. Σταϊκούρας για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Τεταμένο είναι το κλίμα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου καθώς προχωρά η συζήτηση για την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία εξαιρούνται από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οφειλές των φορολογούμενων που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 1.10.2014, με αποτέλεσμα να υπάγεται τελικώς στη ρύθμιση μόνο η πρώτη ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ.
Οι υπόλοιπες πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ ως και τον Φεβρουάριο καθώς και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι υπόλοιπες οφειλές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ θα μπορούν να ενταχθούν μόνο στις υφιστάμενες 12 έως 24 δόσεις.
«Η παρέμβασή μας, συνεπώς, αποσκοπεί στο να δείξει πως οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβραβεύονται, και όσοι αθετούν σκόπιμα τις υποχρεώσεις τους αποδοκιμάζονται. Δεν είναι επιθυμητή η δημιουργία μιας νέας γενιάς οφειλετών» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπερασπιζόμενος την τροπολογία που κατατέθηκε.
«Το 96% των υπόχρεων δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 72- 100 δόσεις, γιατί με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το 92% έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% από 1000- 1500. Το μέσο ποσόν ΕΝΦΙΑ ανά φορολογούμενο, μετά τις βελτιώσεις, ανέρχεται στα 536 ευρώ, οπότε με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 -και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τις 10- 16 δόσεις», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. «Εφόσον δεν έχει πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, θα μπει κανονικά στη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις, εάν δεν πληρωθούν, μπορούν να υπαχθούν στην ισχύουσα ρύθμιση οφειλών», πρόσθεσε και τόνισε πως με την εικόνα που παρουσιάζει πλέον η ρύθμιση των 100 δόσεων, μετά την πρωινή τροποποίησή της, καλύπτεται το 97% των οφειλετών.
«Ο αριθμός των δικαιούχων και τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης, δεν αλλάζουν. Η μόνη παρέμβαση που γίνεται με την υπό συζήτηση τροπολογία, αφορά τον περιορισμό της ρύθμισης σε όσες οφειλές ήταν έως την 1η Οκτωβρίου, όχι μόνον βεβαιωμένες, αλλά και ληξιπρόθεσμες. Και αυτό γιατί υπήρχε το ενδεχόμενο, κάποιοι φορολογούμενοι να αθετούσαν σκοπίμως την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεών τους», επεσήμανε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας.
Ωστόσο, η αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης μέσα σε μερικές μόνο εβδομάδες έχει εμφανώς προκαλέσει τον εκνευρισμό βουλευτών της συγκυβέρνησης, με τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, να εκφράζει έντονα την προσωπική διαμαρτυρία της και συναδέλφων της «για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών».
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών επί του νομοσχεδίου για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, η κα. Μπακογιάννη πήρε το λόγο και απευθύνθηκε στον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, για να εκφράσει τη δυσφορία της για το ότι ενώ η Επιτροπή Οικονομικών βρίσκεται σε λειτουργία, η τροπολογία έρχεται και πάλι στην Ολομέλεια.
«Η Επιτροπή διαθέτει έμπειρους βουλευτές, οι οποίοι θα ήταν σε θέση να την επεξεργαστούν σωστά», ανέφερε και ζήτησε από τον κ. Μαυραγάνη να μεταφέρει τη διαμαρτυρία της ιδίας και συναδέλφων της για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών, στον υπουργό Οικονομικών. Τέλος είπε πως «στη Δημοκρατία, η διαδικασία δεν είναι τύπος αλλά είναι ουσία».
«Θα προτιμούσα εξαρχής να είχε προσδιοριστεί ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση», δήλωσε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρατήρησε ότι «σίγουρα αυτά τα “πισωγυρίσματα” δεν κάνουν καλό στην εικόνα μας», ενώ εξέφρασε την άποψή του «καλώς δεν εντάσσεται ο ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 72 δόσεων, αλλά στην πάγια των 24».
Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση εντός των επόμενων εβδομάδων» καθώς, όπως σημείωσε, «τα θέματα που συζητάμε με την τρόικα αφορούν στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση σχετικά με μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό».
Επανέλαβε, επίσης, ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, πρέπει να προχωρήσουμε στη σύναψη μιας καινούργιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, ώστε η χώρα να επιστρέψει ομαλά στις αγορές και να γίνει μια κανονική χώρα».
«Πιστεύω ότι ήταν ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης», είπε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Καραογλου. «Εγώ ως βουλευτής βλέπω συνολικά το θέμα… 31/12 τελειώνουν τα μνημόνια» πρόσθεσε.
