Πυρά του ιδρυτή του ίντερνετ κατά της Ευρώπης
- 31/10/2015, 19:00
- SHARE
Γιατί ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα του Παγκόσμιου Ιστού δεν συμφωνεί με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για το διαδίκτυο.
Ο άνθρωπος στον οποίον πιστώνεται η ανακάλυψη του Παγκόσμιου Ιστού – ο Τιμ Μπέρνερς-Λι – περιλαμβάνεται σε μια ομάδα επιφανών επικριτών αυτών των κανόνων, στους οποίους περιλαμβάνεται η Netflix και η Etsy.
«Αυτοί οι κανόνες θα απειλήσουν την καινοτομία, την ελευθερία του λόγου και την ιδιωτικότητα, και θα υποσκάψουν την ικανότητα της Ευρώπης να ηγηθεί στην ψηφιακή οικονομία» έγραψε ο Μπέρνερς-Λι σε ένα κείμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο λίγο πριν εγκριθούν οι κανόνες την προηγούμενη Τρίτη.
Εντωμεταξύ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πέρασαν στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι οι κανόνες που θα ισχύουν και στα 28 κράτη-μέλη της Ευρ. Ένωσης θα «εγγυώνται ένα ανοιχτό διαδίκτυο» όπου ο καθένας θα έχει το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης στο διαδικτυακό περιεχόμενο.
Η Ευρώπη λέει ότι έχει δημιουργήσει κανόνες «διαδικτυακής ουδετερότητας» για να εξασφαλίσει ότι το σύνολο του περιεχομένου τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης και δεν υπάρχουν γρήγορες ή αργές «λωρίδες κυκλοφορίας» για συγκεκριμένους τύπους διαδικτυακού περιεχομένου. Όμως, κάποιοι συγκεκριμένοι τύπου περιεχομένου, όπως τα κρίσιμα δεδομένα υγείας, θα μπορούσαν να τύχουν ειδικής μεταχείρισης για την εξασφάλιση μιας συνεχούς και ομαλής λειτουργίας.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει κανόνες για τη ρύθμιση της ροής διαδικτυακού περιεχομένου. Η σχετική νομοθεσία τίθεται άμεσα σε ισχύ, αντικαθιστώντας μια σειρά νόμων που είχαν θεσπιστεί μεμονωμένα, σε εθνικό επίπεδο.
Στις ΗΠΑ έχουν θεσπιστεί παρεμφερείς κανόνες από τον περασμένο Ιούνιο. Όμως, οι επικριτές λένε ότι οι ευρωπαϊκού κανόνες είναι «αδύναμοι και ασαφείς» και έχουν «παραθυράκια» που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ανισότητα στους «κανόνες του παιχνιδιού».
Για παράδειγμα, όσοι ασκούν κριτική ανησυχούν ότι μια νεοφυής ιστοσελίδα ίσως βρεθεί σε μειονεκτική θέση καθώς ανταγωνίζεται έναν τιτάνα του κλάδου. Επισημαίνουν, επίσης, ότι οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα «παραθυράκια» για να «στραγγαλίσουν» τη ροή της πληροφόρησης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρίζεται ότι αυτές οι ανησυχίες είναι αβάσιμες.