Πύραυλοι ATACMS: Τι μπορεί να κάνει το αμερικανικό υπερ-όπλο που θα χρησιμοποιήσει η Ουκρανία κατά της Ρωσίας
- 18/11/2024, 17:10
- SHARE
Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξουσιοδότησε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους που παρέχονται από τις ΗΠΑ για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή πολιτικής.
Οι πύραυλοι είναι γνωστοί ως Συστήμα Tακτικών Πυραύλων του Στρατού ή ATACMS (προφέρονται «ατάκ-εμς»). Είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αρχικά εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών θέσεων, για την υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η Ουκρανία ασκεί πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια για να λάβει την εξουσιοδότηση, η οποία εν τέλει ήρθε τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο.
Τι κάνουν αυτοί οι πύραυλοι;
Το ATACMS, που κατασκευάζεται από την Lockheed Martin, είναι σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που, ανάλογα με το μοντέλο, μπορούν να χτυπήσουν στόχους σχεδόν 300 χιλιόμετρα μακριά. Η κεφαλή τους περιέχει περίπου 170 κιλά εκρηκτικών.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν πολύ ψηλότερα στην ατμόσφαιρα από τους πυραύλους πυροβολικού και πολύ μακρύτερα, επιστρέφοντας στο έδαφος με απίστευτα μεγάλη ταχύτητα λόγω της έλξης της βαρύτητας.
Μπορούν να ριχθούν από τους κινητούς εκτοξευτές HIMARS, που έχουν παράσχει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, καθώς και από παλαιότερους εκτοξευτές M270 από τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Το ATACMS συχνά αναφέρεται ως «πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς», αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός είναι υποκειμενικός. Μπορούν να φτάσουν εντός ρωσικής επικράτειας μακρύτερα από οποιονδήποτε άλλο ουκρανικό πύραυλο, αλλά δε μπορούν να ταξιδέψουν όπως οι πύραυλοι πλεύσης ή οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί.
Το σύστημα ATACMS αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 για να καταστρέψει σοβιετικούς στόχους υψηλής στρατηγικής σημασίας βαθιά εντός της χώρας. Χτίστηκε ως ένα σπάνιο, για τότε, καθοδηγούμενο όπλο, σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες βασιζόντουσαν κυρίως σε μη καθοδηγούμενες, «χαζές βόμβες» και άλλα μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά.
Σήμερα, το Πεντάγωνο έχει δύο εκδοχές του ATACMS στο απόθεμά του – ένα όπλο διασποράς και ένα που φέρει ένα μόνο εκρηκτικό φορτίο.