«Μπορούσε να σταθεί κράτος με αυτή τη ρύθμιση; Αν υπάρχει οικονομολόγος που λεει ότι μπορεί, να μας το πει», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, αναφερόμενος στη ρύθμιση που αποσύρθηκε.
Νωρίτερα ο Απόστολος Κακλαμάνης εξαπέλυσε στη Βουλή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατηγορώντας τον για απαξίωση της Βουλής και διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την τροποποιημένη ρύθμιση για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
Έντονη είναι και η κριτική που έχει ασκηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας η απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες, μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της και μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξει το σύστημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αποδεικνύουν ότι με λεονταρισμούς και μεγαλοστομίες δεν ασκείται πολιτική. Μπροστά στις πιέσεις της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών εξαιρεί από τη ρύθμιση τους βεβαιωμένους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ και ανατρέπει τους προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών, που έχουν εξαντλήσει ήδη τις φοροδοτικές τους ικανότητες» τονίζει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ.
Διαβάστε όλο το παρασκήνιο για τις νέες τροποποιήσεις εδώ.
Όχι στον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό οφειλών λένε 32 βουλευτές της ΝΔ
Πρωτοβουλία από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην διενεργείται αδιακρίτως ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και να απεμπλακεί, όπως υποστηρίζουν, η διαδικασία επιστροφής φόρων και άλλων ποσών στους δικαιούχους τους, ζητούν 32 βουλευτές της ΝΔ.
Με ερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι από τον Ιανουάριο του 2012 που εκδόθηκε η εφαρμοστική διάταξη με τη δυνατότητα να συμψηφίζονται αυτεπάγγελτα οι απαιτήσεις που έχουν οι πολίτες κατά του Δημοσίου ακόμα και για χρέη που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, όχι μόνο δεν περιορίστηκε σε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις, αλλά αντίθετα, όπως τονίζουν, «καθιέρωσε ουσιαστικά τη γενική εφαρμογή της, με αποτέλεσμα να συμψηφίζεται πλέον κάθε οφειλή αδιακρίτως και να “μπλοκάρεται” η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων επιστροφής φόρων στους δικαιούχους τους».
«Για παράδειγμα, οι επιστροφές Φ.Π.Α. που δικαιούνται οι αγρότες, συμψηφίζονται με βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από φόρο εισοδήματος ή από ΕΝ.Φ.Ι.Α, με αποτέλεσμα είτε να τους επιστρέφονται μικρότερα ποσά από αυτά που περίμεναν, είτε ακόμα και να μην τους καταβάλλεται κανένα απολύτως ποσό. Επίσης, επιστροφές από φόρο εισοδήματος που περίμεναν να λάβουν αρκετοί πολίτες με χαμηλά κυρίως εισοδήματα συμψηφίζονται με βεβαιωμένες, αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από ΕΝ.Φ.Ι.Α» επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της ΝΔ.
«Αποτέλεσμα είναι να ανατρέπεται ο οικονομικός προγραμματισμός πολιτών και επιχειρήσεων, που οδηγούνται συχνά σε δυσχέρεια ή και σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν ζωτικές επαγγελματικές υποχρεώσεις ή ακόμα και βιοτικές ανάγκες. Επιπλέον, προκαλούνται σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας, τη στιγμή μάλιστα που αυτή είναι, περισσότερο από ποτέ, αναγκαία για την τόνωση της αγοράς» προσθέτουν.
Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές Φεβρωνία Πατριανάκου, Μάριος Σαλμάς, Αθανάσιος Νταβλούρος, Ανδρέας Μαρίνος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Τιμολέων Κοψαχείλης, Δημήτριος Χριστογιάννης, Χρήστος Κέλλας, Άννα Καραμανλή, Εμμανουήλ Κόνσολας, Ελένη Μακρή Θεοδώρου, Ευθύμιος Καρανάσιος, Ασπασία Μανδρέκα, Χρίστος Δήμας, Ιορδάνης Τζαμτζής, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Ηλίας Βλαχογιάννης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Νικόλαος Παναγιωτοπούλος, Σπυρίδων Ταλιαδούρος, Ελευθέριος Αυγενάκης, Ασημίνα Σκόνδρα, Γεώργιος Κοντογιάννης, Γεωργία Μπατσαρά, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Κυριάκος Βιρβιδάκης, Μαρία Αντωνίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Μιχαήλ Ταμήλος.